Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dette hemmelige fengselet sitter det tusen IS-fanger. 
Her snakker tre av dem ut

- Alt jeg gjorde, var galt. 

EKSKLUSIVT FRA CNN: På innsida av et fengsel i Nord- Irak, sitter det tusen fanger, alle beskyldt for å være tilknyttet terrorgruppa IS. Her møter vi tre av dem, som ikke lenger vil assosieres med IS. Video: CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En angrende Abdelrahman al Azy (23) er en av tre tidligere IS-medlemmer som snakker ut fra innsida av et kurdisk-styrt fengsel, som ligger på skjult adresse i Nord-Irak.

CNN fikk eksklusive intervjuer med mennene. Alle innrømmer at hadde en rolle i IS' angrep mot den irakiske byen Kirkuk i oktober.

96 personer døde i angrepet, og det ble ansett som et forsøk på en distraksjon fra slaget om Mosul. De tre mennene spilte ulike roller og hadde ulike bånd til terrororganisasjonen.

- Ikke-muslimer bør bli drept

Det er ett år siden al-Azy sverget troskap til IS' selverklærte kalif Abu Bakr al- Baghdadi. Som en innbygger av den kurdiske byen Kirkuk fikk han ansvaret for å levere betaling til IS-medlemmer og deres familier.

Al-Azy forteller at han jobbet for IS i rundt ett år før han ble anholdt. Han anser seg fremdeles som en disiplinert muslim.

- Jeg trodde på kalifatet og jeg trodde på IS. De sa at de som ikke gjorde dette ikke var muslimer. Det overbeviste meg, forteller al- Azy fra fengselet.

Se de sterke bildene og intervjuene i videoen øverst i saken.

Da CNN spør ham om hva han synes burde skje med ikke-muslimer, svarer han:

- Om jeg snakker fra fortida, så tror vi at ikke-troende mennesker burde bli drept.

Men nå sier han at han ble lurt, og at han ikke vil ha noe med terrorgruppa å gjøre.

- Jeg tror ikke på kalifatet lenger. Jeg er fortsatt muslim, og jeg ber fortsatt. Ingenting har endret når det gjelder troen min. Men jeg vil ikke ha noe med IS å gjøre.

Umm Al'aa (40) ble gravid etter å ha blitt voldtatt av IS-soldat i Irak. Hun forteller sin rystende historie etter 18 måneder i fangenskap. Vis mer

- De lurte oss

Laith Ahmed (26) jobbet som tømrer da IS tok kontroll over landsbyen hans sommeren 2014. Tre dager seinere kom en mann bort til ham. Mannen lovte ham betaling mot at han ble med i IS. Fattig som han var, tok Ahmed tilbudet, uten å forstå konsekvensene av avgjørelsen.

- Jeg gjorde en feil. Jeg kan ikke lese eller skrive. Alt jeg gjorde, var galt. De lurte oss, jeg sverger. Jeg visste ingenting. De brakte oss til fots inn i Kirkuk og ga oss våpen. De plasserte oss på spesifikke steder, og så dro de, forteller Ahmed.

Kurdiske myndigheter forteller så CNN at 26-åringen var en «inghamisi», som betyr selvmordssoldat, og at han ledet en gruppe på fem menn inn i angrepet på Kirkuk. Ahmed, på den annen side, sier at han ikke visste om posisjonen sin som «inghamisi».

Et klipp fra et overvåkningskamera viser Ahmed i en skuddveksling, hvor han blir skutt i foten og tvunget til å krabbe i sikkerhet. Seinere kommer en gruppe med lokale innbyggere for å ta ham til fange, før kurdiske styrker setter ham i varetekt.

- Jeg håper dette tar slutt snart. Jeg vet ikke hva skjebnen min er, men jeg håper at jeg kan bli gjenforent med kona og barna mine.

- De sier at jeg drepte barna deres

20 år gamle Akram Ahmed hadde sitt eget telefonverksted da et medlem av IS tilbød ham en annen jobb. Ahmed innrømmer at han ble oppspilt av tanken på et land styrt av islams lover.

- Kalifatet overbeviste oss med religion. Jeg studerer sharia på universitetet, så disse ideene var overbevisende for meg, forteller Ahmed.

VERDIFULL KUNST: Her knuser medlemmer av terroristgruppa IS kunst som står på UNESCOs verdensarvliste. Kunsten er 2000 år gammel. Vis mer

Ahmed ble bedt om å rekognosere - å skaffe opplysninger - før angrepet mot Kirkuk. Han brukte mobiltelefonen sin til å filme viktige regjeringsbygninger. Filmene skulle brukes til å finne svakheter som IS kunne bruke til sin fordel inn i byen.

Flere av stedene som Ahmed fotograferte, ble angrepet av IS forrige måned. Kurdiske myndigheter har uttalt at IS nesten erobret byen.

- Jeg tar ansvar for alt som skjedde. Alt som skjedde er min feil. Jeg tenker på det hele tida. Jeg pleide å ha venner i Iraks sikkerhetsstyrker.

Ahmed forteller at han hadde veldig liten forståelse for livet under IS, og at han følte seg skjermet fra halshugginger, slaveri og tortur, som terrorgruppa har vist gjennom propaganda-videoene sine. Nå angrer han på handlingene, som han vet kommer til å følge ham resten av livet.

- Jeg håper at det en dag fortsatt vil være rom for meg i samfunnet. Nå, om jeg går på gata, vil folk si at jeg drepte barna deres, forteller Ahmed.

- IS vil fortsette å eksistere

ET STERKT ØYEBLIKK: Her blir ei ung jente reddet i sikkerhet fra IS. Det sterke øyeblikket ble fanget på kamera. Video: Twitter/Rudaw via Storyful Vis mer

Historiene til disse tre mennene beviser at IS fortsatt er en sterk organisasjon med dyp, ofte skjult, støtte.

Mens en USA-styrt koalisjon bestående av 62 nasjoner prøver å ødelegge gruppa, tror al-Azy at det selverklærte kalifatet kommer til å overleve:

- IS kommer til å overleve i Irak, fordi det er så mange celler. Jeg tror at de kommer til å fortsatt eksistere i Irak, selv om de skulle tape slaget i Mosul.

Mennenes utsagn gir et bilde av hvordan organisasjonen fungerer på lokalt nivå, i en tid hvor IS kjemper for å overleve. De sa seg frivillig villig til å stille opp, ifølge CNN. Samtlige er fortsatt under etterforskning for deres lovbrudd.

Ekspert: Kritisk til intervjuene

Midtøsten-ekspert Knut Vikør ved Universitetet i Bergen har ikke hørt om slike skjulte fengsler før, men mener de finnes av praktiske årsaker.

MIDTØSTEN-EKSPERT: Knut Vikør ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB      
MIDTØSTEN-EKSPERT: Knut Vikør ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB       Vis mer

- Når en er i krig mot en annen part, så tar en jo krigsfanger, og de må gjøres av en plass. At fengslene er hemmelige, kan være fordi kurderne vil unngå at IS får vite hvor de holder fangene, for å forhindre et angrep.

Vikør stiller kritiske spørsmål til intervjuene med fangene.

- Hvilken kildeverdi er det å snakke med fanger mens fangevokter hører på? Det er sikkert interessant, men det har ikke en stor kildeverdi. De kunne ikke sagt «Jeg er stolt over det jeg har gjort». Da sier du heller at du er uskyldig. Man må ta slike utsagn for det det er.

Han mener likevel at det er store sjanser for at fangene uttrykker sine faktiske meninger og tanker.

DESPERATE?: I IS sin 20 minutter lange propagandavideo viser de blant annet bilder fra Melbourne i Australia. Dagbladet har klippet bort store deler av videoen. Vis mer

- De høres ut som noen som snakker seriøst, og som om de tar ansvar for handlingene sine. Naturligvis sier de at de er blitt lurt. Du har tapt og, da tar du hensyn til det når du uttaler deg, men måten de har kommet inn i IS på høres ut som helt sannsynlige forklaringer. Ved overbevisning, overtalelse og av ideene.

Stor usikkerhet rundt fengslene etter krigen

Vikør mener at angeren deres kan forklares med et stagnerende IS:

- De har sluttet seg til bevegelsen mens den var i ekspansjon og mens den vant på alle fronter. Nå begynner de å tape, og da kan overbevisningen forsvinne.

Når det gjelder fangene i fengslene, er alt veldig usikkert, ifølge Vikør:

- De kan ikke slippe dem løs så lenge krigen pågår. I Irak finnes det flere ulike styrker som deltar i kampene, som for eksempel kurdere, regjeringsstyrker og militser. De kan alle ha hver sine fangeleirer, og de kan også komme til å bruke ulik politikk i behandlingen av dem, etter en eventuell slutt på krigen. Dette er det ingen som tenker på nå, men det kan oppstå uenigheter rundt dette seinere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!