- I en tynn tråd

Er krigsmaskineriet til USA på grensen til å bryte sammen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 136-sider lang studie foretatt for Pentagon tyder på at krigføringen i Irak og Afghanistan overbelaster det amerikanske militærsystemet, skriver AP.

Mannen bak studien, en tidligere offiser ved navn Andrew Krepinevich, mener krigsmaskineriet henger i en tynn tråd.

- Hæren kan ikke opprettholde det nødvendige antallet soldater i Irak lenge nok til at opprøret knuses, hevder Krepinevich.

- Beslutningen Pentagon tok i desember om å redusere antallet soldater der borte, er delvis basert på denne ressursmangelen, sier han og henviser til problemene Pentagon har med rekruttering.

Fjoråret var en stor skuffelse for den militære administrasjonen. For første gang siden 1999 nådde ikke Pentagon de målene de hadde satt seg for antallet nye frivillige. I år skal unge amerikanere fristes med større insentiver og bonuser for å risikere livet i Afghanistan og Irak.

- Man må spørre seg hvor mye stress og belastning hæren tåler. De militære må snu den katastrofale nedgangen i rekrutteringen, samt finne en måte å beholde krigsleie soldater på før systemet brister, men det er en kamp mot klokka, sier Krepinevich.

Han får støtte av den tidligere fire-stjerners generalen og NATO-kommandøren George Joulwan.

- Om systemet ikke er knekt nå, så er det ihvertfall i fare for å bli det om ikke noe snart gjøres, har han uttalt til CNN ved en tidligere anledning.

KRIGEN MOT TERROR KREVER MYE AV DET AMERIKANSKE MILITÆRVESENET: En nye studie tyder på at ressursene ikke strekker til for å opprettholde engasjementet i Irak.
KRIGEN MOT TERROR KREVER MYE AV DET AMERIKANSKE MILITÆRVESENET: En nye studie tyder på at ressursene ikke strekker til for å opprettholde engasjementet i Irak. Vis mer

- Sterkere enn noen sinne?

Ikke alle deler synet til Krepinevich. I en forelesning for studenter i desember i fjor, uttalte forsvarsminister Donald Rumsfeld at krigføringen i Irak og Afghanistan tvert imot har gjort dem sterkere.

- Hæren har sannsynligvis aldri vært så sterk som den er nå. Den har mer erfaring, er mer kompetent og er bedre utstyrt enn noensinne, hevdet Rumsfeld.

Krepinevich mener det er forståelig at Rumsfeld og andre militære ledere ikke vil innrømme at militærets menneskelige ressurser er strukket til bristepunktet.

- Å innrømme det, vil gi fienden grunn til å fortsette kampen, sier han til AP.

POSITIV RUMSFELD: Forsvarsministeren mener det amerikanske militæret aldri har vært sterkere.