Klimakrisa:

- I fare for å dø

130 000 elefanter kan dø i den afrikanske villmarka i jakten på nye oljefelt.

TRUET DYREART: De afrikanske savanneelefantene ble så seint som i mars i år kategorisert som en egen art av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN). De har nå oppdatert sin rødliste over truede dyrearter med den afrikanske elefanten. Bildet er fra Masai Mara i Kenya. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
TRUET DYREART: De afrikanske savanneelefantene ble så seint som i mars i år kategorisert som en egen art av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN). De har nå oppdatert sin rødliste over truede dyrearter med den afrikanske elefanten. Bildet er fra Masai Mara i Kenya. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En tredjedel av alle gjenlevende afrikanske elefanter er truet av planene om et massivt nytt oljefelt i en av kontinentets siste store villmarker.

Nå advarer flere eksperter om at en potensiell utbygging kan få katastrofale konsekvenser.

En alvorlig trussel

Nye oljeprosjekter i Botswana og Namibia kan være en svært alvorlig trussel mot økosystemer, lokalsamfunn og dyreliv.

Planene om det nye oljefeltet er den siste trusselen i rekken mot elefanter i regionen, hvor hundrevis av elefanter allerede har dødd på mystisk vis det siste året.

- Det er uforståelig at ReconAfricas jakt på fossile brensler fortsatt pågår, sier Rosemary Alles fra organisasjonen Global March for Rhinos and Elephants.

For mindre enn 50 år siden var det rundt 1,5 millioner elefanter i Afrika. Den siste storstilte vurderingen er fra 2016 og Verdens naturvernunion (IUCN) anslo da bestanden til å utgjøre rundt 415 000.

- Det er færre enn 450 000 elefanter igjen i Afrika. 130 000 av disse er i regionen hvor ReconAfricas oljeplaner skal gjennomføres. Et slikt prosjekt setter disse elefantene i direkte fare for å dø, sier Rosemary Alles ifølge The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer