Ny rapport om tørke:

- I ferd med å bli den neste pandemien

I en ny rapport slår FN alarm om konsekvensene av tørke. De opplyser også at tørke vil ramme oftere, hardere og lenger i mange områder verden over som følge av klimaendringene.

NY RAPPORT: FN oppfordrer til å ta umiddelbare grep mot konsekvensene av tørke. Her fra et tørt område langs Frankrikes lengste elv, Loire, sommeren 2019. Foto: Loic Venance / AFP / NTB
NY RAPPORT: FN oppfordrer til å ta umiddelbare grep mot konsekvensene av tørke. Her fra et tørt område langs Frankrikes lengste elv, Loire, sommeren 2019. Foto: Loic Venance / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag publiserte FN en rapport hvor de advarer om at tørke har alvorlige, utbredte og undervurderte konsekvenser for samfunn, økosystemer og økonomi. Videre uttrykkes det bekymring for at konsekvensene konsekvent underrapporteres.

- Tørke er i ferd med å bli den neste pandemien, og vi har ikke en vaksine mot det, sier Mami Mizutori til The Guardian, som først omtalte rapporten. Mizutori er spesialrepresentant for FNs generalsekretær, og arbeider særlig med å redusere risikoen for at katastrofer oppstår.

«MUSE-PEST» : Delstaten New South Wales, Australia, har den siste tiden slitt med tørke, når det omsider ble fuktigere i området, fikk de lokale bøndene et helt annet problem. Video: Melanie Moeris via Facebook, Lucy Thackray, Tracey Jones. Reporter: Klaus Holm Fjellro. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

- Veldig alvorlig

Professor i hydrologi, Lena Tallaksen, ved institutt for geofag på Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at situasjonen knyttet til tørke globalt er veldig alvorlig.

- Den er veldig alvorlig ettersom tilgang på rent vann er essensielt for alt liv på jorda. I tillegg til knapphet på vann, kan en alvorlig tørke også bidra til hetebølger. Når det ikke er mer vann i bakken å fordampe, vil energien fra sola gå til å varme opp lufta, noe som ofte resulterer i alvorlige hetebølger, sier Tallaksen og fortsetter:

- Titusenvis av mennesker kan dø som følge av det fysiologiske stresset som kroppen utsettes for under en hetebølge, og eldre personer er særlig utsatt. Dette så vi for eksempel under hetebølgen i Russland sommeren 2010, som det har blitt anslått at tok livet 55 000 mennesker, og hetebølgen i Europa sommeren 2018, hvor det i EU ble registrert mer enn 100 000 varmerelaterte dødsfall.

DØD: Et hundretall elefanter er funnet døde i det som beskrives som en ekstremtørke i Zimbabwe. Foto / Video: AP Vis mer

Andre konsekvenser

Tallaksen trekker også fram andre konsekvenser.

- Tørke har også en lang rekke andre konsekvenser slik vi også opplevde her i Norge under ekstremsommeren i 2018. En tørke rammer ulike sektorer som jordbruk og skogbruk, energisektoren og vannforsyning, og påvirker økosystemer på land og i vann.

FN opplyser at tørke potensielt kan forverre eller framprovosere sivil ulydighet, konflikter og migrasjon.

Tallaksen forteller at i Europa, så peker områdene rundt Middelhavet seg ut i alle studier og modeller når man framskriver risikoen for tørke som følge av klimaendringene.

Av rapporten går det fram at fra 1998 til 2017 ble minst 1,5 milliarder mennesker rammet av tørke, og at tørke førte til kostnader for minst 124 milliarder dollar, som tilsvarer omkring 1075 milliarder kroner. Samtidig skriver de at det er vanskelig å tallfeste konsekvensene av tørke, og at kostnadene sannsynligvis er mange ganger høyere.

SKAL KUTTE: Miljøminister Sveinung Rotevatn (V) la fram Norges forsterkede klimamål for 2030. Video: NTB Vis mer

Viktig del av utfordringen

Tallaksen forklarer hvorfor problematikken knyttet til tørke lett kan undervurderes.

- Jeg synes at det er interessant å se på kontrastene mellom tørke og flom, hvor flom er mye enklere både å varsle og forutsi varigheten av. Dersom det oppstår en flom der du bor, så kan du ikke unngå å forholde deg til den i det den oppstår, sier Tallaksen og fortsetter:

- Du forstår fort at du bør redde tingene dine når du står med vann rundt føttene. I tillegg har myndighetene beredskapsplaner for flom som de kan iverksette.

Men det er mye vanskeligere å definere når en tørkeperiode begynner, ifølge Tallaksen.

- Er det når bøndene sier ifra om at de har problemer, når vannmagasinene synker faretruende eller når grunnvannsbrønnene begynner å gå tomme? Således kan problematikken knyttet til tørke lett undervurderes fordi den kommer mer snikende og rammer ulike deler av det hydrologiske kretsløpet, og dermed ulike sektorer. Jeg er nok ikke alene om å mene at kompleksiteten knyttet til tørke er en viktig del av utfordringen.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer

Tiltak

Nå oppfordrer FN til å ta umiddelbare grep for å motvirke konsekvensene av tørke. Særlig mener de at det er viktig å forstå problematikken bedre, samt sørge for bedre håndtering av farene som tørke utgjør for mennesker og økosystemer.

Tallaksen forteller hva hun mener at er de viktigste tiltakene mot tørke og konsekvensene av det.

- Generelt sett må vi ta klimaendringene på alvor slik at vi kan forhindre de mest alvorlige konsekvensene av økt tørke. Samtidig må vi ha fokus på hvordan vi bruker og forvalter vannet, både som enkeltmennesker og innen hver sektor, sier Tallaksen og fortsetter:

- I tillegg bør man ha bedre beredskapsplaner på plass før tørken kommer, samt samarbeide og ta lærdom av andre land som har mer erfaring med å håndtere alvorlige tørkesituasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer