Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I en mannsverden

Menn egner seg til mye. De stygge kan holde djevelen på avstand. De attraktive brukes til avl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasqual Pinon ble funnet i ei gruve i Mexico. Han ble holdt der mot sin vilje. Som et gissel for å beskytte mot ulykker. Utseendet hans gjorde at gruvearbeiderne trodde han var djevelens barn og djevelen ville selvsagt ikke la gruva rase sammen og dermed forulykke sin egen sønn. Så lenge Pinon befant seg i gruva var arbeiderne trygge.

PER OLOV ENQUIST skildrer Pasqual Pinons historie i den lille romanen «Nedstörtad ängel» fra 1985. Men romanen handler ikke om stygge menn. Den handler om kjærlighet. Kjærligheten uten motiv. Kjærligheten ingen kan forklare eller forstå. Kjærligheten som bare er der. Kjærlighetens vilkår er ikke opplagte. I Enquists roman er kjærligheten grusom og selvsagt. Det er det som gjør den så vakker.

Pinon bærer sin kjærlighet i hodet. Eller bedre: på hodet. Maria, de fant etter hvert ut at det var hunkjønn, var en utvekst på Pinons hode. I andres øyne var han et tohodet monster. For Pinon var det andre hodet hans kone, Maria.

KARI SKREDE i Statistisk sentralbyrå har gjort analyser som viser at barnløshet blant menn er dobbelt så stor som barnløshet blant kvinner. I rapporten «Færre menn blir fedre» viser hun at antall barnløse kvinner har økt fra 1945-kullet til 1960-kullet. Det dramatiske og oppsiktsvekkende er at antall barnløse menn for samme periode har økt dobbelt så mye. Den radikale utviklingen forklares med en gjenkjennelig, om enn sviende tendens. Utseende blir ikke nevnt. Men gjennomsnittet av barnløse menn over 40 år har lav utdannelse og dårlig økonomi.

GJENBRUKEN AV ATTRAKTIVE menn øker. Ubetinget kjærlighet finnes ikke. Selvsagt velger kvinner ettertraktede fedre til sine barn. Om mennene har barn fra før, er ingen hindring. «Økningen i flerkullsforeldre tilsier at en del kvinner som potensielt kunne vært valgt som partnere av de barnløse mennene, allerede er opptatt,» skriver Skrede. Dette handler om avl. Mye jobb for enkelte menn, lite for andre. Statistikk og tall kombineres sjelden med ord som kjærlighet. Men det skader ikke å stille et par spørsmål. Tallenes tale er klar. Hva sier det om kjærlighetens vilkår, for 1945-kullet og for 1960-kullet? De må nødvendigvis ha blitt endret, men hvordan og hvorfor?

MAN ANALYSERER IKKE kjærligheten for å offentliggjøre resultatet i en rapport. Det er Enquists modell som gjelder. En innsiktsfull roman med overraskende informasjon. Like mye rettet mot hode, hjerte og mage. Det sier mer enn tusen tall når han skriver:

«De levde og døde innfanget i hverandre. Først ulykkelig, så - det var vel lykke. Han bar henne som gruvearbeideren bærer sin pannelampe; gjennom denne lampen falt mørke og lys, det var som det pleier å være.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!