- I en kystby bør man kunne leve med måker

Luftrommet kontrolleres nok en gang av måker. Slikt blir det debatt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den tida på året igjen hvor måkene kontrollerer luftrommet. Hekketida har startet for dem, og dermed blusser også debatten opp om «luftas rotter», som enkelte ynder å kalle dem.

Demokraten i Fredrikstad melder om måkesikring av byens tak. I Moss avis beskrives måker som et økende helseproblem for innbyggerne. I samme avis meldes det om måkekrangel for tredje året på rad.

Søndag aktualiserte TV 2 måkestriden med en TV-reportasje om måkeran på åpen gate.

I hovedstadens bedre strøk skal måker ha spesialisert seg på velorganiserte mat-kupp:

- De er raske, organiserte og vet akkurat hva de skal ha. Den største av dem går til angrep, og plutselig blir jeg robbet for ei bolle, skriver kanalens utskremte reporter.

Trekker mot byene Som i så mange andre byer langs kysten er bestanden av måker økende.

- Måkene trekker mot plasser der det finnes mat. På sikt vil de nok bli flere også i innlandet, sier biolog Tea Turtumøygard ved bymiljøetaten i Oslo kommune til Dagbladet.

EN TRUET BRÅKMAKER: Stadig flere måker flytter til storbyene. På Tjuvholmen i Oslo har disse to hettemåkene funnet tonen rundt matfatet, men ikke nødvendigvis med naboene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
EN TRUET BRÅKMAKER: Stadig flere måker flytter til storbyene. På Tjuvholmen i Oslo har disse to hettemåkene funnet tonen rundt matfatet, men ikke nødvendigvis med naboene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Dårligere tilgang på mat ved kysten og økt trykk fra rovdyr og rovfugler har medført at flere måker nå velger å hekke i tettbygde områder, skriver seniorrådgiver Nils Kristian Grønvik ved viltseksjonen i Miljødirektoratet i tidsskriftet Miljøkrim.

Fredet ved lov Reirene plasseres på alt fra blomsterkasser på balkonger til takutspring og parkeringsplasser.

- Når de voksne fuglene forsøker å beskytte eggene og ungene, oppleves de av mange som plagsomme og aggressive. Mange ønsker da å avlive fuglene, eller å ødelegge eller fjerne reirene. Mangel på kunnskap både om lovverket og om hvilke tiltak som er effektive, fører hver sommer til at mange måker utsettes for hensynsløse og straffbare tiltak, skriver han.

For å ta livet av måker må man innhente tillatelse, men det gis sjelden. Alle fugler er fredet ved lov i hekketida.

Truet art Alle arter øker ikke i antall, tvert i mot. Fiskemåke og hettemåke er i artsdatabankens rødliste oppført i kategorien «nær truet», mens krykkje har status som «sterkt truet».

I denne artikkelen er det «nær truede» hettemåker som er fotografert på tokt:

- Det er hettemåke, ja, og de er kategorisert som nær truet i norsk rødliste for arter fordi de har vært i tilbakegang de siste åra. De fleste måkeartene er for øvrig i tilbakegang i Oslofjordområdet, og dette beror på sterk konkurranse om arealene, økt båtbasert friluftsliv og forstyrrelse fra mennesker. Når fuglene blir forstyrret på holmer og skjær trekker de mot byen for å finne mat, og for å finne uforstyrrede hekkeplasser, sier Turtumøygard til Dagbladet.

Det mener hun vi fint bør kunne leve med:
 
- Som biolog mener jeg jo folk bør tåle måker når de bor i en kystby. De tre ukene i året hvor de beskytter avkom må vi kunne leve med. Dette er et menneskeskapt problem, sier Turtumøygard.

Måke-råd Oslo kommune gir følgende råd om møtet med måker:

«Måker kan være ganske støyende i hekketida, også på tider av døgnet da folk ønsker å sove. Dersom folk kommer nær reir/unger, kan foreldrefuglene bli aggressive. Måkene stuper ned og skriker for å skremme bort «inntrengerne», men de skader normalt ingen. Slik aggressiv oppførsel ser man oftest i slutten av hekketida, når ungene forlater reiret. Selv om reirene ligger oppe på tak, havner ungene i en del tilfeller nede på bakken rundt bygningene, der folk ferdes. En pinne, et kosteskaft eller liknende som holdes opp i luften over hodet vil gjøre at måkene ikke stuper så nært. Om mulig bør man unngå å ferdes der måkeungene er (der foreldrenes reaksjon er sterkest).»

Som trøst kan det nevnes at ungene normalt blir flygedyktige i første halvdel av juli, og at foreldrene etter dette ganske raskt vil slutte å være aggressive.

Hva du mener om måker kan du diskutere i kommentarfeltet under artikkelen.

- LEV MED DET: Biolog Tea Turtumøygard i Oslo kommune mener folk bør tåle måker når de bor i en kystby. Foto: Privat
- LEV MED DET: Biolog Tea Turtumøygard i Oslo kommune mener folk bør tåle måker når de bor i en kystby. Foto: Privat Vis mer