I et Terra-velde

Kraftpolitikerne ba om å bli rundlurt, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Finansskandalen i fire nordlige kraftkommuner har fått et nesten hamsunsk preg over seg. Det er den tragiske historien om nyrike nessekonger, som blir bedrukket og rundlurt av smartinger fra hovedstaden og setter gård og grunn over styr. Det er til og med fristende å trekke de hodeløse spekulasjonene med fellesskapets penger enda lenger og se parallellen til Harald Eia og Bård Tufte-Johansens elleville Ekstra Joker Nord. – Vil du krølle eller vrenge? Spør jokerverten. Og Krøvel Velle-Voll er alltid med, og det går alltid galt. – Å, nei, jeg vil heller spille vanlig joker nord, sutrer han når det er for seint og pengene er tapt.

Rådmenn og ordførere angrer nok også dypt og inderlig på at de ikke holdt seg til de vanlige spillereglene. Kommunen skal være grå, traust og forutsigbar. Det står til og med mellom linjene i kommuneloven at kommunen skal være et lavrisikoområde for mennesker kalt barn, unge og eldre. Mens landets innbyggere kan oppføre seg som nyankomne gamblere i Las Vegas og setter seg i gjeld til langt over alle piper og støvelskaft for å kjøpe Arne Jacobsen-stoler og Alessi-kanner, skal kommunen være den siste gjenkjennelige rest av det nøkterne og puritanske Norge; et pre-OL-historisk fristed for alle som sliter med de samme gamle tingene i et av verdens rikeste land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer