Falske Donald Trump-nyheter

I denne makedonske landsbyen tjener tenåringer stort på å spre løgner til Trumps tilhengere

Har laget hundretalls falske nyhetssider for å tjene penger på USA-valget. 

NYSKAPENDE: I denne makedonske byen har mange av de største og mest elleville valgkampnyhetene i USA blitt til. En gjeng unge nettentreprenører har gjort stor industri på fabrikkeringen av falske nyheter og konspirasjonsteorier til Donald Trumps tilhengere i USA. Foto:  Creative Commons.
NYSKAPENDE: I denne makedonske byen har mange av de største og mest elleville valgkampnyhetene i USA blitt til. En gjeng unge nettentreprenører har gjort stor industri på fabrikkeringen av falske nyheter og konspirasjonsteorier til Donald Trumps tilhengere i USA. Foto:  Creative Commons. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Både Google og Facebook varslet i går at de vil se på tiltak for å hindre spredningen av falske nyheter på nettet.

Problemstillingen har blitt hyperaktuell på grunn av valget i USA, der spredningen av falske nyheter, konspirasjonsteorier, faktafornektelse og hatefull informasjon antas å ha hatt en reell påvirkning på valgresultatet.

Makedonsk gullgruve

Det som kan synes å være drivkraften bak flere av de falske nyhetssidene er verken den alternative høyre-bevegelsen i USA, Trump-tilhengerne selv, eller ekte konspirasjonsteoretikere.

For mange er det rett og slett blitt en svært lønnsom geskjeft å fore disse grupperingene med falske nyheter og reinspikka løgn.

I høst kunne kunne britiske The Guardian avsløre at Trump-bølgen i USA var blitt en gullgruve for kreative tenåringer i den makedonske landsbyen Veles sørøst for Skopje.

Det amerikanske nettstedet Buzzfeed har fulgt opp saken, og sporet hele 140 «amerikanske» nyhetsnettsteder til den makedonske byen.

Håver inn på hat

Disse har det siste året drevet en enorm produksjon falske Donald Trump-vennlige nyheter og sensasjonelle og hatefulle konspirasjoner mot Hillary Clinton for å nyte godt av annonseinntektene trafikken genererer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer