I februar tok de på seg skylda for dette. Nå sverger de egyptiske terroristene troskap til IS

Den islamske staten (IS) vokser.

FIRE DREPTE: 16. februar i år ble tre sør-koreanere og en lokal sjåfør drept i et selvmordsangrep på en turbuss i Taba i Egypt. Terrorgruppa Ansar Beit al-Maqdis påtok seg ansvaret. Foto: AFP/KHALED DESOUKI
FIRE DREPTE: 16. februar i år ble tre sør-koreanere og en lokal sjåfør drept i et selvmordsangrep på en turbuss i Taba i Egypt. Terrorgruppa Ansar Beit al-Maqdis påtok seg ansvaret. Foto: AFP/KHALED DESOUKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare to dager etter at fire personer ble drept i et selvmordsangrep mot en turbuss i Taba i Egypt, gikk den militante islamistgruppa Ansar Beit al-Maqdis ut i offentligheten og påtok seg ansvaret for ugjerningen.

Tre sørkoreanere og en lokal sjåfør mistet livet i angrepet.

Ansar Beit al-Maqdis betyr noe sånt som «tilhengere av Jerusalem», og jihadistgruppa har utført en rekke terrorhandlinger i Egypt. De egyptiske militantene havnet i år på USAs terrorliste.

Støtter IS Terroristorganisasjonen Den islamske stat (IS) blir nå hardt presset av USA-ledede flystyrker i Irak og Syria. I helga skal leder Abu Bakr al-Baghdadi ha blitt skadd i et flyangrep, og kurdiske styrker fortsetter sin kamp mot IS i områdene rundt Kobane.

Derfor er det neppe tilfeldig at den egyptiske terrorgruppa Ansar Beit al-Maqdis nå velger å gå ut med sin støtte til IS.

- Vi oppfordrer alle muslimer til å sverge troskap til kalifen og støtte ham, uttalte en talsmann for gruppa på Twitter i går, melder nyhetsbyrået AFP.

Og Ansar Beit al-Maqdis er regnet for å være en slagkraftig terrorgruppe.

- Sterkeste i Sinai - Gruppa er en av de sterkeste i Sinai, men det er likevel begrenset hva de kan utrette, sier terrorforsker Magnus Ranstorp til svenske Aftonbladet.

Ifølge Ranstorp er troskapseden fra Ansar Beit al-Maqdis til IS del av et større, regionalt maktspill mellom IS og al-Qaida-svorne grupper.

- Det kan være starten på noe, at IS vil bre ut sin støtte. Det finnes jo ulike ekstremistgrupper som har utropt sin støtte til IS, blant annet i Gaza. Men de er blitt slått ned av Hamas, sier Ranstorp.

Terrorforskeren ser ikke at dette vil innebære økt terrorfare.

- Men dette her er et varsel. IS har ingen grenser. De har bare fronter. Politisk sett er det et signal om at IS vokser, men vi kan nok ikke vente oss noen kvalifiserte angrep på Israel eller Egypt. De to landene forenes om å slå ned på denne type organisasjoner, sier Ranstorp til Aftonbladet.