MANGE ANSATTE: Det er flere ansatte enn innsatte i nederlandske fengsler. Dette bildet viser en vakt i fengselet Tilburg i Nederland. Foto: AFP PHOTO / ANP / MARCO DE SWART
MANGE ANSATTE: Det er flere ansatte enn innsatte i nederlandske fengsler. Dette bildet viser en vakt i fengselet Tilburg i Nederland. Foto: AFP PHOTO / ANP / MARCO DE SWARTVis mer

I dette landet er det flere fengselsvakter enn fanger

Men Frp's justispolitiske talsmann mener Norge kan fylle opp fengslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Tall fra det nederlandske Justisdepartmentet bør ikke by på annet enn glede for nederlandske myndigheter.

Offisiell statistikk som ble sluppet fredag viste at det er 9710 innsatte i de nederlandske fengslene. Tallet på ansatte valter i fengslene er 9914, skriver nyhetsbyrået AP.

Første gang I 2008 var det til sammenligning rundt 15 000 fanger i nederlandske fengsler. Siden den gang har kriminalraten sunket i landet. Det betyr ikke at det har blitt færre fengsler og vakter, og for aller første gang er det altså flere vakter enn fanger.

Tallet på innsatte i Nederland inkluderer også 650 belgiske kriminelle som blir holdt i nederlandske fengsler på grunn av en midlertidig avtale landene imellom.

Algemeen Dagblad påpeker at tallene på vakter også inkluderer for eksempel idrettstrenere ved fengslene.

Det er likevel oppsiktsvekkende at landet i Mellom-Europa med 17 millioner innbyggere har under 10 000 fanger. Nederland har basert på disse tallene har Nederland bare 57 innsatte per 100 000 innbygger.

Norge har i forhold cirka 3700 til innsatte til enhver tid. Det er cirka 72 per 100 000 innbygger, ifølge International Centre for Prison Studies.

Motsatt av Norge Men hva er da problemet med å ha få fanger i landets fengsler? Det virker jo langt bedre enn hvordan situasjonen er i Norge, hvor vi ikke har plass til alle de kriminelle i fengsel.

Justismyndighetene setter nå i gang massive kutt i nederlandsk fengselsvesen. De er allerede i gang med å si opp 3500 ansatte og stenge fengsler.

- Vi forsøker å finne ut hvorfor det plutselig ikke er fanger igjen, sier talsperson i Justisdepartementet Jochgem van Opstal.

De oppsiktsvekkende tallene har ført til en oppfyrende debatt i Nederland. Fagforeningene for de fengselsansatte raser over de varslede kuttene. De mener den massice nedbemmaningen vil føre til redusert sikkerhet.

- Slik som det er nå, kan du ikke si at nederlandske fengsler er trygge. Det er en eksplosiv situasjon, sier fagforeningslederen Corrie van Brenk i et intervju med nederlandsk kringkasting, ifølge AP.

Saken har også skapt en debatt på om fanger slippes ut for tidlig. Nederland har en soningsordning hvor mange slipper ut etter de har sonet to tredeler av straffen.

Ifølge Algemeen Dagblad skal det nederlandske fengselsvesen gjennom store reformer.

- Lei plasser! Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein konstaterer at Nederland har motsatt situasjon som Norge.

- Det er samme situasjon i flere land. Vi kjenner til dette i Sverige og fensgler på Baltikum og deler av Øst-Europa har også ledig kapasitet.

Leirstein mener disse utfordringene i Europa åpner for at vi burde se på muligheter for å leie fengselsplasser.

- En oppfordring til justisministeren er å ta kontakt med Nederland og se på muligheten for å leie fengselsplasser. Det er tusen utenlandske fanger i Norge, og disse skal tilbake til hjemlandet etter de har sonet. Om de da soner i Norge eller Nederland har ikke så mye å si. Dessuten er Nederland et trygt land, sier han.

Han er likevel klar på at Norge fortsatt skal satse på å bygge opp fengselsvesenet.

- Vi må og skal bygge nye fengsler, men det tar også tid. Utenlandske kriminelle ler av hvor lett de slipper unna norske fengsler, og sånn skal det ikke være, sier Leirstein.

VIL LEIE: Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein, mener Norge burde strekke ut en hånd og leie fengselsplasser i utlandet. Foto: Morten Holm / Scanpix
VIL LEIE: Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein, mener Norge burde strekke ut en hånd og leie fengselsplasser i utlandet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer