SØKEOMRÅDET:  Andhøy vil trolig først reise til området hvor nødsignalet ble utløst (merket med "beacon" på kartet). Det skraverte feltet merket med "prioritert området" er det området hvor det ikke ble foretatt søk, som Andhøy deretter vil sette kursen mot. Den ytterste markeringen viser området "Sea Shepherd" mener det er rimelig å anta at båten kan ha drevet de nærmeste dagene etter søket.
SØKEOMRÅDET: Andhøy vil trolig først reise til området hvor nødsignalet ble utløst (merket med "beacon" på kartet). Det skraverte feltet merket med "prioritert området" er det området hvor det ikke ble foretatt søk, som Andhøy deretter vil sette kursen mot. Den ytterste markeringen viser området "Sea Shepherd" mener det er rimelig å anta at båten kan ha drevet de nærmeste dagene etter søket.Vis mer

I dette området skal Andhøy lete etter Berserk

Tok med seg dette kartet på turen til Antarktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kyrre Merg (36) var en god venn av Tom Gisle Billeka og en bekjent av Robert Skaanes, som var om bord på Berserk da båten forsvant. I ukene etter forliset jobbet han intenst for å få ut satellittbilder av området hvor man antok at Berserk ville ha drevet etter to-tre dager om de ikke sank rett ned.

Dette området ble det aldri gjort søk i. Flere kart over dette området Jarle Andhøy nå har tatt med seg til Antarktis.

- Vi fikk beregninger av værforholdet i området, både fra meteorologer og fra folk om bord på Paul Watsons båt «Sea Shepherd», om hvor de ville drevet om de ikke sank rett til bunns. Vi jobbet med å få ut satelittbilder fra fredagen fra området de i så fall ville ha befunnet seg, sier Merg til Dagbladet.

Området er på hele 5912 kvadratkilometer.

UVÆRET:  Skjermbildet viser værdata over stormsenteret som var på vei mot området hvor Berserk befant seg. Nederste markering i rosa viser hvor nødsignalet ble sendt fra. Den øverste blå markeringen viser hvor livbåten ble funnet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
UVÆRET: Skjermbildet viser værdata over stormsenteret som var på vei mot området hvor Berserk befant seg. Nederste markering i rosa viser hvor nødsignalet ble sendt fra. Den øverste blå markeringen viser hvor livbåten ble funnet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- «Sea Shepherd» tror den kan ha drevet enda lengre. De var jo med på søket i området og visste hvordan værforholdene var, sier Merg.

Jarle Andhøy tok kontakt med Merg i romjula, og ba om å få alt materiale før reisen.Trolig vil Andhøy søke i området der nødsignalet gikk av, og i området som er omtalt som «prioritert område» i kartet (se skravert felt på bildet øverst i artikkelen), samt lete etter båten ved land.
 
Håpet satellittbildene kunne gi svar Merg ønsket å få kjøpt satellittbildene så raskt som mulig. 

- På disse bildene skal man kunne se ganske klart helt ned til én meter over havoverflaten. Det var også klarvær den dagen. Dermed kunne man ha sett om Berserk hadde drevet videre. Vi hadde fått tak i fagpersoner som skulle analysere det for oss, sier Merg.

Men satelittbildene kostet hele 490 000 kroner. Merg søkte støtte fra Justisdepartementet den 4. mars. Nesten halvannen måned senere, den 14. april i fjor, fikk han avslaget fra norske myndigheter:

«Departementet må gjøre oppmerksom på at hendelsen ikke skjedde under norsk ansvarsområdet både når det gjelder søk og redning, samt søk etter omkomne. New Zealand er ansvarlig for søk og redning i det aktuelle området.

BARNDOMSVENN:  Kyrre Merg var venn av Tom Gisle Bellika, og jobbet lenge med å få ut satellittbilder av området hvor Berserk kunne ha drevet om båten ikke sank umiddelbart. Foto: Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BARNDOMSVENN: Kyrre Merg var venn av Tom Gisle Bellika, og jobbet lenge med å få ut satellittbilder av området hvor Berserk kunne ha drevet om båten ikke sank umiddelbart. Foto: Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

(...) Basert på en faglig vurdering, har ikke redningssentralen på New Zealand funnet det tjenlig å benytte seg av satellittbilder under dagene det aktive søket pågikk. Justisdepartementet har notert de faglige vurderinger fra redningssentralen på New Zealand, som har de beste forutsetninger for å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes i det aktuelle farvannet og har ingen ytterligere vurderinger.»

- Det svaret kunne de jo like gjerne ha gitt med en gang, og ikke ventet så lenge, sier Merg.

Forlot trygg havn Ett spørsmål som har plaget Jarle Andhøy etter at Berserk forsvant, er hvorfor de valgte å forlate en trygg havn da det var varslet uvær. Den 21. februar mottok Andhøy en tekstmelding fra mannskapet om at de forlot den avtalte ankerplassen Horse Shoe Bay, uten ytterlig forklaring på hvorfor. Det var den siste kontakten han hadde med mannskapet. Dagen etter ble nødsignalet utløst.

Merg mener det virker rart om båten skal ha gått rett ned der hvor nødsignalet gikk av, selv om han ikke utelukker at det kan ha skjedd.

- Det ble funnet en livbåt et stykke unna. Men den kan ha blåst av. Jeg vet at MS «Wellington» også mistet en livbåt i området. Det burde ha vært andre ting som hadde kommet til overflaten. Det var både surfebrett og livbøyer og mye annet som var festet til båten, sier Merg.

PÅ VEI TIL ANTARKTIS:  Jarle Andhøy er på vei til Antarktis, blant annet for å gjøre et søk 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
PÅ VEI TIL ANTARKTIS: Jarle Andhøy er på vei til Antarktis, blant annet for å gjøre et søk Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Han planlegger nå å finne ut om de samme satellittbildene er tilgjengelige, og finne ut hva de koster nå som det har gått såpass lang tid. Om han får tak i dem og får analysert dem, vil han gi informasjonen til Andhøy.

- Hvordan vil det føles om dere faktisk oppdager båten på satellittbildene?

- Jeg vet ikke om det vil føles bra eller helt jævlig. Vi vil i hvert kanskje få svar på hva som har skjedd, sier Merg.

FORSVANT:  Den 22. februar i fjor sendte Berserk ut nødpeilersignal. Etter det, var det ingen som hørte mer fra mannskapet. Båten ble heller aldri funnet. 
Foto: wildvikings.com/NRK
FORSVANT: Den 22. februar i fjor sendte Berserk ut nødpeilersignal. Etter det, var det ingen som hørte mer fra mannskapet. Båten ble heller aldri funnet. Foto: wildvikings.com/NRK Vis mer