Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I driftenes vold

En kikker og en blotter. En unggutt med sterke seksuelle følelser, som ikke fikset å gjøre naturlige tilnærmelser til jenter. En gutt som har slitt med skyldfølelse, depresjon og selvmordstanker. Kort sagt en gutt i det mentale grenseland. Dette var bildet statsadvokat Harald Grønlien tegnet av tiltalte under Birgitte Tengs-sakens første dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten som i Karmøy herredsrett er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, var bare 17 år da han skal ha seksuelt misbrukt og drept sin 18 år gamle kusine. Under rettssaken sitter Birgittes foreldre, hans egen tante og onkel, bare noen meter unna sammen med sin bistandsadvokat. Du kan se familielikheten. Hva får en ærgjerrig og skoleflink idrettsgutt med tilhørighet i en kameratflokk til å begå en slik forbrytelse? Hvis han ikke er skyldig, hvorfor tilsto han da drapet? Og hvorfor holdt han fast ved tilståelsen i flere måneder for så å trekke den tilbake? Disse spørsmålene stiller de fem medlemmene i den utvidete herredsretten seg, slik vi som sitter på tilhørerbenken gjør.

  • Aktor Harald Grønlien tok tyren ved hornene i sitt korte innledningsforedrag og innrømmet at hans bevisførsel har akkurat den store svakhet som er blitt omtalt i media: Det finnes ingen tekniske bevis mot tiltalte og indisiene alene holder ikke til domfellelse.
  • Statsadvokat Harald Grønlien spilte ikke med sordin under første dag av sin utspørring. Nærgående og svært direkte presset han 20-åringen til å fortelle om situasjoner der han har blottet seg og der han har lusket i buskene på Karmøy og onanert.
    Ved å sitere fra tiltaltes politiforklaringer og presse ham til å kommentere disse, tegnet aktor bilde av en ung gutt som i gitte situasjoner var i sine seksuelle drifters vold, der fornuften vek for begjæret og hvor følgen var skam og skyldfølelse.
  • Det var utvilsomt en svært spesiell ung gutts seksuelle oppvåkning vi fikk et glimt inn i gjennom rettsforhandlingene under Birgitte Tengs-sakens første dag. Kanskje tenkte rettens medlemmer i går kveld at tiltalte virker som en person som kan være i stand til å begå et seksualdrap. Kanskje tenkte rettens medlemmer at å blotte seg og onanere overfor ukjente er milelangt fra å drepe en kusine, og at episodene han ble tvunget til å fortelle retten om er helt uten betydning for tiltalen.
  • Selv om den første av disse to tankene skulle dominere rettens oppfatning i denne tidlige fasen av rettssaken, må statsadvokat Harald Grønlien også få retten til å tro på 20-åringens opprinnelige tilståelse overfor politiet. Men heller ingen tilståelse er noe bevis.

Disse to første dagene som er viet den unge guttens forklaring, er derfor helt avgjørende for aktor. Han må få skapt et bilde av personligheten til Birgittes fetter som sannsynliggjør at gutten kan ha seksuelt mishandlet og drept sin kusine. Og han må få retten til å tro på den tilståelsen gutten avga overfor Kripos i begynnelsen av mars i år, en snau måned etter at han ble arrestert. Klarer ikke aktor dette, har han nok ingen sjanse til å overbevise retten om skyldspørsmålet.

Enkelte av episodene var kjent på ryktebørsen på Karmøy, noe som forsterket hans skam og fortvilelse.

KOMMENTAR

Hele Norges coronakart