Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fengsel for å benekte holocaust

David Irving dømt til tre års fengsel i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irvings advokat anket dommen på stedet.

Den omstridte britiske historikeren erkjente seg skyldig under rettssaken, der han var tiltalt for å ha uttalt at Holocaust aldri fant sted. Tiltalen var basert på taler og intervjuer han ga i Østerrike i 1989.

Arrestert i Østerrike

- Jeg tror ikke det var noen helhetlig policy i Det tredje riket å drepe jødene. Hvis det hadde vært det ville de ha blitt drept og det hadde ikke vært millioner av overlevende, uttalte Irving flere ganger på slutten av 80-tallet, blant annet i forelesninger.

I Østerrike er ytringsfriheten begrenset på dette betente området, og da Irving gjentok synspunktet på et besøk i landet i 1989 ble det utstedt arrestordre på ham.

I november 2005 ble han arrestert, og han har sittet i varetekt siden da.

Skiftet mening

På vei inn til rettssaken denne uka fortalte Irving til pressen at han ikke lenger står inne for sine kontroversielle uttalelser.

OVERLEVENDE: Rundt 7000 mennesker ble befridd fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen etter andre verdeskrig. Foto: Scanpix/Reuters
OVERLEVENDE: Rundt 7000 mennesker ble befridd fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen etter andre verdeskrig. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Strafferammen i Østerrike for slike forbrytelser er hele ti års fengsel. Irvings snuoperasjon under rettssaken var nok sterkt medvirkende til at straffen ikke ble høyere.

- Ja, det var gasskamre. Millioner av jøder døde, det er udiskutabelt. Jeg vet ikke de nøyaktige tallene, jeg er ingen Holocaust-ekspert, sa Irving ifølge AP.

Han forklarer sin nye oppfatning med at \'historie er et konstant voksende tre - jo mer dokumenter som blir tilgjengelige, jo mer lærer du\'.

MÅ I FENGSEL: David Irving med sin kontroversielle bok "Hitlers war."

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!