HOVEDKVARTER: I dette anonyme bygget i utkanten av Shanghai ligger ifølge sikkerhetsselskapet Mandiat den kinesiske hackingsentralen «Unit 61398». Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
HOVEDKVARTER: I dette anonyme bygget i utkanten av Shanghai ligger ifølge sikkerhetsselskapet Mandiat den kinesiske hackingsentralen «Unit 61398». Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpixVis mer

- I dette bygget ligger Kinas hackingsentral

Angriper amerikanske og vestlige nettsteder fra hemmelig hovedkvarter i Shanghai, ifølge rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina er blitt beskyldt for en rekke hacker- og spionasje-angrep mot amerikanske og vestlige mål de siste årene.

I januar hevdet blant annet storavisa New York Times at de september i fjor vært utsatt for et massivt dataangrep styrt fra Kina.

Google og Coca Cola Avisa hevdet da at hackere som etter all sannsynlighet har bånd til kinesiske myndigheter hadde kunnet overvåke epostkorrespondansen til utallige ansatte. Hackingen da kinesiske myndigheter ble klar over at New York Times jobbet med en sak om hvordan statsminister Wen Jiabaos familiemedlemmer har brukt sin politiske innflytelse til å tjene seg styrtrike mens Wen har hatt makta.

Wikileaks-dokumenter viser også at Google trolig ble hacket fra Kina i 2010. Det er også blitt rapport at Coca Cola har vært angrepet.

«Unit 61398» I går publiserte nettsikkerhetsselskapet Mandiant en rapport der det heter at en rekke dataangrep lar seg spore tilbake til en tilsynelatende hverdagslig bygning i den kinesiske storbyen Shanghai. Bygningen er angivelig hovedkvarter for gruppen APT 1. Hackerenheten omtales også som «Unit 61398».

APT står for «Advanced Persisent Threat» eller avansert og vedvarende trussel. Det er denne gruppen som skal ha stått bak angrep mot viktige mål som det nasjonale nettet for kraftforsyning i USA, heter det ifølge nettopp New York Times i rapporten.

- Vi tror at når APT 1 kan drive så langvarig og omfattende spionasje over nettet, må det bety at gruppen får direkte støtte fra den kinesiske staten, framholder Mandiant. Myndighetene i Kina tilbakeviser anklagene om datasnoking, skriver NTB.

Militært område Den britiske avisa Telegraph forsøkte i går å besøke bygget.

De traff der en kvinne som sa hun jobbet i «Unit 61398», men som ikke ville si stort mer. Ifølge avisa er det ingen logoer eller skilt som identifiserer bygget, men området er merket som «militært» og uvedkommende har ikke adgang.

Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Hong Lei sa tirsdag at det er svært vanskelig å spore såkalte kyberangrep tilbake til opprinnelsen. Derfor er det uansvarlig og unødvendig å beskylde regjeringen i Beijing for å stå bak angrepene mot USA, mente han.