Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dette området mistet 50 nordmenn livet da bølgen traff land i 2004

- Hit vil jeg aldri, sier norsk tsunami-overlevende.

 KNUSTE IDYLLEN:  Blue Village hotell på Khao Lak var et yndet feriemål for småbarnsfamilier med sin lange grunne sandstrand. Da bølgen kom andre juledag i 2004, skylte den vekk idyllen og store deler av hotellet, og tok femti norske menneskeliv i området rundt. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
KNUSTE IDYLLEN: Blue Village hotell på Khao Lak var et yndet feriemål for småbarnsfamilier med sin lange grunne sandstrand. Da bølgen kom andre juledag i 2004, skylte den vekk idyllen og store deler av hotellet, og tok femti norske menneskeliv i området rundt. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khao Lak/Phi Phi/Phuket (Dagbladet): For ti år siden lå Blue Village hotell på idylliske Khao Lak. Etter tsunamien var det lite igjen av idyllen og av hotellet.

På grunn av den skjermede beliggenheten og den langgrunne stranda, var Blue Village en favoritt blant barnefamilier.

Av 81 nordmenn som omkom i Thailand, mistet 50 livet i området rundt nettopp dette hotellet.

Den dag i dag er det få nordmenn å se på dette hotellet.

- Det er ikke mye som er slik det var, sier Golf Thananlak.

- Trodde havet var vår venn Hotellet har byttet navn til Apsara Beachfront Resort, hvor Thananlak er resepsjonssjef. Men han husker bølgen og hotellet slik det var.


- En kollega så havet trekke seg tilbake, løp ned og fanget en stor fisk med hendene. Hun var så stolt. Vi visste ingenting da, slik vi vet nå. Verden var en annen. Den verden kommer aldri tilbake, sier Thananlak.

- Vi trodde havet var vår venn. Nå vet vi at havet ikke er vår venn, sier han.

Noen av de verste opptakene som ble gjort av tsunamien, ble tatt opp fra hotellets øverste etasjer. Her kjempet barn og voksne for sine liv. Voksne holdt barn i armene, men maktet ikke å holde fast.

- Vannet sto ikke så høyt, men kraften... Den kraften var så voldsom, sier Thananlak.

Var tett på andre overlevende Redslene mange av gjestene på Khao Lak opplevde, er blant de verste minnene nordmenn har fra annen juledag 2004 og tida etter.

- Til Khao Lak vil jeg aldri, sier Lene Kvikstad.

Hun overlevde tsunamien på øya Phi Phi sammen med kjæresten Olav Stuen. I tida etterpå var paret tett på de mange norske overlevende fra Khao Lak.

- Vi møtte foreldre som hadde mistet barn, og barn som hadde mistet foreldre. Det var helt grusomme skjebner. Og så mange. Jeg kommer aldri til å klare et møte med det stedet, sier Lene.

Minnes ofrene i kveld I kveld er det nasjonale og internasjonale minnemarkeringer på Khao Lak, slik det også er andre steder i verden - inkludert i Norge.

Ved hotellet Apsara er hverdagen for lengst tilbake.

- Det meste er helt nytt. Det er nye bygg og en helt annen stil. Området er utvidet betydelig, sier Thananlak.

Turistene lot vente på seg - Thailand ble på en måte rammet av en dobbelt tragedie. Først kom bølgen, alle liv den tok og alt den ødela. Men folk var flinke til å komme på fote ganske raskt. Mye ble ryddet opp og bygget nytt ganske fort. Men de fleste turistene følte det nok var utidig å reise på ferie. De ønsket nok å gi de lokale tid til å sørge. Men hva skulle de da leve av her? Turismen er levebrødet til så mange, sier Nils Øyvind Kristiansen.

Kristiansen er opprinnelig fra Lillehmmer, men bodde på Phuket i 2004. Det gjør han fortsatt. I bakkant av tragedien huset han mange nordmenn som hadde mistet sine husvær.

 HUSKER BØLGEN:  Golf Thananlak er resepsjonist på hotellet som nå heter Apsara Beachfront Resort. Han så bølgen komme. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
HUSKER BØLGEN: Golf Thananlak er resepsjonist på hotellet som nå heter Apsara Beachfront Resort. Han så bølgen komme. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer

- Det var mye frykt og rykter, sier han.

Hører ikke norsk mer Tilbake på Apsara i Khao Lak koser tyskere og franskmenn seg på strandbarer og i havet. Norsk er fortsatt ikke noe vanlig språk, slik det var før.

- Det har skjedd mye på ti år. Og det vil skje mye de neste ti, sier Thananlak.

 NYBYGG:  Hotellet ble bygget opp igjen, i likhet med området rundt. Men det er få nordmenn som besøker området og hotellet. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
NYBYGG: Hotellet ble bygget opp igjen, i likhet med området rundt. Men det er få nordmenn som besøker området og hotellet. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media