Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I denne landsbyen er 135 blitt drept ved en feiltagelse

Qana er blitt et blodig symbol på Israels herjing i Libanon. Norske FN-soldater som opplevde den første massakeren rystes over det som skjer. Se vår minidokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens verden venter på en fredsløsning mellom Israel og Hizbollah i Sør-Libanon, flyter blodet i stadig striere strømmer i det krigsherjede libanesiske landskapet.

For selv om Hizbollahs raketter har påført død og lemlestelse flere steder i Israel, er dødstallene blant sivile i Libanon mer enn det tidobbelte etter at konflikten blusset opp igjen 12. juli.

Dødens landsby

Ødeleggelsene den israelske krigsmaskinen har påført libanesiske byer og infrastruktur de siste fire ukene er enorme.

Men ett sted - landsbyen Qana - har i større grad enn andre blitt et symbol på tragedien som utspiller seg i Midtøsten.

30. juli ble minst 29 uskyldige sivile, av disse 16 barn, drept da israelske raketter traff et bolighus i landsbyen.

Israel har beklaget hendelsen, og sier de ikke visste det var sivile igjen i byen. Ti år tidligere kom de israelske myndighetene med en lignende forklaring da de knuste det Fijianske FN-hovedkvarteret i Qana under operasjon «Vredens druer».

De 800 sivile som hadde søkt tilflukt i FN-leiren var sjanseløse da artillerigranatene begynte å slå ned inne i leiren. Det fantes ikke tilfluktsrom for andre enn de fijianske UNIFIL-soldatene. 106 mennesker ble drept, og 116 skadet. Israelske myndigheter sa de ikke visste at det var sivile flyktninger i leiren.

image: I denne landsbyen er 135 blitt drept ved en feiltagelse

Se dokumentaren

Vi har tatt utgangspunkt i massakrene i Qana for å rette et kritisk søkelys på måten sivile rammes hardest i den pågående krigføringen i Libanon.

Den israelske hæren er en av de mest moderne og velutstyrte i verden, men alikevel er det sivile som rammes hardest. Og bildene av barnelik i Qana fikk for alvor fart i arbeidet med en FN-resolusjon for å få til en varig våpenhvile mellom partene i konflikten.

Spørsmålet er om den vil vare, eller om vi igjen vil se makabre bilder fra Qana om nye ti år.

Medvirkende i dokumentaren er:

  • Tidligere FN-soldat Gunnar Brandsdal som opplevde Qana-massakeren i 1996 på svært nært hold. Hans videoopptak 18. april 1996 gikk på TV-skjermene verden over, og ble et viktig bevis i FN-rapporten som kom med knusende kritikk mot Israels krigføring den gangen. Du kan lese mer på hans nettsider om massakeren.
  • Forsker Kari Karamé ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er blant landets ledende eksperter på Libanon og konfliktene i Midtøsten.
  • FNs visegeneralsekretær og spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, har meglet fred i Midtøsten siden han sammen med avdøde utenriksminister Johan Jørgen Holst og FN-kollega Jan Egeland var med på tilretteleggingen av Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne i 1993.


    Dagbladet.no takker
    Dark Side TV  for gratis bruk av deres filmmateriale fra innsiden av FN-leiren i Qana etter angrepet i 1996

image: I denne landsbyen er 135 blitt drept ved en feiltagelse