Ny rapport om tørke:

- I ferd med å bli den neste pandemien

I en ny rapport slår FN alarm om konsekvensene av tørke. De opplyser også at tørke vil ramme oftere, hardere og lenger i mange områder verden over som følge av klimaendringene.

NY RAPPORT: FN oppfordrer til å ta umiddelbare grep mot konsekvensene av tørke. Her fra et tørt område langs Frankrikes lengste elv, Loire, sommeren 2019. Foto: Loic Venance / AFP / NTB
NY RAPPORT: FN oppfordrer til å ta umiddelbare grep mot konsekvensene av tørke. Her fra et tørt område langs Frankrikes lengste elv, Loire, sommeren 2019. Foto: Loic Venance / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag publiserte FN en rapport hvor de advarer om at tørke har alvorlige, utbredte og undervurderte konsekvenser for samfunn, økosystemer og økonomi. Videre uttrykkes det bekymring for at konsekvensene konsekvent underrapporteres.

- Tørke er i ferd med å bli den neste pandemien, og vi har ikke en vaksine mot det, sier Mami Mizutori til The Guardian, som først omtalte rapporten. Mizutori er spesialrepresentant for FNs generalsekretær, og arbeider særlig med å redusere risikoen for at katastrofer oppstår.

- Veldig alvorlig

Professor i hydrologi, Lena Tallaksen, ved institutt for geofag på Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at situasjonen knyttet til tørke globalt er veldig alvorlig.

- Den er veldig alvorlig ettersom tilgang på rent vann er essensielt for alt liv på jorda. I tillegg til knapphet på vann, kan en alvorlig tørke også bidra til hetebølger. Når det ikke er mer vann i bakken å fordampe, vil energien fra sola gå til å varme opp lufta, noe som ofte resulterer i alvorlige hetebølger, sier Tallaksen og fortsetter:

- Titusenvis av mennesker kan dø som følge av det fysiologiske stresset som kroppen utsettes for under en hetebølge, og eldre personer er særlig utsatt. Dette så vi for eksempel under hetebølgen i Russland sommeren 2010, som det har blitt anslått at tok livet 55 000 mennesker, og hetebølgen i Europa sommeren 2018, hvor det i EU ble registrert mer enn 100 000 varmerelaterte dødsfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer