FRAMGANG: - Jeg kom hit i fjor sommer fordi jeg ikke klarte 7. klasse. Nå har jeg avansert til 9. klasse, forteller Makia (15). Her sammen med skolevenninnene Leerra, Iieera og Janiece på 15. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
FRAMGANG: - Jeg kom hit i fjor sommer fordi jeg ikke klarte 7. klasse. Nå har jeg avansert til 9. klasse, forteller Makia (15). Her sammen med skolevenninnene Leerra, Iieera og Janiece på 15. Foto: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer

I Detroit dropper 3 av 4 ut av grunnskolen

- Vi snakker om en nasjonal krise, sier rektor Andrea Ayler til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETROIT/MICHIGAN (Dagbladet.no): I byen der ordføreren sitter fengslet, der nasjonens bilindustri vakler og hus selges for hundrelapper, er det bare én av fire som fullfører grunnskolen.

- Dette problemet gjelder ikke bare Detroit. Vi snakker om en nasjonal krise, sier rektor Andrea F. Ayler ved West Side Academy.

Hun driver en offentlig skole med et alternativt undervisningsopplegg for de elevene som alle andre har gitt opp.

Fulle av sinne
Bak høye gjerder og innenfor veggene på den 102 år gamle bygningen har den høyreiste og energiske kvinnen ansvaret for rundt 600 elever og en stab på 23 lærere.

Hit kommer elever fra hele Detroit, de som ikke har bestått fag og er i ferd med å falle fra, de som ikke klarer å tilpasse seg vanlig klasseromsundervisning og som har en tendens til å bruke knyttneven mer enn hodet.

Mange av elevene - hvis ikke alle - kommer fra en vanskelig bakgrunn. Andelen fattige er over 90 prosent.

- Du ser det best når disse barna kommer til 9.klasse, når de er sånn 16-17 år gamle. Da er de så fulle av sinne. Og det er gjerne i denne alderen de finner ut at skolen ikke er noe å satse på, sier Ayler til Dagbladet.no.

Skoleeksempelet
18 år gamle Trevor Coates var en av dem. Han kom inn på West Side Academy i fjor.

Da hadde han flyttet fra hjem til hjem, bort fra en mor som mistbrukte kokain, tatt seg av sin bestemor som hadde Alzheimers og tatt hånd om seg selv på Detroits østkant.

- Jeg hadde det tøft hjemme og på skolen hadde jeg problemer med å konsentrere meg. Det ble for mye støy, sier Trevor.

Etter at han kom inn på West Side i fjor har C-er blitt til A-er i karakterboka, og Trevor har fått utvikle seg kreativt. I fjor høst var General Motors innstilt på å gi ham 70 000 kroner i stipend. Kvelden før overrekkelsen ble bildet hans stjålet.

Neste uke få Trevor sin revansje. I en talentkonkurranse med 1800 deltakere er han én av 50 som får reise til Washington for innsettelsen av Barack Obama.

- Bildet jeg har malt viser Barack Obama, der han står på skuldrene til Martin Luther King jr. og Rosa Parks. I bakgrunnen er en sol som stiger på himmelen, forteller 18-åringen, og viser oss et MMS-bilde av maleriet.

En tredjedel
Fem dager i uka, etter skoletid, jobber Trevor på en restaurant, der han skreller poteter, vasker opp og rydder bordene. For pengene han tjener betaler han leiligheten han har for seg selv og dekker noen av regningene hjemme hos sine tre søstre og tre brødre.

Så snart han er uteeksaminert fra West Side setter han kursen for kunstakademiet i Chicago.

Historien om Trevor er en solskinnshistorie og et skoleeksempel på hvordan rektor Aylers alternative program kan virke. Likevel er det knapt en tredjedel av de 600 studentene som går ut med grunnskolebeviset i hånda.

- I 2003 var det bare 13 elever som kunne gå opp scena og motta vitnemålet. De siste tre årene har det vært godt over 100 hvert år, sier rektor Andrea Ayler og er stolt.

Lange dager
På kontorveggen bak henne henger en utmerkelse fra Kongressen, som skolen fikk i 2006 for arbeidet med å få Detroits unge gjennom grunnskolen.

- Hva er det dere gjør som er annerledes?

- Vi prøver ikke å etterlikne vanlig undervisningsopplegg. Vi har noe helt annet. Vi har ekstremt lange dager, med tett oppfølging av elevene. Dessuten er undervisningen slik at de får undervisning i alle fag på hvert trinn. Det er ikke som på vanlige skoler der du må ha algebra 1 for å ta algebra 2, og hvis du stryker så må du ta kurset om igjen. Her er pensum og undervisning skreddersydd for å få elevene i gjennom, og elevene forholder seg til de samme lærerne hele tiden.

- Men den beste motivasjonen er å true elevene med at de må tilbake til skolen de kom fra, forteller Ayler.

Arven fra bilindustrien
Leder ved instituttet for utdanning ved Wayne State University, Paula C. Wood, mener utfordringene i Detroits offentlige skole er uløselig knyttet til byens bilindustri og det gamle raseskillet.

I en by der over 80 prosent av befolkningen er afroamerikanere og der hvite for lengst har flyktet ut av byen og til mer velstående forstader, er det Detroits svarte som får svi i nedgangstidene.

- Foreldrene og besteforeldrene til dagens generasjon unge kom til Michigan og Detroit for å få forholdsvis godt betalte jobber i bilindustrien. For å få disse jobbene trengte de ikke utdanning.

- Problemet er at i dag krever en jobb i bilindustrien utdanning og teknologisk kompetanse. Men foreldrene klarer ikke motivere barna for å ta utdanning, fordi selv ikke har opplevd verdien av det, sier Wood til Dagbladet.no.

- Hva skjer med alle de som forsvinner ut av skolen?

- Det vanlige er at de tar dårlig betalte jobber i restaurantkjeder eller butikkjeder, der utsiktene til avansement og god inntekt er magre. Vi kommer heller ikke utenom at en god del rekrutteres til kriminalitet og salg av narkotika. Der er det beklageligvis store penger å tjene, sier Wood.

Familie og fattigdom
- Hva må gjøres for å endre på statistikken?

Tilbake på West Side trekker rektor Andrea Ayler pusten dypt og tenker seg godt om før hun svarer:

- Problemet for politikerne er at dette griper inn i folks hjem. Folk trenger hjelp til å oppdra barna sine. Dette handler om familiestrukturer og fattigdom, sier hun.

I hennes hverdag er det unntaket dersom et barn har både mor og far. Som oftest har de bare en av delene. Eller de har besteforeldre eller en onkel som tar seg av dem. Andre er hjemløse.

Noe av det viktigste ved hennes jobb er å være en motvekt til den verbale julingen hun mener barna blir utsatt for hjemme.
 
- Jeg prøver å bygge dem opp. Jeg sier at de ser fine ut, jeg forteller dem hvor flinke de er, at de kan få til hva som helst hvis de vil - mange av barna har ikke noen som forteller dem dette. De har ingen som bryr seg.

Men utover dette er det lite ildsjeler som henne selv og andre kan gjøre. Uten mer penger til USAs offentlige skoler blir det håpløst, mener Ayler.

- Vi er nødt til å gjøre skolen til en attraktiv plass for de unge. Akkurat nå er USA blant de i verden som bruker minst penger på utdanning. Jeg kan bare håpe og tro at Obama har tenkt til å rette på det, sier rektor Andrea Ayler til Dagbladet.no.

KUNSTNER OG KREMMER: Trevor Coates (18) kom fra en broket bakgrunn og hadde en usikker framtid foran seg. Nå har han gjort det skarpt i flere talentkonkurranser og driver egne moteshow. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
KUNSTNER OG KREMMER: Trevor Coates (18) kom fra en broket bakgrunn og hadde en usikker framtid foran seg. Nå har han gjort det skarpt i flere talentkonkurranser og driver egne moteshow. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
KALLET: - Jeg står opp klokka 04.00 hver morgen og jeg ber, ber for disse barna og for jobben vi gjør, sier rektor Andrea F. Ayler. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
KALLET: - Jeg står opp klokka 04.00 hver morgen og jeg ber, ber for disse barna og for jobben vi gjør, sier rektor Andrea F. Ayler. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
TALENT: Dette maleriet sender Trevor Coates (18) til Washington D.C. for å følge innsvergelsen av Barack Obama. MMS-foto: Trevor Coates
TALENT: Dette maleriet sender Trevor Coates (18) til Washington D.C. for å følge innsvergelsen av Barack Obama. MMS-foto: Trevor Coates Vis mer
Å BRY SEG: Rektor Ayler er opptatt av å vise barna at hun er glad i dem, og vil gjerne gi dem den selvtilliten de mangler og så sårt trenger. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
Å BRY SEG: Rektor Ayler er opptatt av å vise barna at hun er glad i dem, og vil gjerne gi dem den selvtilliten de mangler og så sårt trenger. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer