I det uvisse og i det uverdige

Det er ikke godt å vite hva man skal tro om helsetilstanden til Nelson Mandela, men tilstanden i hans familie er avgjort uverdig, skriver Einar Hagvaag.

VERDIGHET:  Utenfor sjukehuset i Pretoria hvor Nelson Mandela ligger, tenner ungdom lys for den gamle. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VERDIGHET: Utenfor sjukehuset i Pretoria hvor Nelson Mandela ligger, tenner ungdom lys for den gamle. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Sørafrikanerne vet godt at de snart må ta et siste farvel med sin elskede «Madiba». Men, bortsett fra noen få, er de helt i det uvisse om hans egentlige helsetilstand.

President Jacob Zuma besøkte Nelson Mandela på sjukehuset torsdag, og fra hans kontor gjentar man at hans tilstand er kritisk men stabil. Dermed avviser Zuma påstandene som har kommet fram i et rettsdokument i forbindelse med den opprivende familie-krangelen i Mandela-familien, hvor det heter at den tidligere presidenten er i «en permanent vegetativ tilstand».

«Legene nekter for at den tidligere presidenten er i en vegetativ tilstand», heter det fra presidentens kontor.

Denis Goldberg, en venn av Nelson Mandela som ble dømt sammen med ham, sier han ble bedt av Graça Machel, Mandelas kone, om å avlegge Mandela et besøk «bare for å gi ham mental oppmuntring».

- Han er tydelig en veldig sjuk man, men han var ved bevissthet og forsøkte å bevege munnen og øynene da jeg snakket til ham, uttalte Goldberg i dag, fredag.

- Han er avgjort ikke bevisstløs, og han kjente meg igjen, sa Goldberg til nyhetsbyrået AFP.

Mandela var i «mye bedre form» enn han hadde forestilt seg, sa Goldberg.

Sørafrikanere flest vet ikke riktig hva de skal tro, og i en politisk kultur hvor rykter spiller en viktig rolle i alle politiske maktkamper flommer det nå over av rykter. En tidligere sørafrikansk etterretningsoffiser - av alle! - fortalte oss at han «visste, fra gode venner» at Nelson Mandela hadde vært død i to ukers tid allerede, men i regjeringskretsene er man bare ikke rede til å kunngjøre det ennå. Liknende rykter har vi hørt fra mange hold.

Svært mange tror Mandela holdes kunstig i live, av den ene eller den andre grunnen. En av dem er den offentlige skittentøy-vasken innen Mandela-familien, som har pågått i en domstol i fylket Eastern Cape, Mandelas hjemtrakter sørøst i landet. Før den maktkampen er over, vet man ikke riktig hvor Mandela skal gravlegges.

Måpende har sørafrikanerne sett medlemmer av landets «førstefamilie» gå i strupen på hverandre med de verste anklager og fornærmelser. I dyp respekt for gamle Mandela nøler de fleste med å si hva de mener om dette, og avisene har vært ganske forsiktige i sine kommentarer.

Men torsdag tok den frittalende erkebiskop Desmond Tutu, vinner av Nobels Fredspris, bladet fra munnen og sa det som så mange tenker:

- Vær så, vær så, vær så snille, kan dere la være å bare tenke på dere sjøl! Dette er som å spytte i ansiktet på «Madiba», uttalte Tutu.

Det vanvittige arveoppgjøret etter Nelson Mandela, som dette er, har tilgriset Mandelas navn og brakt skam over både familien og landet. Kampen står om å forvalte den politiske arven i tillegg til en del penger. Mandelas grav kommer til å bli et valfartssted og et nasjonalmonument, hvor horder av mennesker kommer til å avlegge et besøk og legge igjen penger. Dette er stikk i strid med gamle Mandelas ønske om ei enkel grav. Men det lar seg nok ikke stoppe.

Mange håper den gamle med kjælenavnet «Madiba» ikke har oppfattet at hans barn og barnebarn flytter gravene til hans avdøde barn fram og tilbake og kler av seg all dannelse og verdighet foran en åpen domstol.

Men verdighet, den finner man utenfor sjukehuset der folket strømmer til for å hylle og takke den gamle og be for ham.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.