Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bok om Trump-administrasjonen: «Fire and Fury»

I et år fikk han tilgang til Trumps innerste sirkel: «Jeg bryr meg egentlig ikke. Jeg vil si hva som helst»

Michael Wolff, som står bak boka «Fire and Fury», omtales som den mektigste, mest omtalte og hatede mennesket i New Yorks medieverden.

KONTROVERSIELL: Journalist og forfatter Michael Wolff som i neste uke gir ut bok om Trump-administrasjonen og Det hvite hus. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELL: Journalist og forfatter Michael Wolff som i neste uke gir ut bok om Trump-administrasjonen og Det hvite hus. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Michael Wolffs bok «Fire and Fury» om livet på innsiden av Det hvite hus, har slått ned som en politisk bombe.

Den gir et helt unikt innblikk i en kaotisk administrasjon full av intriger. Forfatteren Wolff har hatt en tilgang til Det hvite hus' innerste sirkel som ingen har sett maken til og har ifølge ham selv gjennomført over 200 intervjuer.

I boka kommer det blant annet fram at Trumps tidligere og meget omdiskuterte sjefstrateg Steve Bannon (64), kaller et møte Donald Trump jr. hadde med flere russere i Trump Tower i 2016 for «upatriotisk» og «forrædersk».

Wolff hevder også at Ivanka Trump vil bli president, at førstedame Melania gråt av sorg da mannen vant valget, og at hovedpersonen selv aldri ville bli president.

Kritiske røster

Nå krever en advokat for Trump at boka stoppes med umiddelbar virkning. Trump-advokatene mener det både er ærekrenkelser i boka, og at flere har brutt fortrolighetsavtaler ved å uttale seg.

I tillegg benekter flere kilder ting de er sitert på i boka.

Bannon selv benekter ikke lekkasjene fra boka, men andre igjen har protestert mot det lekkede innholdet.

Blant annet har Thomas Barrack jr., en av Trumps milliardærvenner, benektet til New York Times- reporter Maggie Haberman at han skal ha sagt «ikke bare er Trump gal, han er også dum» til forfatter Wolff.

Tidligere assisterende stabssjef Katie Walsh nekter også for å ha sagt at å samarbeide med Trump «er som å finne ut hva et barn vil», ifølge politisk reporter Jonathan Swan som jobber for nyhetsnettstedet Axios.

New Yorks mediehund

Michael Wolff (65) som er blitt kalt «New Yorks mediehund», utdannet seg ved Columbia universitet i New York, mens han jobbet som løpegutt for New York Times. Seinere har han blant annet jobbet som journalist, forfatter og spaltist for New York Times, USA Today og The Hollywood Reporter.

Hans karriere som journalist startet da han publiserte sin første artikkel i New York Times Magazine i 1974. Gjennom karrieren er Wolff blitt en kontroversiell figur i det amerikanske medielandskapet. Ifølge Washington Post er han både blitt kalt kynisk, patetisk og sløv av kritikere.

OMDISKUTERT: Michael Wolffs nye bok.
OMDISKUTERT: Michael Wolffs nye bok. Vis mer

Likevel hadde han en tilgang i Det hvite hus ulik noen annen journalist eller forfatter. Wolff skriver selv at han dag etter dag satt seg på en sofa i hellige West Wing, der pressen vanligvis ikke har tilgang. Der hadde han enkel tilgang til alle kampanjetoppene i nesten et år.

Torsdag har Trump innført mobilforbud i West Wing for de ansatte, men benekter at dette er av frykt for lekkasjer.

Hatet

I et intervju med New Republic Magazine blir han beskrevet som den mektigste, mest omtalte og mest hatede mennesket i New Yorks medieverden.

En av kritikerne, Ryan Chittum i Columbia Journalism Review var i 2010 ikke nådig i kritikken av Wolff, etter at The Times avslørte tabloiden News of the Worlds hackingskandale.

Kynisk

Chittum mente Wolff, som dekket saken for New York Times, begikk kynisk journalistikk:

«Wolff er Wolff og lager et bilde av en Machiavellisk maktkamp utført av New York Times heller enn at dette åpenbart var en saftig historie som enhver ambisiøs avis med ressurser ville ha gått for», skriver Chittum.

I 2001 skrev Washington Posts Howard Kurtz at Wolffs spalte i New York Times hovedsakelig handler om Wolff selv og at Wolff har høye meninger om seg selv.

Ifølge Kurtz artikkel gir også noen av Wolffs intervjuobjekter uttrykk for at det har vært et feilvurdering å snakke med ham, mens andre igjen har andre meninger.

Daværende redaktør i New York Times roser Wolffs arbeid:

«Det er en av de få spaltene hvor skribenten er aggressiv, rett fram og uforsonende i sin mening. Han later ikke som om han er nøytral. Det er derfor det er god lesning».

Selv har Wolff beskrevet sin stil slik:

«Jeg liker å være ærlig og si det jeg har å si til andre mennesker under en middag. Jeg har ikke det genet som de fleste mennesker har- at de uroer seg for hvor de skal få sin neste jobb. Jeg er en kombinasjon av fryktløshet og dumskap. Jeg bryr meg egentlig ikke. Jeg vil si hva som helst».

Kan være ulike motiver

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, er ikke overrasket over informasjonen som er blitt lekket, men sier til Dagbladet at han synes det er merkverdig at Wolff har fått tilgang på Steve Bannon og andre kilder i Det hvite hus.

– At det kommer i en bok er kanskje oppsiktsvekkende. Man vet jo ikke om det er Bannon som har styrt journalisten for å provosere, om det er journalisten som har blåst ting ut av proporsjoner eller om de begge er ute etter å ta knekken på Det hvite hus, sier Melby.

I boka er Bannon sitert på at han tror Russland- etterforskningen vil dreie seg om hvitvasking og at han mener Trump jr. burde ha varslet amerikanske myndigheter da de ble lovet informasjon fra russerne som kunne skade Clinton.

– Uansett om du ikke mente det var forrædersk, upatriotisk eller luguber drit – og jeg mener det er alt det – burde du ha ringt FBI med en gang, er Bannon sitert på.

– Ikke overrasket

Melby tror boka vil bidra til at Bannon blir hentet inn for å forklare seg under ed i Kongressen og at man da vil se om Bannon, som da blir rettslig ansvarlig, vil utdype eller moderere sine uttalelser.

– Jeg er enig med Bannon i at det er naturlig å kontakte FBI. Dette har Trump-folkene helt oversett, sier Melby.

Bannon har også uttalt at han tror Russland-etterforskningen vil dreie seg om hvitvasking.

– Jeg er ikke overrasket over dette heller. Det er bygd på at spesialetterforskningen består av en stab med de beste økokrimekspertene. Jeg ser på det som høyst rimelig at Trumps businessforbindelser etterforskes, sier Melby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!