Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I et av verdens mest beryktede fengsler, sitter tre svenske menn: - Jeg skjønner om ingen tror meg, men jeg har ikke gjort det jeg er dømt for

Expressen har besøkt de dømte svenskene i et av verdens mest beryktede fengsler, Bang Kwang - bedre kjent som Bangkok Hilton.

MØTER KRIMINELLE: Expressens Josephine Freje reiser til Thailand for å møte medelemmer av Hells Angels på nært hold. Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANGKOK (Expressen): Kakerlakker. Vold. En celle med over 40 fanger, som tvinges til å sove på skift for å få plass.

2011: Sebastian Ljung sammen med thailandsk politi, etter arrestasjonen i 2011. Foto: AP Photo/Daily News
2011: Sebastian Ljung sammen med thailandsk politi, etter arrestasjonen i 2011. Foto: AP Photo/Daily News Vis mer

- Det kalles «den store tigeren» av én grunn, fengselet spiser fangene sine levende, sier Sebastian Ljung (31) bak dobbelt gitter.

Klokka er 07.20 da vi parkerer bilen utenfor den høye muren med piggtråd. Vakter med automatvåpen glaner når vi tar oss mot den lille luka der man henter blanketter for å få treffe fangene.

En fange per dag, ett besøk per fange, maks to ganger i uka.

Unge mødre med små barn holder krampeaktig på blankettene sine mens vi venter på de blå plaststolene. Der inne, bak murene, sitter de fangene som er dømt til over 20 år, livstid eller dødsstraff. Det finnes en rød dør på baksiden av fengselet der likene bæres ut - det er slik mange forlater Bangkok Hilton, om de ikke benådes av kongefamilien eller er så heldige å være farang, hvit utlending.

- Kim!

En vakt roper opp fangens navn, det betyr at han har sagt ja til besøket mitt. Enda et stempel på blanketten min og etterpå på vei over gaten mot besøksområdet. Alle vesker må låses inn, menn til høyre, kvinner til venstre.

Bang Kwang er et høysikkerhetsfengsel for de farligste kriminelle. Metalldetektorer, røntgenmaskin for notatblokken og evig kroppsvisitering fra en stor, kvinnelig vakt. Jeg følger lementoget inn i bakgården, omringet av gitter, plexiglass og nummererte dører.

Det lukter angst. Kroppen vil løpe den andre veien.

Kakerlakker piler over veggene

Fengselet som ble bygget på 30-tallet er kjent for usle forhold, skitt og skadedyr. De har forsøkt å gjøre det fint ved besøksområdet med blomster, men kakerlakkene som piler over veggene bryr seg ikke om fasaden.

Ifølge Amnesty International, blant annet, tvinges mange fanger til å ha på seg fotlenke - til tross for at det skulle avskaffes som flere år siden da det ble kjent at dødsstraffdømte gikk med lenke døgnet rundt.

I bakgården har utallige fanger blitt henrettet, tidligere med maskingevær mens de var lenket fast til en trepåle. Noen med blomster i hendene, festet i håndjernene. Fengselet er bygget for maks 4000 fanger, men her holder de det dobbelte - vold og selvmord er vanlig.

Jeg skal til bås nummer ni. En trøtt kvinne peker på en pall ved det doble gitteret, det er en gang mellom oss og fangene, der vakter patruljerer i midten. Kim kommer inn og tar opp telefonen som har sett bedre dager.

- Hei?

Kim Eriksson, 35 år, fra en mindre by utenfor Sundsvall, ser undrende ut og jeg forklarer hva jeg gjør der. Om gitteret var et vanlig vindu og telefonen en fargerik drink, hadde han sett ut som en hvilken som helst svensk turist. Men Kim har sittet bak gitter i over seks år.

- Jeg skjønner om ingen tror meg, men jeg har ikke gjort det jeg er dømt for, sier Kim, som mener at han hadde kunnet bevise sin uskyld dersom politiet ikke hadde ødelagt bevismaterialet.

«Lufta gikk ut av meg da dommeren leste opp dødsdommen» Kim Eriksson, dømt til livstid i Bang Kwang

Politiet fant en metamfetaminlab

Det var 14. juli 2010. Flere hundre politibetjenter og reportere stormet huset til Kim og kona i Rayong, en time utenfor Pattaya.

De fant blant annet det politiet beskriver som en metamfetaminlab, 53 gram ice - krystallisert metamfetamin - og ikke minst en video der Kim viser instruksjoner for laben.

- Lufta gikk ut av meg da dommeren først leste opp dødsdommen, men han endret det til livstid. Trolig fordi jeg ikke er thai, sier Kim, som trodde han kunne bevise sin påståtte uskyld.

- Jeg har aldri holdt på med metamfetamin, det var en felle - det amerikanske og svenske narkotikapolitiet sendte inn en svensk infiltratør som lurte meg. Det var ren politiprovokasjon, sier Kim.

Tidligere dømt for smugling

Mens jeg hører på Kim bak gitteret, tenker jeg at «alle i fengselet er uskyldige». Kim er tidligere dømt for å ha smuglet og produsert anabole sterodier, og han var til og med innblandet i en av de største dopingfabrikkene i svensk kriminalhistorie. Kims anmeldelse mot politiet som omhandler tjenestefeil, er henlagt.

- Hvorfor skulle jeg være så dum at jeg koker meth, som det er dødsstraff på, når jeg kan tjene mer penger på preparat som politiet i Thailand ikke bryr seg om?

Når jeg kommer hjem til leiligheten min i Bangkok begynner jeg å se nærmere på Kims sak. Gjennom en kilde får vi ut tidligere hemmeligstemplede dokumenter fra USAs føderale narkotikapoliti, DEA, som til en viss grad styrker Kims versjon - det var en svensk infiltratør innblandet.

- En dag kommer jeg til å bevise at jeg er uskyldig

I det svenske politiets innledende etterforskning om tjenestefeil, kommer det også fram at Rikskriminalpolisen har hatt kontinuerlig kontakt med personen, en kjemiker som har gitt informasjon om Kim - men de nekter for at han skal ha jobbet som infiltratør.

Penger som har blitt utbetalt til kjemikeren fra svensk politi sies å ha kommet fra DEA, og det går ikke an, basert på de dokumentene jeg har fått innsyn i, å slå fast at Kims versjon om politiprovokasjon stemmer.

Det står til og med at DEA konkluderte med at Kim skulle bruke koblingene sine til Hells Angels for å selge metamfetamin i Sverige og Thailand.

Kim benekter det også, akkurat som andre personer med koblinger til Hells Angels, som jeg har truffet på min reise gjennom de kriminelle svenskenes paradis. Ifølge en nær venn av Kim, med god innsikt i saken, skal navn på Hells Angels- medlemmer ha blitt funnet på kundelister som ble beslaglagt ved aksjonen i Kims daværende hjem.

- En dag kommer jeg til å kunne bevise at jeg er uskyldig, jeg er ikke guds beste barn, men jeg har ikke gjort det jeg sitter inne for, sier Kim bestemt før vi skiller lag.

- Vi planla aldri å drepe ham

De to andre fangene som sitter i helvetesfengselet Bangkok Hilton er Sebastian Ljung og hans tidligere telefonselgerkollega, som vi kaller for 31-åringen eller «stockholmeren» - som tidligere har nektet å prate med mediene.

Ifølge den svenske ambassaden i Bangkok, som har tilgang på alle dommer på svensker i Thailand, er de dømt for drapet på en person fra Göteborg.

Mennene påstår imidlertid at de er dømt for drap og medvirkning til drap. Begge fikk livstid, men Sebastians straff ble redusert til 20 år og tre måneder da han innrømmet at det var han som satte kniven i göteborgerens hals.

Akkurat som Kim synes de at dommen er urettferdig, de mener at drapet var en ulykke.

- Jeg håper på å bli flyttet til Sverige neste år, da skal jeg fortelle sannheten om alt som har skjedd. Men nå kan jeg bare si at vi aldri planla å drepe ham, sier Sebastian Ljung bak det doble gitteret i fengselet.

Bordellmammaen spør om jeg har gått meg vill

For å forstå måtte jeg bevege meg til et område jeg helst unngår - Pattaya, turistparadis for noen, Thailands skam ifølge andre. Hit drar svensker for sex, fest, strand og golf.

PATTAYA: I byen øst i Thailand bor litt over 100 000 mennesker. I februar ble fem nordmenn arrestert på en bridgeklubb i byen, fordi politiet mistenkte bruk av ulovlige spillkort. Alle ble sluppet løs igjen, etter tolv timer i varetekt. Foto: Thomas Engström / Expressen
PATTAYA: I byen øst i Thailand bor litt over 100 000 mennesker. I februar ble fem nordmenn arrestert på en bridgeklubb i byen, fordi politiet mistenkte bruk av ulovlige spillkort. Alle ble sluppet løs igjen, etter tolv timer i varetekt. Foto: Thomas Engström / Expressen Vis mer

Det er kveld når jeg kommer fram og vi setter oss ned for å ta en matbit og ser utover gata. Jeg ser bare menn, ikke en eneste kvinnelig turist går forbi på en time. Når jeg går gjennom barene med kvinner i kjoler som likner belter, spør en mamasan, en bordellmamma, vennlig om jeg har gått meg vill.

Man kan si det slik: Dette er ikke stedet hvor du tar på deg en leopardkjole om du er hvit, kvinnelig turist. Da tror de russiske prostituerte at du er en konkurrent.

Til Pattaya har mange svensker reist ofte, blant annet landstingspolitikeren og bedrageren Annétthe, som var etterlyst internasjonalt for skattepengesvindel for mange millioner. Like etter at Expressens Michael Töpffer (Expressens journalist i Bangkok, journ. anm.) fant gjemmestedet hennes, ble hun pågrepet av thailandsk politi. Jeg var også her da, og fikk et intervju med politikeren mens hun satt på gulvet i et bur inne i den stinkende og varme arresten. Nå har hun sonet ferdig straffen sin i Sverige.

I tillegg har vi svenskene som nå soner en stor del av sine beste år, for drap og narkotikaproduksjon. Det er kanskje ikke en tilfeldighet at alle tre - Kim, Sebastian og 31-åringen - opererte nettopp i Pattaya.

Basen for bedragerivirksomheten var Viking Hotell

Morgen og stekende hete. Jeg vil finne stedet der alt begynte - de drapsdømte svenskenes gamle kontor. De skal ha vært innblandet i et svindeltelefonselskap, som blant annet solgte NIX-tjenester (privat, svensk register som gjør det mulig å sperre telefonen mot uønskede samtaler, journ. anm.) som ikke fungerte, til små bedrifter.

De har flere ganger stått på Svensk Handels advarselsliste over svindelselskaper, så jeg ringer sikkerhetssjef Per Geijer:

- Disse mennene var godt kjente lenge før de havnet i fengsel, til og med personen som ble drept. Stort sett hvert eneste produkt og selskap som de var innblandet i, havnet på advarselslista vår. De påsto ironisk nok at de solgte tjenester som skulle motvirke akkurat den typen foretak de selv drev, sier Per Geijer i Svensk Handel.

Inn en sidegate fra South Pattaya Road skal basen for svindelvirksomheten ligge - Viking Hotell. Jeg ser skiltet, men hører en byggeplass. Vel framme blir jeg møtt av nedslåtte vegger, store betongblokker på bakken og et virrvarr av kabler som er rotete til og med i thailands målestokk. En mann som ser ut som om han driver bygget ler vennlig.

- Ja, det var svenske eiere her før, masse ledninger overalt, sier han og peker mot en haug av noe som kanskje har vært et kontor.

Offeret var bundet med strips

Det var altså her det begynte, våren 2011 slo politiet i Thailand til i en razzia. Sebastian var ikke her den dagen, men 31-åringen fra Stockholm og flere andre skandinaviske telefonselgere ble pågrepet for å ha jobbet uten arbeidstillatelse. Da 31-åringen kom ut, innså han at en tidligere kollega fra Göteborg var den som hadde sladret til politiet.

Mens de hadde nok å gjøre med å komme seg ut av arresten, skal han ifølge Sebastian og 31-åringen, ha stjålet hele kundedatabasen. Uten den fantes ingen virksomhet.

Det kan også legges til at göteborgeren stakk av med 31-åringens kjæreste. Men når vi treffer ham i fengselet nekter 31-åringen i dag for at de var sammen, det viktige var kundedatabasen.

Ifølge dommer, som den svenske ambassaden viser til, var det imidlertid langt fra en ulykke og drap, slik mennene påstår - uten overlagt drap.

De sporet offeret via Facebook til Phuket og booket rom på hotellet rett ovenfor göteborgerens hotell, hvor de spanet på ham i dagene før de slo til. 31-åringen hadde en pistol med seg. Den som holdt i kniven var Sebastian. Offeret var bundet med strips bak på ryggen.

- Vi forsøkte å få ham inn på rommet sitt, men det ble rabalder. Jeg holdt kniven mot halsen hans, for å få ham til å ta av seg MC-hjelmen, men han nektet. Etterpå var det blod overalt og vi bare løp og løp. Så stjal vi en motorsykkel, noe vi også ble dømt for, sier Sebastian Ljung bak gitteret.

Sebastian gjemte seg på badet

De kastet kniven i et basseng skal skal ifølge lokale medier ha reist fram og tilbake over Phuket uten noen plan, før de tok seg inn på et hotell på andre siden av Phuket, Surin beach på vestkysten.

Framme ved hotellet i Phuket, som ligger et lite stykke fra stranda og som få gjester drar til. Opp trappene til høyre side ligger 350-kronersrommet som mennene skal ha bestilt i sitt eget navn, men de gjemte seg i rommet ved siden av da politiet stormet hotellet - mindre enn 24 timer etter drapet.

Politiet fattet mistanke da sko sto utenfor rommet de befant seg i. Da de tok seg inn fant de Sebastian og 31-åringen på badet, hvor de hadde gjemt seg.

HOTELLROMMET: Dette rommet ble stormet av politiet etter drapet. Foto: Thomas Engström / Expressen
HOTELLROMMET: Dette rommet ble stormet av politiet etter drapet. Foto: Thomas Engström / Expressen Vis mer

- Men se her, sier jeg til fotografen Thomas når vi er inne på rommet hvor de blir pågrepet.

Jeg står og lener meg over rekkverket på balkongen og om jeg strekker meg kan jeg se mennenes tak. De hadde enkelt kunne hoppe ned og fortsatt bortover på bakken eller på taket, mens politiet gjennomsøkte rommet ved siden av.

Sebastian Ljung: - Jeg savner å ha et forhold til en kvinne

Når vi drar fra hotellet har jeg ingen anelse om at jeg kommer til å være dekket av blod om noen timer. I del tre i morgen reiser vi fra ett knivdrap - til to andre.

- På en eller annen syk måte har jeg lært noe av alt dette, sier drapsdømte Sebastian Ljung bak gitteret på Bangkok Hilton.

- Jeg har tilegnet meg visdom og erfaring, men jeg savner å ha et forhold til en kvinne, sier hans mens han drømmer om snart å kunne sone resten av straffen sin i Sverige.

Om noen timer er det tid for fengselsbønn, igjen. Noe militærregimet har innført i et strengt tidsskjema.

- Jeg ber ikke, men jeg holder på med yoga og sjakk. Jeg leser mye også, sist Jackie Ferms bok om faren Svartenbrandt. Når jeg kommer ut skal jeg skrive en bok om alt, men så lenge jeg sitter her kan jeg ikke gjøre annet enn å savne det livet jeg ikke har, sier Sebastian før vi skiller lag.

Klokka 18.00 blir han og de andre låst inn i cellene sine, akkurat som de blir hver eneste kveld, år ut og år inn.

Fotnote: Etter at Expressen traff Kim Eriksson har han blitt flyttet til et annet ukjent fengsel i Bangkok.

Denne saken ble først publisert hos Expressen.se, som en del av serien «Brottsplats paradiset» og er oversatt fra svensk.

BANGKOK HILTON: Bak disse murene sitter tre svenske menn fengslet. Expressen har besøkt dem, og gått opp historiene deres. Foto: Thomas Engström / Expressen
BANGKOK HILTON: Bak disse murene sitter tre svenske menn fengslet. Expressen har besøkt dem, og gått opp historiene deres. Foto: Thomas Engström / Expressen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!