I dette landet er folk mest lykkelige

Nei, det er ikke Norge.

LYKKELIG HER: Ifølge en ny Gallup-undersøkelse er mennesker bosatt i Panama verdens mest lykkelige. Bildet er fra øya Bastimentos i Bocas del iToro i Panama.
LYKKELIG HER: Ifølge en ny Gallup-undersøkelse er mennesker bosatt i Panama verdens mest lykkelige. Bildet er fra øya Bastimentos i Bocas del iToro i Panama.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har flere ganger blitt kåret til verdens beste land å bo i.

Men vi er langt fra de mest lykkelige - i alle fall ikke om man skal tro en fersk Gallup-undersøkelse.

Undersøkelsen, som ble gjennomført i 2014, er basert på 146 000 personintervjuer i 145 forskjellige land.

Og ifølge den er Norge det 16. mest lykkelige landet i verden, slått av blant annet både Mexico, Guatemala, Chile, Danmark og Sveits.
 
Top ti Aller mest tilfreds med livet, er de som bor i Panama, ifølge undersøkelsen, der verdens ti mest lykkelige land rangeres slik:

1. Panama
2. Costa Rica
3. Puerto Rico
4. Sveits
5. Belize
6. Chile
7. Danmark
8. Guatemala
9. Østerrike
10. Mexico

- Mest øl I avisa Independents omtale av undersøkelsen, påpekes det at Panama er det landet i verden der det selges mest øl per innbygger. 

- Vi antar at det er en sammenheng der, skriver avisa.

Men Panama er også et land med mye fattigdom. Ifølge Store Norske Leksikon (SNL) ble 25 prosent av befolkningen regnet som fattig i 2013. Økonomien har imidlertid vært i vekst de seinere åra.

Kontraster Også flere av de andre landene som troner over oss på Gallups liste er kjent for å ha utfordringer.

I Mexico (10. plass på lista) foregår det  en væpnet konflikt mellom rivaliserende narkotika-kartell og myndighetenes militære styrker.

Det siste halvåret har protester rystet landet etter at gjengmedlemmer i samarbeid med korrupte politibetjenter innrømmet å ha drept og satt fyr på 43 studenter i delstaten Guerrero i fjor høst.

Guatemala, som ligger på 8. plass anses ifølge SNL som et fattig utviklingsland, hvor utenlandske selskaper har betydelig innflytelse. I tillegg er inntektsfordelingen i landet svært skjev.

Og Belize (5. plass) defineres av SNL som et utviklingsland som ligger utsatt til for orkaner og oversvømmelser.

Trygghet Ifølge Gallup måles lykke utfra hvordan folk føler om, og opplever dagliglivet.

ØL: Ifølge avisa Independents omtale av Gallup-undersøkelsen er Panama det landet der det selges mest øl per innbygger. - Vi antar det er en sammenheng der, skriver avisa. Her fra øya Grande, Panama. Foto: Arnulfo Franco/AP/Scanpix
ØL: Ifølge avisa Independents omtale av Gallup-undersøkelsen er Panama det landet der det selges mest øl per innbygger. - Vi antar det er en sammenheng der, skriver avisa. Her fra øya Grande, Panama. Foto: Arnulfo Franco/AP/Scanpix Vis mer

- Vår forskning viser at personer med høy trivsel er mer produktive, har færre helseutgifter og er mer robuste i møte med utfordringer, heter det i rapporten.

Og her har lykken blitt vurdert utfra følgende fem kriterier:

• Å like det man gjør til vanlig, og å føle seg motivert til å nå sine mål.
• Å ha trygge relasjoner og kjærlighet i livet.
• Å håndtere økonomien slik at man reduserer stress og øker en følelse av trygghet.
• Å trives der man bor, føle seg trygg og ha en plass i lokalsamfunnet.
• Å ha en god helse, samt overskudd til å gjøre ting hver dag.

Våre naboer i Sverige ligger ti plasser under oss, på en 26. plass, ifølge Gallup-undersøkelsen.

Helt nederst på lista, på 145. plass er Afghanistan.

KONTRASTER:  I 2013 ble 25 prosent av befolkningen i Panama regnet som fattig, ifølge Store Norske Leksikon, som også skriver at Panamas økonomi har vært i vekst i senere år.
KONTRASTER: I 2013 ble 25 prosent av befolkningen i Panama regnet som fattig, ifølge Store Norske Leksikon, som også skriver at Panamas økonomi har vært i vekst i senere år. Vis mer