I fengsel? Flott.

For artister og kjendiser kan et fengselsopphold være av det gode, rett og slett et springbrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET OPPHOLD i kasjotten har aldri vært noen direkte fordel for karrierestigens oppoverkurve. Måneder eller år bak murene blir vanligvis ikke framhevet i jobbsøknader. Men er du artist, kjendis eller aller helst rapper, kan situasjonen være motsatt.-  Du snakker med en kvinne som har sittet i fengsel, sa Anne-Kat. Hærland til en journalist da NRK nylig presenterte sin høstmeny. Morokvinnen har fått betydelig oppmerksomhet, selvironi og halloi ut av sine uker på Bredtvedt. Den amerikanske hjemmeinnredningsguruen Martha Stewart er tilbake på tv-skjermen, mer populær enn noensinne. I 2004 ble hun dømt for innsidehandel og måtte tilbringe fem måneder i Alderson-fengselet i West-Virginia og fem måneder i husarrest med elektronisk ankelbånd.-  Det gikk helt fint, jeg kom godt overens med de andre fangene og utførte alle de vaskeoppdragene jeg fikk, sa hun etterpå. Publikum elsket det. Man kunne se for seg den perfekte Stewart i oransje fengselsklær med langkost og bøtte i stedet for i kjole, opptatt med damask og lyseblå sommerfugler.Kjell Inge Røkke har sagt at han godt kan spikre paller om det blir nødvendig, og det må han vel også, dersom anken mot dommen på ubetinget fengsel i båtsertifikatsaken ikke fører fram. Ingenting tyder på at oppkomlingenes konge blir mindre populær av den grunn, tvert imot: Da blir han enda mer en av oss.

HADDE NOEN mennesker blitt skadet ved kjendisenes lovbrudd, hadde situasjonen trolig vært en annen. I hvert fall her i landet. For hip hopere i USA er det annerledes. Å sitte inne for skyting eller mordforsøk gir en skikkelig mytisk aura til karrieren. Pressemeldingen for et kommende album hvor artisten Barry «Cassidy» Reese deltar, forteller stolt at han nå avventer en mordrettssak. Noen klarer også å spille inn musikk mens de sitter i fengsel. Jamal «Shyne» Barrow brukte telefonboksen i Clinton-fengselet i New York til å legge den siste rappen inn på et album. Så mange rappere er i fengsel at hiphopmagasinet XXL har en årlig fengselsutgave med lister over hvem som er hvor. Bladet hevder at årsaken er et samfunn som plasserer en tredjedel av den svarte mannlige befolkningen i alderen 20 til 29 år i fengsel.-  Du har tenåringer som ser opp til folk som er i fengsel. Samfunnet er blitt så forvridd at de tror det kult å være kriminell, sier R&B-artisten Akon til The Guardian.

RAPPEREN Lil\'Kim kommer med albumet «The Naked Truth» i disse dager, men ulempen er at hun har 366 dager i fengsel å få unna før hun kan reklamere skikkelig for musikken sin. Straffen er for falsk forklaring for å skaffe alibi for sin manager i en skyteepisode i 2001. -  Men bare vent. Jeg skal være tilbake i samme stil som Martha Stewart, sier hun.