- I felten har vi bare hverandre

Enda en gang skal Einar (30) redde liv i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ta godt vare på dere selv. Dere er viktige brikker. Vi kommer - dessverre - til å trenge dere igjen, formante generalsekretær i Norges Røde Kors, Trygve Nordby, overfor teamet på åtte norske hjelpearbeidere som nå reiser ned til katastrofeområdet på Java.

Må trolig operere

Teamet består av sykepleiere, en kirurg og teknikere som i første rekke skal bistå PMI, det indonesiske Røde Kors, i å få det norske tsunamifeltsykehuset - som er fløyet inn fra hovedstaden Jakarta - opp å stå, men det vil med stor sannsynlighet bli bruk for dem i behandlingen av pasienter også. Det kan blant annet innebære amputasjoner og andre operasjoner.

- Det lokale helsepersonellet får svært lange dager ved sykehuset. Da er det godt å ha kvalifisert personell i bakhånd som avlastning, sier seksjonsleder Erling Kvernevik i beredskapsgruppa i Norges Røde Kors.

De åtte reiser ned til helvete på jord. Så langt er over 4200 bekreftet døde og 10 000 skadd etter det kraftige jordskjelvet som rammet området sør for Yogyakarta på Java i går morges. Redningsmannskaper graver fortsatt etter ofre som er fanget i ruinene av sammenraste hus, men håpet om å finne noen i live svinner for hver time som går. 70-80 prosent av bygningsmassen i området er jevnet med jorda, og 200 000 mennesker er blitt hjemløse.

De norske hjelpearbeiderne er blant Norges Røde Kors\' mest erfarne og har alle arbeidet med katastrofer i blant annet Pakistan, Rwanda, Haiti og Afghanistan, samt tsunamien. Teamet ledes av Brynjulf Ystgaard, til daglig kirurg ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Ødela ferien

Einar Smedsaas (30) deltok i hjelpearbeidet etter tsunamien og har ei tid ledet gjenoppbyggingen av ambulansetjenesten i Banda Aceh, og har også hatt ansvaret for opplæringen av 60 indonesiske helsearbeidere som skal betjene det norske feltsykehuset. Han kom hjem til Norge på ferie for ei uke siden, men ferien ble altså spolert av gårsdagens jordskjelv. Han mener han er forberedt på det som nå kommer.

KLAR FOR NY RUNDE: - Men man kan aldri være fullt ut forberedt på inntrykkene, sier Einar Smedsaas (30), en av åtte norske frivillige som nå skal sendes til katastrofeområdet på Java. Foto: RALF LOFSTAD
KLAR FOR NY RUNDE: - Men man kan aldri være fullt ut forberedt på inntrykkene, sier Einar Smedsaas (30), en av åtte norske frivillige som nå skal sendes til katastrofeområdet på Java. Foto: RALF LOFSTAD Vis mer

- Vi vil få se mange av de samme skadene som etter tsunamien. Det er sterke inntrykk, men jeg har sett mye av det før, blant annet i Afghanistan. Men man kan aldri forberede seg fullt ut på inntrykkene som kommer, sier Einar til Dagbladet.no.

- Fins det noen kriseberedskap for dere som blir sendt ned?

- Bare hjemme i Norge. Nede i Indonesia er det viktig at vi er del av et team. Når vi er i felten, har vi bare hverandre, sier Einar, som forteller at han aldri har benyttet seg av det hjemlige støtteapparatet. Han er mer opptatt av familiens ve og vel.

- De her hjemme får sterke inntrykk gjennom media, og da er det viktig å ringe hjem og fortelle hvordan vi faktisk har det, sier den erfarne hjelpearbeideren, som begynte å kjøre ambulanse i 1992. Han er entusiastisk over at Norges Røde Kors\' feltsykehus fra Banda Aceh nå får gjort nytte for seg igjen.

- Det er veldig spennende at vi gjenbruker sykehuset, dette er unikt i verdenssammenheng, sier Einar, som roser indonesiske myndigheter.

- Det har ikke vært noen problemer, de har vært veldig samarbeidsvillige. Indonesia er jordskjelvutsatt, og myndighetene ønsker selv å ha sykehuset i beredskap, sier Einar Smedsaas til Dagbladet.no.

Personalansvarlig Toril Parelius forteller at det ikke har vært problemer med å rekruttere folk til teamet.

- Noen meldte seg selv, og vi fikk bare noen få avslag da vi ringte rundt, sier Parelius, og forteller at kriseberedskapen er lite brukt.

- I felten har vi bare hverandre

- Noen trenger oppfølging fra kriseteamet etter å ha kommet hjem, men de aller fleste bruker kollegene i felten, og venner og familie når de kommer hjem, sier Parelius, som selv har arbeidet i katastrofeområder, til Dagbladet.no.

500 kasser

Det norske feltsykehuset har ligget i opplag på et lager i Jakarta siden september 2005. I nedpakket tilstand utgjør sykehuset 500 kasser, opplyser Hossam Elsharkawi, internasjonal hjelpearbeidkoordinator i Røde Kors.

Feltsykehuset er svært avansert og inneholder alt som skal finnes av utstyr, bortsett fra medisiner, som skaffes til veie av indonesiske myndigheter.

- Vårt sykehus kan bli stående i flere måneder, i motsetning til for eksempel militærsykehus, som normalt bare er i et katastrofeområde i en svært kort periode, sier Elsharkawi.

Indonesiske myndigheter har ansvaret for vedlikeholdet av sykehuset, som én gang i måneden pakkes ut og sjekkes. Det norske utenriksdepartementet tar størstedelen av kostnadene ved å sende sykehuset til katastrofeområdet.

- Vi har en god dialog med UD, som dekker 90 prosent av kostnadene. Normalt koster det omtrent 10 millioner å sende et feltsykehus av denne typen til et katastrofeområde, men siden sykehuset allerede er i Indonesia, blir det vesentlig billigere, sier Erling Kvernevik i Røde Kors\' beredskapsgruppe.

Røde Kors er allerede i området på grunn av utbruddene fra vulkanen Merapi, og når det norske teamet nå kommer ned, slutter de seg til 250 internasjonale Røde Kors-kolleger samt lokale Røde Kors-folk. Oppdraget vil trolig ta omtrent tre uker.

GRUFULLT SYN: Ei hånd stikker fram fra ruinene mens redningsmannskapene frakter bort liket av en landsbyboer fra Imogiri-distriktet på Java i dag.
FÅR TØFF OPPGAVE: Brynjulf Ystgaard, kirurg ved St. Olavs Hospital og leder for den norske hjelpearbeidergruppa.
TRAGEDIE: Indonesiske militære og frivillige henter enda et lik ut fra ruinene av butikkene i Imogiri-distriktet på Java i dag.
- VENNER, FAMILIE OG KOLLEGER VIKTIG: <br></br>- Få av hjelpearbeiderne oppsøker kriseteamet, sier personalansvarlig Toril Parelius. Hun har selv ringt rundt og rekruttert folk til gruppa som nå sendes til Java.
FORMANTE: - Dere må være forberedt på det dere nå skal ta del i, sa generalsekretær Trygve Nordby i Norges Røde Kors til hjelpearbeiderteamet som nå skal bistå indonesisk Røde Kors i driften av det norske feltsykehuset på Java.
TOPP UTSTYRT: Norges Røde Kors\' feltsykehus, her fra Banda Aceh etter tsunamien. Det topp utstyrte sykehuset har i et års tid stått på lager i Jakarta.
STOLT AV FELTSYKEHUSET: - Sykehuset kan bli stående i flere måneder, sa Hossam Elsharkawi, internasjonal hjelpearbeidkoordinator i Røde Kors.
- GOD DIALOG MED UD: Seksjonsleder Erling Kvernevik i beredskapsgruppa i Norges Røde Kors.