- I ferd med å eksplodere

Sexolog Gro Isachsen mener den 'nye' trenden er spennende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sexolog Gro Isachsen mener fenomenet nettflørting er i ferd med å eksplodere.

- Det er så tilgjengelig, så ufarlig, uforpliktende og spennende for mange. Man tør nok å være mer ærlig med folk man chatter med enn i virkeligheten. I tillegg blir man bedre kjent med hverandre enn hvis man møter noen tilfeldig over en bardisk eller et dansegulv. Sånn sett er det positivt at denne trenden øker, sier Isachsen, som selv kjenner flere som ble kjærester etter å ha møttes på nett.

Flere kvinner

Spraydate, som ble lansert i februar 2000, er blant landets største nettsteder. Nylig rundet de 500000 profiler, et tall som riktignok må modifiseres en del ettersom brukere kan operere med flere profiler og være registrert på nettstedet uten å være aktive.

- Vi har hatt en jevn og fin utvikling det siste året, og har i dag 175000 aktive brukere per måned. Dette er et marked som ennå ikke har nådd toppen. Tabuene rundt det å sjekke på nett er i ferd med å forsvinne sakte, men sikkert, mener portalsjef Pål Øverseth Nisja i Spraydate. Han ser en klar tendens i at nettstedets brukere er blitt mer åpne og seriøse, og at stadig flere kvinner tar i bruk tjenesten.

- Per i dag har vi flest kvinner. De ser nå at de får et utbytte av tjenestene, og bruker nettsteder i større grad enn tidligere, sier Nisja. Ifølge nettstedets egne undersøkelser har 74 prosent av brukerne gått på en date. Av dem har 55 prosent på et eller annet tidspunkt innledet et forhold.

Tar av

Nettstedet Blink er også en av markedets operatører som har registrert en betydelig økning i antallet personer som møtes på nett etter at de ble etablert vinteren 2002.

- Det siste halvåret har det tatt helt av. Nå har vi 4000 nye brukere i uka, og veksten er klart mye større enn det var de to første årene, sier Rune Røsten, leder og redaktør for DB Medialab og Dagbladet.no. Han understreker at tjenesten ikke bare er for kjærlighetshungrige nordmenn, men også et møtested for å få venner og chatte med folk som har felles interesser.

- Økningen i antall brukere er en konsekvens av at nettet har blitt en så viktig del av hverdagen for folk flest. Flere og flere blir opptatt av å møtes på nettsteder, de ser at det fungerer og verver venner og bekjente, sier Røsten.

For de eldre

Mens Spraydate og Blink først og fremst er rettet mot ungdom og unge voksne har Møteplassen satset mer på litt eldre brukere. Av de nærmere 15000 aktive brukerne av portalen viser en fersk undersøkelse at over 50 prosent av dem er mellom 30-50 år. Syv prosent av brukerne var i femtiårene, mens to prosent av Møteplassens brukere hadde rundet 60 år.

- Vi har fått mye respons fra godt voksne nordmenn som synes det er bra at det har kommet et egnet møtested for dem. Vi får daglig mail fra brukere som har truffet noen, og har et snitt på mellom 100-150 nye brukere hver dag, sier administrator Gunn Nylend.

Tabu

Undervisningsleder Kalle Gjesvik ved Høgskolen i Tromsø har forsket på nordmenns nettbruk. Hans inntrykk er at det er lenge siden nettflørting var en ungdomstrend.

- Det er en god del folk i 30-40-årene som bruker nettet som finner kjæreste der, sier han. Han mener nettmøter er en effektiv måte å finne en partner på.

- Det er langt på vei en veldig grei måte å treffe noen på. Mange synes det er masete å drive å sjekke på byen, og man treffer jo mange mange flere på nett enn på et utested, sier han. Å møte kjæresten på nettet er imidlertid fortsatt litt tabu, mener forskeren.

- Mange synes det er skummelt å si det høyt, fordi alle vet at det også foregår masse drit på nettet. Der finnes jo alle mennesketyper, også de som er ute etter å utnytte folk. De som har funnet en kjæreste der og begynt å bygge opp en fremtid med hus og barn vil ikke assosieres med alt det negative rundt det og melder seg helt ut av nettaktiviteten etterhvert, sier Gjesvik.

FANT HVERANDRE: Morten Sand (33) traff Adriana (27) fra Romania på nettet for fire år siden. For to år siden giftet de seg.