STERKT PREGET: Statoils fungerende landsjef i Algerie, Rolf Magne Larsen og ambassadør Arild R. Øyen holder pressebrief for norsk presse i Algerie nå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
STERKT PREGET: Statoils fungerende landsjef i Algerie, Rolf Magne Larsen og ambassadør Arild R. Øyen holder pressebrief for norsk presse i Algerie nå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.Vis mer

I dyp sorg

Statoil og ambassadøren i Algerie møtte norsk presse i ettermiddag. Fire nordmenn er bekreftet drept etter terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALGER (Dagbladet): Den norske ambassadøren til Algerie, Arild R. Øyen og Statoils fungerende landsjef for Algerie, Rolf Magne Larsen, møtte i ettermiddag norsk presse for første gang siden terrorangrepet i In Amenas.

Preget
- Nå er vi i en periode med dyp sorg. Det er en ekstremt vanskelig periode for alle involverte, sier en tydelig preget ambassadør Øyen.

Statoils Rolf Magne Larsen kom til Algerie to dager etter terrorangrepet. Han er også preget, og midt i pressemøtet må han ta en pause. Hente seg litt inn.

- Alle her på kontoret er sterkt preget av denne hendelen. Våre tre algeriske ansatte, som var på In Amenas da dette skjedde, ble heldigvis bragt i sikkerhet og er hjemme med sine familier, sier Larsen og fortsetter:

- Vi har mistet familier og gode venner. Nå prøver vi å støtte hverandre så godt vi kan og tenker på familiene til de berørte. Vi tenker og på andre mennesker fra andre nasjoner og land og selskaper som har vært på arbeid her. De nærmeste dagene vil vårt hovedfokus være å sikre et verdig farvel til Algerie for våre kolleger, og sikre en verdig velkomst i Norge.

I dag ble en fjerde savnet, Alf Vik, bekreftet omkommet.

- Klokka 16.00 fikk vi bekreftet at Alf Vik er identifisert og drept. Vi tenker på familiene til de som mistet sine kjære. Og nå er det familiene som er i fokus, sier Rolf Magne Larsen.

- Jeg kom ned forrige fredag, to dager etter terrorhandling som del av et team, for å sikre og hjelpe. Fokuset har vært å hjelpe og sikre at den lokale organisasjone fungerer godt. Vi har hatt et tett samarbeid med beredskapsorganisasjoner i Norge og ambassaden. Og vi har samarbeidet med våre partnere BP og Sonatrach, sier Larsen til norsk presse.

- Vårt fokus har vært å få inn hjelp til de uskyldige ofrene for denne voldsomme terrorhandlingen. Og å søke informasjon om våre ansatte, få ut så mange som mulig i sikkerhet, og gi støtte til de som har vært i den traumatiske hendelsen og deres familier. Familier her i Algerie og i Norge. Vi har evakuert alt ikke-kritisk personell, også på andre installasjoner, sier Larsen.

På den norske ambassaden i Algerie jobber det til vanlig fire norske ansatte. En stor del av ambassade-folkenes jobb, er å tilrettelegge og hjelpe norsk næringsliv i utlandet. Kontakten mellom de norske diplomatene og Statoils ansatte har vært stor. Akkurat som sorgen er nå.

Én savnet
I går ble tre personer av de fem som har vært savnet, bekreftet drept. Disse var Hans Bjone (55) fra Brandbu, Tore Bech (58) fra Bergen og Thomas Snekkevik (35) fra Austrheim ved Bergen. Victor Sneberg (56), Statoils landsjef i Algerie, har fortsatt status som savnet.

- Tunge dager «Det er med dyp sorg vi har mottatt budskapet om at Alf Vik er bekreftet død. Vi opplever tunge dager i Statoil. Fire av våre respekterte og kjære kollegaer er ikke lenger blant oss. Et selskap i sorg har sine tanker hos familiene som har mistet sine nærmeste, hos venner og kolleger. Samtidig føler vi med familien som fremdeles venter på endelig beskjed, og deler deres uro og uvisshet», sa   konsernsjef Helge Lund i en pressemelding tidligere i ettermiddag.

Statoil har nå 23 ansatte ved hovedkontoret i Alger, hvor seks personer er såkalte expat, av ulik nasjonalitet. Det er også to nordmenn ved en driftsstøttesentral midt i landet.