Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I en slik sorg måtte jeg være nær

Biskop Ole Christian Kvarme kom hjem fra Spania sent i går kveld.

BISKOP: Ole Christian Kvarme reiste hjem fra Spania for å være nærmere fellesskapet i sorgen etter fredagens tragiske hendelser. Her fra en annen anledning. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
BISKOP: Ole Christian Kvarme reiste hjem fra Spania for å være nærmere fellesskapet i sorgen etter fredagens tragiske hendelser. Her fra en annen anledning. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag var det minnegudstjeneste i Oslo Domkirke.

Folk strømmet til kirken, og utenfor vokste både blomsterhavet og folkemassen til minne om de drepte.

Under minnstunden sang en fullsatt kirke Nordahl Griegs «Til ungdommen» av full hals, en av arbeiderbevegelsens kjæreste sanger.

En sterkt preget statsminister Jens Stoltenberg talte til de fremmøtte i kirken.

Det var biskop Ole Christian Kvarme, domprost Olav Dag Hauge, sokneprest Elisabeth Thorsen, prost Trond Bakkevig, dekan Trygve Wyller og biskop Helga Haugland Byfuglien som forettet høymessen.

BLOMSTERHILSNER: I går begynte folk å legge ned lys, blomster og hilsner utenfor Oslo domkirke. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
BLOMSTERHILSNER: I går begynte folk å legge ned lys, blomster og hilsner utenfor Oslo domkirke. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Framtiden vår ligger i dette fellesskapet
Da Dagbladet snakekt med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme var han sterkt berørt, og hadde tydelig en svært tung dag i dag.

- Det er ting som jeg opplever veldig sterkt, og det er det brede fellesskapet i kirken i dag, og særlig ungdommene, og opplevelsen som de har hatt og hvordan de går inn i det som har skjedd, sier Kvarme til Dagbladet.

- Det er ikke bare mange liv som har gått tapt, men det er et stort fellesskap som har mistet venner og engasjerte ungdommer og det gjør jo at sorgen blir utrolig tung å bære. Samtidig når disse ungdommene nå er med på gudstjenesten slik de er tenker jeg at i dette fellesskapet er det at framtiden vår ligger.

Biskopen er først og fremst opptatt av hvordan denne formen for fellesskap bør få betydning også for fellesskapet i landet vårt. Han har ikke tenkt på hvordan hendelsene bør påvirke høstens valgkamp.

- Jeg er opptatt av lederne i de forskjellige politiske partiene er her i dag, og at de er her samlet.

LYSSTEMNING: Utenfor Oslo domkirke i går kveld. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
LYSSTEMNING: Utenfor Oslo domkirke i går kveld. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Jeg måtte være nær
Da bombe- og skytedramaet utspilte seg i henholdsvis Oslo og Utøya fredag ettermiddag, befant Kvarme seg i Andalucia i Spania. Biskopen hadde hele tiden løpende kontakt med medarbeidere i Oslo, men kom selv hjem til Norge sent i går kveld.

- Nyheten kom som et sjokk. Jeg oppdaget raskt at dette var noe hele verden var opptatt av, og når jeg selv er en del av det norske fellesskapet opplevdes det som absurd å være på avstand. Jeg måtte bare finne første fly hjem.

- Jeg kunne ikke være på avstand i en så stor sorg. Jeg måtte være nær, sier han.

Kvarme ble overveldet av å se alle menneskene på Stortorget, blomsterhavet, og den fulle kirken.

- Da opplevde jeg at vi trenger hverandre.

REGJERINGSKVARTALET: Statsministeren og justisministeren var på befaring i går.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REGJERINGSKVARTALET: Statsministeren og justisministeren var på befaring i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

93 døde
I likhet med mange andre forteller også Kvarme at han har sovet svært lite de siste to nettene.

- Hva tenkte du på?

- Jeg tenkte veldig mye på det som skulle skje her i kirken i dag. I går natt tenkte jeg på alle ungdommene på Utøya. Da jeg ble vekket av NRK midt på natten og fikk vite at det ikke var ti, men over 80 drepte, samtidig som jeg så tv-bildene av hva som hadde skjedd der, ble det vanskelig å sove noe mer.

Det er nå snart to døgn siden en bombe eksploderte i regjeringskvartalet i Akersgata i Oslo. Kort tid etter eksplosjonen, utspant det seg et langvarig skytedrama på Utøya i Buskerud, der flere ungdommer ble skutt.

Anders Behring Breivik (32) er siktet for udådene.

Til sammen 93 mennesker er bekreftet døde.

I SORG: Statsminister Jens Stoltenberg er sterkt preget av de tragiske hendelsene. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
I SORG: Statsminister Jens Stoltenberg er sterkt preget av de tragiske hendelsene. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer