Vannproblemer på Askøy:

I denne familien har fem av seks blitt syke

Magesmerter, diaré og feber er blant symptomene flere titalls personer har fått merke, mest sannsynlig på grunn av vannet fra Kleppe vannverk i Askøy kommune.

FEM AV SEKS: Georg (6), Sakarias (11), mamma Birthe, Hector (10), pappa Sjur og Konrad (1). Hector er den eneste som ikke har blitt syk. Foto: Privat
FEM AV SEKS: Georg (6), Sakarias (11), mamma Birthe, Hector (10), pappa Sjur og Konrad (1). Hector er den eneste som ikke har blitt syk. Foto: PrivatVis mer

Torsdag kom første melding om en rekke alvorlige sykdomstilfeller i Askøy kommune. Samme dag sendte kommunen ut melding til innbyggerne om å koke drikkevannet.

Vannkvaliteten har vært et stort tema for innbyggerne i kommunen de siste åra. Ti personer har siden januar i år kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

Sjur Breivik forteller til Dagbladet at fem av seks familiemedlemmer i deres husstand har blitt syke. Både han selv, barnas mor, og tre av barna har blitt syke. Det var Bergensavisen som omtalte saken først.

- Helt fryktelig

KJØPEVANN: Sakarias hjelper Georg med tannpuss i kjøpevann. Foto: Privat
KJØPEVANN: Sakarias hjelper Georg med tannpuss i kjøpevann. Foto: Privat Vis mer

Det begynte på mandag, da deres 11 år gamle sønn våknet med magesmerter, feber og hodepine. Han ble hjemme fra skolen.

- Tirsdag morgen våknet jeg med veldig høy feber, magekramper og diaré. Så gikk det slag i slag.

I dag ble det kjent at en liten gutt (1) døde på sykehus onsdag. Kommunen opplyser at dette kan ha en sammenheng med et mulig smitteutbrudd i drikkevannet.

Breivik har selv en ettåring som har blitt syk.

- Det er jo helt fryktelig at noe sånt kan skje. Forholdsreglene for diaré er å drikke mer vann. Jeg har dårlig samvittighet for å ha pøst vann i ungene i dagevis.

- Det virker som vi slipper billig unna i forhold til andre, legger han til.

Ble varslet torsdag

Foreldrene har vært på legevakten med ettåringen, og det ble bestemt at han kunne behandles hjemme. I dag er feberen lavere og foreldrene i huset føler de har kontroll på situasjonen.

- Jeg ser fram til å finne ut av hva slags bakterie dette er, sier Breivik, som forteller at det er ekkelt å leve i uvitenhet.

- Tankene begynner å gå, legger han til.

På mandag ble altså sønnen syk. Kokevarselet fra kommunen kom først torsdag kveld. Familien har bodd på Askøy i 10 år, og Breivik anslår at de har hatt problemer med vannet de siste 2-3 åra.

- Vi har hatt liknende magetrøbbel to ganger før i forbindelse med kokevarsel. Jeg har ringt og fått beskjed om at det er urelatert. Det er skremmende hvis det har en sammenheng. Jeg er skuffa over at det ikke har blitt ordna opp i før.

MELDINGEN: Torsdag advarte kommunen mot drikkevannet. Da hadde bSakarias (11) vært syk i fire dager. Foto: Skjermdump
MELDINGEN: Torsdag advarte kommunen mot drikkevannet. Da hadde bSakarias (11) vært syk i fire dager. Foto: Skjermdump Vis mer

Mange meldinger om kokevarsel

- Nå har det vært mye kokevarsler. Denne gangen er det veldig spesielt, sier Gerhard Nilsen-Eikevåg til Dagbladet.

Han forteller at det har vært spesielt mye de siste to åra, og at det i lengden blir slitsomt å måtte ta forholdsregler for drikkevannet så ofte.

I FJOR: I fjor ble det utsendt kokevarsel både 19 og 27. oktober. Foto: Skjermdump
I FJOR: I fjor ble det utsendt kokevarsel både 19 og 27. oktober. Foto: Skjermdump Vis mer

- Det har vært service på anlegget og urent vann, sånne meldinger får vi fra kommunen. Den siste er den mest alvorlige vi har hatt til nå, sier Nilsen-Eikevåg.

Seks kokevarsler

Tekstmeldinger som Dagbladet har fått tilgang på, viser at kommunen har sendt ut seks kokevarsler og flere påminnelser om kokevarsel fra 2017 til 2019.

23. mars 2017 kom meldinga om kokeanbefaling på grunn av vedlikeholdsarbeid. Dette ble opphevet 9. april. 13 og 15 oktober kom det påminnelse om kokeanbefaling fra 16. oktober, som ble opphevet 28. oktober.

Bare tre dager seinere var det driftsproblemer på vannverket, som førte til misfarget vann. Neste melding fra kommunen gjaldt vannsparing på grunn av langvarig tørke i fjor sommer. Vannsparingen varte i nesten fire måneder.

Så tikket det igjen inn kokevarsel som varte fra 29-22. oktober, og igjen 27-30. oktober 2018. I år ha kommunen sendt ut to kokevarsler. I mars måtte innbyggerne koke vannet i fem dager.

6. juni kom meldinga om de alvorlige sykdomstilfellene i området, og kokevarsel ble iverksatt.

Ikke trygge på vannet

- Spørsmålet er hvorfor det blir så alvorlig nå. Virker ikke renseanlegget, er det dårlig service eller oppfølgning? Jeg har lyst til å få kommunen i tale og høre hvorfor dette skjer, sier Nilsen-Eikevåg.

Familien på fire, med to unge gutter, har holdt seg friske, og har heller ikke blitt syke av vannet tidligere. Likevel blir de påvirket.

- Det koster også penger, enten om vi må kjøpe eller koke vannet. For vår del er ikke dette det verste, jeg tenker heller på familier som har blitt syke, sier han.

- Vi vil føle oss trygge på at vannet kan drikkes. Det gjør vi ikke nå. Når vannet blir friskmeldt har jeg ikke noe problemer med å drikke det.

- Ikke avvik

Anton Bøe, sjef for vann og avløp i Askøy kommune sier til Dagbladet at tidligere meldinger til befolkningen med pålegg om koking av vann ikke har noe med denne saken å gjøre.

- Tidligere har vi hatt avvik i forhold til renseprosessen i vannbehandlingsdelen av forsyningssystemet vårt. Da har vi tatt prøver, men ikke funnet noe som har vært galt. Denne gangen har vi ikke avvik i vannbehandlingsanlegget, sier Bøe.

Det har derimot blitt funnet E.coli-bakterier i Øvre Kleppe høydebasseng.

- Vi har tatt flere prøver, men disse får vi ikke svar på før over helgen. Disse må dyrkes, og det tar tid før de er klare, sier Bøe.