I duell med Jens har Erna aldri vært bedre

Begge imponerte i duellen.

TETT DUELL: Både Erna Solberg og Jens Stoltenberg belønnes med en femmer på terningen for kveldens innsats, ifølge vårt valgpanel. Foto: Benjamin Ward
TETT DUELL: Både Erna Solberg og Jens Stoltenberg belønnes med en femmer på terningen for kveldens innsats, ifølge vårt valgpanel. Foto: Benjamin WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) TV 2-duellen mellom Jens Stoltenberg og Erna Solberg i går ble et møte mellom gigantene i norsk politikk, to statsministerkandidater verdig. I duell med Jens har Erna aldri vært bedre. Tross en lang valgkamp leverte begge en debatt som gnistret.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap):

Hovedbudskap:
Handlingsregelen: Det er fortsatt uklart hva slags pengebruk Høyre og Frp står for. Bruk av for mye oljepenger betyr økt boligrente, høy kronekurs kan ramme bedrifter og bety tap av arbeidsplasser. Har lagt til rette for vekst, viser til 350 000 nye arbeidsplasser og Europas laveste ledighet.
Formuesskatt: Avviser at formuesskatten dreper vekst, viser til at det er 75 000 flere bedrifter nå enn da de rødgrønne overtok. Å fjerne formuesskatten gjør Norge til et land med større forskjeller. Vi kan ikke stille krav om moderasjon når vi gir skattelette til de rikeste.
Helse: Er dypt urolig for at alvorlig syke står i helsekø, vil derfor investere i flere ansatte. Vil ikke legge ned de regionale helseforetakene, kaller det sentralisering.
Regjeringsalternativer: Borgerlig flertall betyr en regjering med Høyre og Frp, men fortsatt mye uklart. Uklarhet ender ofte i kaos, det er alvorlig for Norge.

Vår vurdering:
På hugget. Tydelig i sitt Ap-budskap om veivalg, mellom fellesskap og privatisering og skattelette. Bruker spriket i uttalelser mellom Høyre og Frp om handlingsregelen for det det er verd. Imponerende stayerevne i innspurten av valgkampen

Sitatet:
«Jeg lar meg by opp når jeg inviteres til å snakke om et så viktig tema som handlingsregelen.»

Konklusjon:

Statsministerkandidat Erna Solberg (H):

Hovedbudskap:
Handlingsregelen: Høyre har alltid stått for ansvarlig økonomisk politikk, og vi vil følge hele handlingsregelen - også den delen som handler om hva vi skal investere i. Stoltenberg følger ikke handlingsregelen.
Formuesskatt: Formuesskatten svekker rammene for gründere i Norge, og forskjellsbehandler norske og utenlandske eiere.
Helse: Private kan bidra til å gjøre helsevesenet bedre, gi mer effektivt og billigere behandling. Høyre vil prioritere det offentlige helsevesenet først.
Regjeringsalternativer: En ny regjering blir ikke blåblå, men blågrønn. Alle de fire borgerlige partiene skal ha innflytelse, uansett om de sitter i regjering eller ikke

 

Vår vurdering:
God og endelig tydelig når hun snakker om Høyres politikk. Offensiv og konkret i argumentasjonen for fjerning av formuesskatt og arveavgift. Smilet stivner når Stoltenberg går til angrep, men hun er raskt tilbake på offensiven. Klarer ikke svare skikkelig på hvorfor det ikke er nødvendig å stille ultimatum til Frp om handlingsregelen. Etterlater fortsatt usikkerhet rundt en borgerlig regjerings økonomisk politikk. Frekk, men god når hun angriper statsministeren fra venstre — både om et klassedelt helsevesen og om foretaksmodellen. Spørsmålet om regjeringsalternativer er vanskelig, men Erna turnerer det bedre og mer offensivt enn før. Preget av å ha valgvind i ryggen. Oser av selvtillit.

Sitatet:
«Jeg synes det er dumt at vi med Stoltenberg som statsminister har fått et mer klassedelt helsevesen.»

Konklusjon:

Dagbladets valgpanel består av politisk reporter Kirsten Karlsen, politisk redaktør Marie Simonsen, og leder av Dagbladets samfunnsavdeling Martine Aurdal.