IKKE SÅ HEMMELIG: Med separatistenes flagg og gjennomsiktige stemmeurner avholdes den såkalte «folkeavstemningen» i Øst-Ukraina i kaotiske lokaler, godt bevoktet av væpnede separatister. Dette er fra et av valglokalene i Donetsk. Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/NTB Scanpix
IKKE SÅ HEMMELIG: Med separatistenes flagg og gjennomsiktige stemmeurner avholdes den såkalte «folkeavstemningen» i Øst-Ukraina i kaotiske lokaler, godt bevoktet av væpnede separatister. Dette er fra et av valglokalene i Donetsk. Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/NTB ScanpixVis mer

I Donetsk kan folk legge de hjemmelagde stemmesedlene i gjennomsiktige urner med flagget til den selverklærte Folkerepublikken Donetsk

- Okay, det er ikke i tråd med loven, men det er den eneste utveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hersker kaotiske tilstander i de provisoriske stemmelokalene i Øst-Ukraina, der separatistene holder sin folkeavstemning om uavhengighet i dag, melder BBC.

Manglende stemmeavlukker, manglende folkeregister, gjennomsiktige valgurner, hjemmelagde stemmesedler og forbud mot valgobservatører er bare noen av ingrediensene. Væpnede og maskerte opprørere stemmer side om side med gamle bestemødre, beskriver kanalens korrespondenter.

«Støtter du selvstyre for Folkerepublikken Donetsk/Folkerepublikken Luhansk» er eneste spørsmålet, der man kan krysse av for ja eller nei.

Samtidig er situasjonen svært spent, med kamper og trefninger mellom separatister, nasjonalister og regjeringsstyrker flere steder i løpet av natten og morgentimene.

- Kjempeoppmøte De pro-russiske separatistene øst i Ukraina sier at et overveldende antall har møtt opp for å stemme, skriver NTB.

- Det er ikke bare et høyt antall som har møtt opp for å stemme, men et overveldende antall, sier Roman Ljagin, som leder den selvutnevnte valgkomiteen, til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Mer Ukraina-vennlige medier melder derimot om et foreløpig lavere oppmøte enn Ljagin.

Bilder viser at folk har stilt seg i kø utenfor valglokalene flere steder i de separatistkontrollerte områdene.

Tvilsomt valg på lavbudsjett I Donetsk kunne folk legge de hjemmelagde stemmesedlene i gjennomsiktige urner som var påklistret flagget til den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.

MED VÅPEN: Det passes godt på ved stemmeurnen. Foto: NTB Scanpix
MED VÅPEN: Det passes godt på ved stemmeurnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den selvutnevnte valgkomiteen innrømmer at valgfusk er fullt mulig, og at det ikke er noe helt vanlig valg som skal avholdes.

- Okay, det er ikke i tråd med loven, men det er den eneste utveien, sier lederen Roman Ljagin.

- Essensen er at dette er et folkevalg, avholdt av enkle folk uten penger, sier han videre.

Separatistene i Donetsk hevder de bare har brukt rundt 10 000 kroner på folkeavstemningen. 8000 hryvnja, eller like over 400 kroner, har gått til skriverblekk. De tre skriverne som skal skrive ut stemmesedlene, er innlånt.

Stemmesedlene bærer en liten illustrasjon, men ingen spesielle merker forhindrer ellers kopiering.

Noe som svekker valgets troverdighet enda mer er at listen over velgere er to år gammel. Separatistene har erklært at det ikke er noe minimumskrav til oppmøte for at resultatet skal være gyldig, ifølge NTB. I tillegg får ingen observatører følge med.

Stanset med stemmesedler Ukrainske militære styrker skal ha gjort oppsiktsvekkende funn da de stanset en bil med tre væpnede menn, melder ukrainske medier.

I bilen gjorde de funn av flere titusener - muligens opptil 100 000 - stemmesedler for søndagens folkevalg i Øst-Ukraina, melder Kyiv Post. Samtlige skal ha vært ferdig utfylt, med et kryss under «ja» til selvstyre.

SIDE OM SIDE: Bestemødre og maskerte og bevæpnede separatister stemmer side om side. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/NTB Scanpix
SIDE OM SIDE: Bestemødre og maskerte og bevæpnede separatister stemmer side om side. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/NTB Scanpix Vis mer

En video lagt ut på YouTube viser beslaget. I videoen får man også se at det ble gjort våpenbeslag. De tre væpnede mennene skal ha blitt tatt med fire pistoler, en kalasjnikov-rifle og ammunisjon.

De tre mennene blir i ukrainske medier beskrevet som «væpnede terrorister». Den planlagte folkeavstemningen i Øst-Ukraina har blitt erklært ulovlig av makthaverne i Kiev, og har ellers møtt fordømmelse internasjonalt.

Folkerepublikken Donetsk er allerede blitt erklært av de prorussiske separatistene som har satt Sørøst-Ukraina på hodet våren 2014, og ifølge NTB beskrives spørsmålet på de hjemmelagde stemmesedlene som vagt. Det kan tolkes som en avstemning om uavhengighet, mener internasjonale eksperter.

- Støtter du avgjørelsen om selvstyre som Folkerepublikken Donetsk har tatt, spør stemmesedlene.

FANT STEMMER: Ukrainske militære styrker skal ha funnet flere titusener - muligens opptil 100 000 - ferdig utfylte «JA»-stemmer  da de stanset en bil med tre væpnede menn.
FANT STEMMER: Ukrainske militære styrker skal ha funnet flere titusener - muligens opptil 100 000 - ferdig utfylte «JA»-stemmer da de stanset en bil med tre væpnede menn. Vis mer