I ekstase etter dette

- En unik oppdagelse, sier arkeolog.

UTAH: Dette funnet fikk arkeologene til å måpe. Foto: U.S. Air Force / R. Nial Bradshaw
UTAH: Dette funnet fikk arkeologene til å måpe. Foto: U.S. Air Force / R. Nial Bradshaw Vis mer
Publisert

En gang i tida lå det en stor saltvannssjø i «The Great Salt Lake Desert» i Utah. I dag er det bare en gigantisk ørkenslette vest i USA.

I en pressemelding fra Hill Air Force Base, kommer det imidlertid fram at ørkenen har holdt på en hemmelighet i over 10 000 år.

Ved en ren tilfeldighet oppdaget en gjeng arkeologer det de omtaler som «spøkelsesfotspor», av den bisarre grunn at man bare kan se dem når det regner.

MYSTISK: Myndgihetene i Chile etterforsker dette enorme, mystiske synkehullet som har oppstått i Tierra Amarilla i Copiapó-provinsen. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Sporene stammer fra mennesker som for tusenvis av år siden har beveget seg barbeint rundt i landskapet, mens det fremdeles var våtmark. Da innsjøen seinere tørket opp, ble avtrykket i gjørma ikke bare fylt med sand, men med salt som tidligere var bundet i vannmassene. Når det regner absorberer bakken rundt fotsporene.

Andy Kitterman, kultursjefen ved Hill Air Force Base, som er ansvarlig for den arkeologiske utgravingen, beskriver funnet som «en unik oppdagelse».

- Jeg føler meg heldig som var med å finne dem.

Ved hjelp av en georadar (GPR), har de funnet minst 88 avtrykk.

- Vi har funnet flere enn vi noen gang kunne ha håpet på, sier Kitterman i pressemeldinga.

Det finnes ennå ikke noe formelt vitenskapelig studie av funnet, da fotsporene først må undersøkes grundig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer