I faresonen

Det er med Hamas som med Fatah, konstaterer palestinske journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne palestinskejournalisten Fathi Sabbah er oppgitt, rasende og banket gul og blå av Hamas-styrken ESF som siden 15. juni med jernhånd har kontrollert Gaza, med unntak av den lille landstripas grenser, luftrom og farvann som det ennå er Israel som har makten over.

Hamas-soldatene i ESF likte dårlig at Sabbah, Gaza-korrespondent for den panarabiske storavisa al-Hayat og dens tv-kanal LBC, og mange andre journalister og fotografer som også er blitt utsatt for liknende behandling, rapporterte om ESFs voldelige framferd overfor Fatah-tilhengere under og etter fredagsbønnen i ukene forut for fastemåneden ramadan. De fleste moskeene i Gaza er tatt over av Hamas’ imamer, og prekenene preges av deres oppfatning av den politiske situasjonen. Dette så mange Fatah-folk seg lei på, og ledelsen arrangerte bønn i friluft. Nå er det slutt på det, betror Fatah-leder Ibrahim Abu al-Najah meg. – Vi ønsker ikke mer konfrontasjon, særlig ikke under ramadan, sier han.

FATHI SABBAHS «forbrytelse» var at han forsøkte å beskytte et intervjuobjekt, en mann som hadde vært med på fredagsbønnen og som ble intervjuet av en annen journalist. Sabbah forsto at det var fare på ferde da han så at ESF-soldater lyttet til intervjuet. Journalisten prøvde å få gutten vekk for å hindre at ESF arresterte ham.

Talsmann for Hamas-regjeringen Taher al-Nunu, tidligere journalist, kom til. Det gjorde også en for Fathi Sabbah inntil da fremmed mann i sivil. Denne tok Sabbah i armen og ledet ham bort til en annen gruppe ESF-soldater. – Han ropte til meg at jeg drev med oppvigleri, og fiket til meg i ansiktet. Da jeg prøvde å forsvare meg, gjøv soldatene løs på meg, sparket og slo med geværer og køller, forteller Sabbah hjemme i stua i Gaza by. Det er ei uke siden det skjedde, men han har ennå blåmerker og hevelser. Den sivilkledde mannen viste seg å være professor ved Det islamske universitetet. ESF ville arrestere Sabbah, men det slapp han da de gjenkjente Hamas-talsmannen som tok Sabbah i forsvar.

SABBAHS MINNE GÅR lenger tilbake enn til den blodige maktovertakelsen i midten av juni og ukene med protestbønn i friluft, og minner om at det ikke er Hamas som oppfant hjulet, i denne sammenheng undertrykkelse av ytringsfriheten. Fra den Fatah-kontrollerte palestinske selvstyremyndigheten ble etablert i 1994 og til den andre intifadaen mot Israel begynte i 2000, begikk Fatahs styrker de samme overgrepene som Hamas’ væpnede grupper nå gjør. Modige journalister som Fathi Sabbah rapporterte om de Fatah-styrkenes arrestasjoner og overgrep mot Hamas-medlemmer og andre, og sikkerhetsstyrkene arresterte, truet og banket journalister, stengte aviser, tv- og radiostasjoner, beslagla utstyr og film, og påla selvsensur. Særlig forbudt var all dekning som kunne oppfattes som kritikk av president Yassir Arafat og hans sikkerhetssjefer, samt korrupsjon.

– Det er min oppgave som journalist å stå sammen med offeret uansett hvem det er. Nå ser det ut til at flere av ofrene fra Hamas er blitt overgripere, sier Fathi Sabbah. Reportasjer som stiller den ene eller den andre fraksjonen i et dårlig lys, er ennå farlige nyheter for palestinske journalister.