HVERDAGSLIG OPPBEVARING: På Oslos beste vestkant fant politiet 58 kilo amfetamin lagret i et kjøleskap. Foto: Politiet
HVERDAGSLIG OPPBEVARING: På Oslos beste vestkant fant politiet 58 kilo amfetamin lagret i et kjøleskap. Foto: PolitietVis mer

I et kjøleskap i fasjonable Bygdøy allé fant politiet juice, paprika, egg og 58 kilo amfetamin

- Et av fjorårets største beslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Oslo-politiet aksjonerte mot en leilighet i Bygdøy allé i oktober i fjor fant de et kjøleskap fullstappet av amfetamin. Operasjonen mot leiligheten har politiet kalt «Bosch».

Saken etterforskes av Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

- Kjøleskapet inneholdt 58 kilo amfetamin, samt egg, smør og juice. Grunnen til at det ligger i kjøleskap er som oftest at amfetamin er fuktig masse som fordamper i vanlig romtemperatur, sier politiadvokat Jens Johannes Andenæs til Dagbladet.

Politiet fant også seks plastposer fulle av MDMA-piller. De var grønne og hadde en halloweengresskar-logo.

- Stoffet ble funnet i en leilighet som en av de siktede har leid via et utleiefirma, sier Andenæs, som kan fortelle at leiligheten er i helt vanlig god stand og ingen luksusleilighet.

Nekter skyld

Det sitter for tiden fire personer varetektsfengslet i saken, alle er albanere og alle er fengslet på bakgrunn av unndragelsesfare. En av dem ble utlevert til Norge fra Makedonia i slutten av juni i år.

- De nekter ikke å forklare seg, men alle nekter skyld for funnet i Bygdøy allé, sier Andenæs, som opplyser at de fire personene ikke har noen straffehistorikk i Norge.

- Er disse personene tilknyttet et større miljø?

MDMA: MDMA/Ecstasy er et rusmiddel som virker både sentralstimulerende og hallusinogent. På badet i leiligheten fant politiet seks poser, pluss litt til. Foto: Politiet
MDMA: MDMA/Ecstasy er et rusmiddel som virker både sentralstimulerende og hallusinogent. På badet i leiligheten fant politiet seks poser, pluss litt til. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har ikke funnet noen sammenheng med disse personene og andre albanere eller personer fra Balkan. Det som er likheten med enkelte andre store narkotikasaker, er at de siktede er personer med samme nasjonalitet som oppholder seg bare for en kortvarig periode i Norge, sier Andenæs.

Stort beslag

Politiadvokaten opplyser at beslaget var et av Norge største i fjor.

- Beslaget er meget stort, og det er sjelden vi gjør så store amfetaminbeslag, sier Andenæs, som opplyser at saken fortsatt er under etterforskning og at det ikke er avgjort noe i tiltalespørsmålet.

- Det er fordi det tar tid å få svar på alle tekniske undersøkelser som er gjort, sier Andenæs.

Interpol involvert

- Hvordan etterforsker dere en slik sak?

- Vi går bredt ut, og vi undersøker også om andre land kan bistå i saken, sier Andenæs. Han sier at politiet har innhentet et omfattende bevismateriale i saken.

- Vi har på vanlig måte sendt forespørsel Europol og Interpol for å undersøke om de siktede er kjent i andre land, men vi har ikke funnet noen forgreininger basert på de undersøkelsene, sier Andenæs. Politiet har ikke kommet så langt som å finne ut hvordan stoffet kom inn i Norge.

- Det er ikke gitt vi kommer til bunns i hvem som er bakmenn. Når det er snakk om så store kvanta, vil det erfaringsmessig være folk som står lenger bak i transportkjeden. Dessverre er det ikke alltid vi finner ut hvem disse er, sier Andenæs.

De fire mennene er siktet etter straffelovens paragraf 232, som gjelder grov narkotikakriminalitet. Siktelsen omfatter foreløpig ikke noe om organisert kriminalitet.