Tiltale: Kidnapping Holmlia i Oslo

I et kott i dette bygget skal mannen ha blitt holdt fanget i to dager

Mannen i 40-årene skal ha blitt kidnappet, holdt fanget, slått med jernrør og truet med pistol før han ble dumpet i et skogholt. Fem personer må møte i retten.

MISHANDLET: I en bod i en leilighet i dette boligkomplekset skal mannen ha blitt holdt fanget i flere dager. Han skal også ha blitt mishandlet over to dager i fangenskap Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MISHANDLET: I en bod i en leilighet i dette boligkomplekset skal mannen ha blitt holdt fanget i flere dager. Han skal også ha blitt mishandlet over to dager i fangenskap Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem personer må 22. januar møte i Oslo tingrett, tiltalt for flere grove lovbrudd tilbake i september 2015. To av de tiltalte var tenåringer da de skal ha kidnappet og bortført en mann fra en parkeringsplass i Liakollveien i Holmlia sammen med tre andre gjerningspersoner.

Ifølge tiltalen, tatt ut av statsadvokaten i Oslo, kjørte mannen i 40-årene sin svarte BMW X5 til parkeringsplassen den 16. september. I bilen satt også ei kvinne i 30-årene.

KIDNAPPET: En person ble vitne til at mannen ble slått i hodet i jernstang og lempet i bagasjerommet på en bil ved denne parkeringsplassen på Holmlia. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KIDNAPPET: En person ble vitne til at mannen ble slått i hodet i jernstang og lempet i bagasjerommet på en bil ved denne parkeringsplassen på Holmlia. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

På plassen ble de to møtt av fire andre menn. Med sjåføren som offer skal de fire og kvinnen ha utøvd grov vold mot mannen. I tiltalen beskrives blant annet slag og spark mot hodet.

Ifølge politiet oppholdt en eller flere gjerningspersoner seg i en campingvogn like ved parkeringsplassen kort tid før volden skal ha funnet sted.

Mannen i 40-årene skal etterpå ha blitt lagt i bagasjerommet på sin egen bil og fraktet til en annen adresse et par kilometer unna.

Narkotikahandel og trafikk

Dagbladet har vært i kontakt med en av beboerne like ved parkeringsplassen. Han husker episoden høsten 2015 og tida etterpå godt, selv om han ikke ble direkte vitne til volden og kidnappingen.

SKJULESTED: En eller flere av gjerningspersonene skal kort tid før hendelsen ha skjult seg i denne campingvogna i Liakollveien. Foto: Politiet
SKJULESTED: En eller flere av gjerningspersonene skal kort tid før hendelsen ha skjult seg i denne campingvogna i Liakollveien. Foto: Politiet Vis mer

Han forteller at det for noen år tilbake var mye aktivitet i området, med både narkotikahandel og mye nattlig trafikk. Bare noen måneder før ble også en mann funnet drept et par hundre meter unna parkeringsplassen hvor kidnappingen skal ha funnet sted. Et brødrepar i 20-årene ble seinere dømt for å ha tatt livet av vedkommende ved hjelp av en pizzaskjærer og kniv.

Fant bilen forlatt

Det var vitner som varslet politiet om kidnappingen på Holmlia i 2015. Ifølge vitnene ble mannen ble slått i hodet med et jernrør, før han ble halt inn i bilen. Det ble også gitt beskrivelser av lyder som kunne minne om fyrverkeri, noe politiet ikke kunne utelukke var våpenskudd.

Samme kveld ble bilen funnet i Øvre Prinsedalsveien i Oslo. Den var da avskiltet.

BLE BRUKT I BORTFØRINGEN: Politiets bilde av en svart BMW X5 som skal ha blitt brukt da en mann ble kjørt bort etter å ha blitt utsatt for grov vold på Holmlia i Oslo i 2015. Foto: POLITIET / NTB scanpix
BLE BRUKT I BORTFØRINGEN: Politiets bilde av en svart BMW X5 som skal ha blitt brukt da en mann ble kjørt bort etter å ha blitt utsatt for grov vold på Holmlia i Oslo i 2015. Foto: POLITIET / NTB scanpix Vis mer

Innesperret og utsatt for vold

I tiltalen kommer det fram at mannen i 40-årene skal ha fått en hette trukket over hodet og hendene teipet sammen underveis til boligen. Da de kom fram skal mannen ha fått bind for øynene og blitt plassert i et kott i leiligheten.

De neste to dagene skal mannen ha vært holdt innesperret, mens han ble utsatt for ytterligere vold og drapstrusler. I mellomtida drev politiet en intensiv jakt på de antatte gjerningspersonene.

- Disse menneskene er fra et kriminelt miljø som politiet i Oslo kjenner til, sa jourhavende førstebetjent Gunnar Thoresen i politiet til Dagbladet den gang.

Først 18. september skal de fem tiltalte ha tatt mannen ut av kottet. Samme kveld skal han ha blitt fraktet til et skogholt hvor han ble truet med pistol mot hodet.

- Her fikk han beskjed om å ligge stille og ikke oppsøke politi før det var gått en halvtime til en time. Han ble truet med pistol og fikk beskjed om at han ville bli skutt i hodet eller familien hans tatt, om han ikke gjorde som han fikk beskjed om, heter det i tiltalen.

HOLDT FANGET: Etter bortføring fra parkeringsplassen på Holmlia ble mannen ført til en leilighet i nærheten er han ble holdt fanget i to dager. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HOLDT FANGET: Etter bortføring fra parkeringsplassen på Holmlia ble mannen ført til en leilighet i nærheten er han ble holdt fanget i to dager. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Alvorlige skader

I tiltalen kommer det fram at mannen har fått store helseproblemer som følge av hendelsen. Han gjennomgikk blant annet flere ansiktsoperasjoner på Ullevål like etter at han ble funnet.

Brudd i nese, tre ribbein, finger samt flere brukne tenner er bare noe av det som beskrives.

Statsadvokat Kirsti Guttormsen ønsker ikke å kommentere saken utover tiltalen, og vil heller ikke si noe om hvorvidt de tiltalte er knyttet til et større kriminelt nettverk.

I etterkant av hendelsen i 2015 ble imidlertid sju personer pågrepet. Blant dem var en mann utpekt som leder av et ungt gjengmiljø. Han skal ikke ha vært til stede på parkeringsplassen den aktuelle septemberkvelden, men ble av politiet likevel linket til både denne og flere liknende saker.

Fornærmedes bistandsadvokat, Willy Saar Pedersen, sier til Dagbladet at hans klient fremdeles er sterkt preget av det som skjedde for mer enn to år siden.

- Han har i tiden etter episoden levd i konstant frykt. Hendelsen har vært en enorm belastning, ikke bare for ham, men også for klientens nærmeste, forteller Pedersen.

Flere nekter straffskyld

Dagbladet har vært i kontakt med fire av de tiltaltes forsvarsadvokater. Tre av dem opplyser alle til Dagbladet at deres klient nekter straffskyld for samtlige punkter i tiltalen. Advokat Jon Anders Hasle representerer en av dem.

- Min klient er uenig i bevisene, og mener disse er for dårlige til at han i det hele tatt kan knyttes til saken, sier Hasle.

Advokat Øyvind Bratlien er forsvarer for en mann som fylte 18 år få måneder før hendelsen skal ha funnet sted. Han forteller at klienten erkjenner å ha utøvd vold mot mannen i 40-årene.

- Alt annet i tiltalen stiller han seg uforstående til, og det er min eneste kommentar på nåværende tidspunkt, sier Bratlien.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Bjørn A. Langenes, som representerer den siste tiltalte.