<strong>MEDLEMSJAKT:</strong> I Den katolske kirke foregår en intens opprydningsaksjon,. Feilaktige registrerte medlemmer må slettes, samtidig som kirka håper at så mange som mulig melder seg inn. Samtlige 79 000 registrerte siden 2010 er kontaktet. Så langt er 600 slettet. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
MEDLEMSJAKT: I Den katolske kirke foregår en intens opprydningsaksjon,. Feilaktige registrerte medlemmer må slettes, samtidig som kirka håper at så mange som mulig melder seg inn. Samtlige 79 000 registrerte siden 2010 er kontaktet. Så langt er 600 slettet. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

I denne e-posten blir ansatte i Den katolske kirke bedt om å endre datoer - for å sikre statsstøtte

Oppfordres til å tilbakedatere medlemskap av katolikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå er Den katolske kirke i Norge i gang med et intenst oppryddingsarbeid: Kirka forsøker per brev og telefon å komme i kontakt med 79 000 personer som siden 2010 er registrert som medlemmer.  

Dette skjer etter at Dagbladet gjennom flere artikler har omtalt hvordan kirka har registrert intetanende personer som medlemmer.  

I høst anførte biskop Bernt Eidsvig at det er en vesensforskjell mellom feilregistrerte personer som ikke er katolikker og personer som identifiserer seg som katolikker - men som likefullt havnet i medlemslista uten viten og samtykke.     

Kirka har imidlertid gitt uttrykk for at de retter seg etter Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som har slått fast: Ethvert medlem må aktivt melde seg inn selv, og personer uvitende registrert som katolikker kan ikke regnes som medlemmer av trossamfunnet.

Minner om tilbakedatering I en internt e-post Dagbladet har fått tilgang til, omtaler likevel en ansatt i Oslo katolske bispedømme registrering av «folk som allerede er katolikker». I e-posten, som gikk ut til alle menigheter, prester og en annen ansatt som er involvert i opprydningsarbeidet, heter det:
 
«Jeg minner om at det fortsatt er uhyre viktig å tilbakedatere startdato for medlemskap til før årsskiftet når vi registrerer folk som allerede er katolikker i systemet. Stikkdato for medlemskap i listen vi sender til Fylkesmannen er 1. januar. Hvis noen som alt er katolikker blir registrert med startdato 2. januar, komme de ikke med i årets tilskuddskjøring».   

Dagbladet har vært i kontakt med den ansatte som skrev e-posten, men vedkommende vil ikke kommentere saken.

Påminnelsen er tilsynelatende i strid med det Kulturdepartementet slår fast i et ferskt rundskriv: Medlemslista skal kun inneholde fødselsnummer for de personene som tilhørte tros- eller livssynssamfunnet per 1. januar 2015.

Oslo katolske bispedømme kan overfor Dagbladet verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt tilbakedatering av startdato for medlemsskap er en praksis som benyttes i opprydningsarbeidet.
 
- Vi følger Fylkesmannen Advokat Bjørn Øiulfstad er hentet inn for å lede opprydningsarbeidet. Det eneste han vil siteres på, er:

- Vi følger Fylkesmannens pålegg, og jobber nå aktivt med å rette opp medlemsregisteret ved at personer som åpenbart ikke har meldt seg inn, slettes fra registeret.

Leder av juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus Merethe Helstad sier til Dagbladet at reglene er klare:

- Det er bare registrerte medlemmer per 1.1 de kan kreve statsstøtte for. Har de ikke registrert medlemmene tidligere, må de vente til neste år med å kreve statsstøtte for disse, sier hun. 

- De kan ikke tilbakedatere medlemskap, sier legger hun til.

Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som i år ville gitt den norske greina av den katolske kirka omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd, basert på antall registrerte medlemmer.

Flere kommuner har imidlertid varslet at de ikke vil betale kommunale tilskudd til trossamfunnet før medlemsregisteret er bragt i orden. Oslo kommune - den største kommunale bidragsyteren - har varslet at det kan bli aktuelt å kreve tilbakebetaling for tilskudd fra flere år tilbake.

Medlemsrotet i Den katolske kirke

• Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.

• Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, forklart med stadig økt arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.

• Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det. Det strider mot Trossamfunnsloven.

• Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til omlag 130 millioner kroner.

• Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret.

• Kirka er pålagt å kontakte 79 000 personer som er registrert som medlemmer i perioden 2010-2014. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer