HUS, TOMT OG JOBB: For å få flere innbyggere til den lille byen Kaitangata, har kommunen satt i gang en innflytterkampanje med et godt tilbud. Flytter du til Kaitangata får du jobb og hus og tomt for under 1,4 millioner norske kroner. Foto: Andrew Rutherford / Creative Commons
HUS, TOMT OG JOBB: For å få flere innbyggere til den lille byen Kaitangata, har kommunen satt i gang en innflytterkampanje med et godt tilbud. Flytter du til Kaitangata får du jobb og hus og tomt for under 1,4 millioner norske kroner. Foto: Andrew Rutherford / Creative CommonsVis mer

I denne byen med 800 innbyggere er det 1000 ledige jobber. Nå lokker kommunen innflyttere med tomt og hus

Byen på New Zealand trenger sårt flere innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noen gang drømt om å bo og jobbe på New Zealand? Nå kan drømmene dine gå i oppfyllelse, og det for en rimelig penge.

Byen Kaitangata i Clutha kommune sør på New Zealand tilbyr nå potensielle innflyttere å kjøpe tomt og hus for i underkant av 1,4 millioner norske kroner. Kaitangata trenger nemlig sårt flere innbyggere.

I alt bor det 800 personer i den frodige småbyen, som ligger en ti minutter lang kjøretur fra kysten, men det er rundt 1000 ledige jobber. Og stillingene bør besettes snarest. Du får derfor også jobb med i flyttingen.

Kaitangata er nemlig et viktig industriknutepunkt i New Zealand, særlig i behandlingen av meieriprodukter, ifølge nettavisa SFGate.

Clutha ga ordføreren en sjanse

Og med 1000 ledige jobber, sier det seg selv at arbeidsløsheten er lav - også blant ungdom.

- Den er nede i to. Ikke to prosent, men to arbeidsløse ungdommer, sier ordfører Bryan Cadogan til The Guardian.

Han forteller også til den britiske avisa at han selv har hatt det vanskelig i arbeidsmarkedet en periode av livet sitt, og at det var Kaitangata og Clutha som ble hans redning.

- Da jeg var arbeidsledig og hadde en familie å brødfø, ga Clutha meg en sjanse, og nå ønsker vi å tilby den samme muligheten til andre kiwi-familier (en new zealender kalles for en kiwi journ. anm) som kanskje har det utfordrende, sier ordføreren.

Utlendinger kan også søke

Tilbudet fra Clutha og Kaitangata har fått liv gjennom en kampanje som ordføreren, den lokale banken og næringslivet i byen har gått sammen om.

Kampanjen rettet seg egentlig mot new zealendere som bodde i byene, men etter massiv mediedekning i internasjonale medier som blant andre The Telegraph og CNBC, har også utlendinger meldt interesse for tilbudet.

De er også velkomne, hvis de oppfyller migrasjonskriterier. Det skriver Clutha distrikt på sine nettsider. I sin uttalelse linker de til både new zealandske UDI samt en side hvor man kan se de ulike husene og tomtene.

- Venter med åpne armer

Det er melkebonden Evan Dick som leder innflytterkampanjen på vegne av kommunen, banken og næringslivet.

Dicks familie har i generasjoner drevet med melkeproduksjon, og mener Kaitangata kan oppfylle manges drømmer.

- Boligkrisen i New Zealand har gjort kiwi-drømmen utilgjengelig for mange, men i Kaitangata er drømmen fremdeles en realitet, sier Dick til The Guardian.

- Vi har jobber, vi har hus, men vi har ikke mennesker. Vi ønsker å gjøre denne byen levende igjen, og vi venter med åpne armer, legger han til.