Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I denne gata står hus til milliarder av kroner og råtner på rot

- Gata er mer berømt enn Buckingham Palace.

FORLATT LEKEGRIND: Her i The Bishop's Avenue i Hampstead, nord i London, står hus til milliarder av kroner forlatt. Foto: NTB scanpix
FORLATT LEKEGRIND: Her i The Bishop's Avenue i Hampstead, nord i London, står hus til milliarder av kroner forlatt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enorme slott av noen hus, med storslagne hager, basseng og baderom nok til at man kan bade tærne sine i hvert sitt badekar.

Det finner du i The Bishop's Avenue, i Hampstead, nord i London.

Gata ligger et stykke utenfor de delene av den britiske hovedstandsmetropolen der nordmenn flest ferdes når de er på ferie. Problemet, viser undersøkelser utført av The Guardian, er at det ikke er så mange andre som ferdes i området heller.

Forfaller For i den relativt korte gata, der husene totalt er verdt omkring tre og en halv milliard, står nå omkring hvert tredje hus tomt.Minst 16 enorme residenser står tomme - og noen har gjort det veldig lenge.

Flere av husene har stått tomme i opptil 25 år, ifølge avisa. En ting er at de storstilte eiendommene forfaller, og at kulturminner og kostbart interiør forfaller.

Det er heller ikke vanskelig å forstå, slik det går fram i Daily Mail, hvordan det kan være svært provoserende for vanlige folk hvordan milliardærene lar palassene sine forfalle - tilsynelatende helt upåvirket av verdiene som blir borte.

Svært mange av husene eies av ikke-briter - blant dem kongelige fra Saudi-Arabia og Brunei.

Hus til 730 millioner Heath Hall, et slott med 14 soverom, ligger ute med prisforlangende på 650 millioner kroner - etter at forrige eier har brukt 400 millioner på å pusse det opp.

Eiendommen Dryades, som tidligere har vært eid av en pakistansk minister, blir din om du blar opp 300 millioner kroner.

Det beste eksemplet er kanskje likevel en gruppe på ti hus, som ifølge The Guardian har stått tomme siden tidlig på 1990-tallet, da de fra 1989 til 1993 var eid av saudiarabiske kongelige.

Husene er nå eid av et eiendomsselskap, som kjøpte dem i fjor - for den nette sum av 730 millioner kroner. Nå har praktbyggene forfalt totalt - veggene er knapt nok intakte, og døde fugler ligger strødd på gulvet.

Statussignal Av britene som eier hus i gata er mediemogulen Richard Desmond, eieren av tabloidavisene Daily Star og Daily Express.

Stjernemegler Trevor Abrahamson uttalte i 2006 følgende om The Bishop's Avenue:

- Blant verdens aller rikeste er The Bishop's Avenue mer kjent enn Buckingham Palace. Det er et tydelig statussignal å eie eiendom der. Bor du der, trenger du ikke å forklare folk at du er rik, sa Abrahamson til The Observer.

London har de seinere årene tiltrukket seg en rekke superrike fra eksempelvis Midtøsten, Russland og Asia.

Hele Norges coronakart