ALKOHOL: Turistkommuner topper lista for alkoholsalg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ALKOHOL: Turistkommuner topper lista for alkoholsalg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

I disse kommunene kjøpes det mest alkohol

Hyttekommuner som Hemsedal, Hol og Gol ligger på topp i alkoholsalget per innbygger, ifølge Folkehelseinstituttet. Det er første gang det lages en slik oversikt.

Ifølge Kommunal Rapport topper Hemsedal lista over alkohol solgt fra butikker og vinmonopol, med en omsetning på 6,9 liter ren alkohol per innbygger i 2016. Så følger Hol (6,8 liter). Gol deler tredjeplassen med Balsfjord (begge 6,5 liter).

Balsfjord i Troms har 5600 innbyggere og ett pol. Rådmann Ellen Beate Lundberg tror plasseringen på lista kan forklares med at kommunen har mange hytter.

- Hvis kun innbyggerne i Balsfjord hadde konsumert alkoholen, ville det slått ut i form av behov for tjenester fra kommunen. Men vi har ikke observert noe unormalt. Forklaringen ligger med stor sannsynlighet i at vi har mange hyttefolk som bor i nabokommunen Ballangen, der det ikke er vinmonopol, sier Lundberg.

Nederst på lista finner vi kommunene Eidskog, Åsnes, Halden, Rakkestad, Kongsvinger, Sør-Odal og Grue – alle med et salg mellom 2,7 og 3,3 liter ren alkohol fra butikker og pol. Felles for dem er nærhet til svenskegrensa.

(NTB)