- I et demokrati risikerer vi jo litt av hvert

Politisjefen skal velges av «folk flest». - Etter modell fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Grimstad Terje Stalleland starter valgkampen med å lansere ideen om en folkevalgt sheriff i byen.


- Det hadde vært spennende å ha politisjefer som sitter i valgperioder og må opp til gjenvalg, sier Stalleland til Dagbladet.no.

Forslaget ble fremmet til stor applaus på Aust-Agder Frps årsmøte i helgen, melder Agderposten.

Stalleland, som stiller til vervet som ordfører i sørlandsbyen i høstens kommunevalg, mener politiet ikke prioriterer hverdagskriminaliteten høyt nok i sitt daglige arbeid.

Til Frps landsmøte?

Politiet selv klager over at mangel på ressurser gjør at de må prioritere bort vinningskriminalitet. Stalleland mener at folkevalgt politisjef, etter modell fra USA, er et slag for medbestemmelse, og at når politiet på prioritere, så bør innbyggerne være med.

- Dette er et tiltak for lokaldemokratiet, sier han.

Det kan godt være at det, i norsk sammenheng, originale forslaget kommer opp på Frps landsmøte i mai.

ÉN SHERIFF I BYEN: Sheriff Joes Arpaios teltfengsel, Tent City, i Phoenix, USA. I Tent City går fangene i stripete fangeklær med lenker rundt føttene. Ingen skal ha det bedre i fengsel enn i frihet, mener sheriffen. Foto: Dagbladet/Tore Bergsaker
ÉN SHERIFF I BYEN: Sheriff Joes Arpaios teltfengsel, Tent City, i Phoenix, USA. I Tent City går fangene i stripete fangeklær med lenker rundt føttene. Ingen skal ha det bedre i fengsel enn i frihet, mener sheriffen. Foto: Dagbladet/Tore Bergsaker Vis mer

- Joda, vi kommer til å da med dette videre til andre fora i partiet. Om vi tar det med til landsmøtet, vet jeg ikke ennå, sier han.Erfaringene med ordningen fra USA er at kandidatene til sheriffstillingen flere steder kjører valgkampanjer der de lover hardere behandling av fanger og spiller på frykt.

- Risikabelt med demokrati

- Er spørsmålet om hvem som skal lede politiavdelinger noe som passer å legge ut til valg? Vil det ikke kunne føre til at det velges folk uten relevant kompetanse for jobben?

- I et demokrati risikerer vi jo litt av hvert. Og vi kan selvfølgelig risikere det også. Men vi må anta at et flertall i lokalsamfunnet har sunn fornuft. Vi får jo galninger som ordførere her og der også. Men de sitter ikke lenge, sier ordførerkandidaten.

Han tror at det å sette jobben ut på valg vil styrke jobbingen med å sikre trygghet i hverdagen for lokalbefolkningen.

- Noe annet blir da prioritert ned, sier Stalleland.

- Hva skal prioriteres ned?

- Det vet jeg ikke. Men politiet har ikke ressurser til alt. Da bør lokalbefolkningen ha noe å si, sier Stalleland.

Skepsis i politiet

I politiet møtes forslaget med skepsis.

-  Skal man stille til valg, er det de populære tingene man blir valgt på. Det er ikke sikkert de stemmer overens med kriminalpolitikken for øvrig, sier leder av Politiets fellesforbund på Agder Ernst Olav Lunde til Nrk.

Ordførerkandidaten fra Frp mener Lundes argument «ikke holder demokratisk».

- Det er ikke jo ikke galt å gå inn for mer demokrati, innvender Stalleland.

- Useriøst

Leder i politiets fellesforbund Arne Johanessen mener forslaget ikke holder.

- Dette forslaget kan jeg ikke ta seriøst, sier Johanessen.

Han forstår frustrasjonen over at hverdagskriminalitet ikke følges godt nok opp.

- Ja, politiet er for dårlige på hverdagskriminalitet. Men de får ikke flere ressurser av dette forslaget, sier en oppgitt forbundsleder til Dagbladet.no.

- MARSJ! Ofte går sheriffene til valg på å behandle fangene hardere og være tøffere mot de kriminelle miljøene.
ORDFØRERKANDIDAT: Terje Stalleland stiller som ordfører i Grimstad. Han mener at innbyggerne skal få mer å si om hvordan politiet arbeider.
EVIG SHERIFF: Lee Ermey foreviget som sheriff i filmen The Texas Chainsaw Massacre.