Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset, New Zealand

I ferd med å knekke viruset

New Zealand håper å kunne erklære seier i kampen mot coronaviruset om kort tid. Island er i ferd med å komme i liknende posisjon.

SNART CORONAFRITT: New Zealand, her bildelagt ved Auckland i solnedgang, nærmer seg en stor coronamilepæl - landet er snart coronafritt. Foto: NTB Scanpix
SNART CORONAFRITT: New Zealand, her bildelagt ved Auckland i solnedgang, nærmer seg en stor coronamilepæl - landet er snart coronafritt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Om kort tid forventer forskere å erklære at coronaviruset er utryddet fra New Zealand, melder The Guardian. Dette skjer etter at landet har gått to uker uten å påvise Covid-19 hos nye pasienter.

Dermed ser New Zealand til å bli det første landet som har registrert mer enn 100 tilfeller, som kan erklære at de har knekt coronaviruset.

KAN VINNE: Statsminister Jacinda Ardern stengte New Zealand 25. mars. Om kort tid kan hun sannsynligvis erklære seier over coronaviruset. Foto: Loren Elliott / Reuters / NTB Scanpix
KAN VINNE: Statsminister Jacinda Ardern stengte New Zealand 25. mars. Om kort tid kan hun sannsynligvis erklære seier over coronaviruset. Foto: Loren Elliott / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

99 prosent sannsynlig

Tall fra helsemyndighetene viser at det totalt har blitt registrert 1154 tilfeller av Covid-19 på New Zealand. Per 5. juni er det registrert bare én aktiv infeksjon. Totalt har 22 personer dødd av Covid-19.

Landet har ikke registrert et tilfelle av innenlandssmitte med ukjent smittevei siden 29. april, og pasienten ble erklært friskt 18. mai. Helsemyndighetene vil erklære viruset knekt 28 dager etter dette, som er 15. juni.

PINLIG: Statsminister i Nederland, Mark Rutte, ber folk om å slutte med håndhilsing, men det er ikke alltid så lett å huske det selv. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

- Ifølge våre modeller betyr dette at det er 99 prosent sannsynlig at New Zealand vil knekke viruset, sier folkehelseekspert ved University of Otago, Nick Wilson.

corona-smittede i verden

Letter tiltak

Forsker ved University of Auckland, Shaun Hendy, var blant dem som bisto helsemyndighetene med en rapport hvor det ble spådd titusenvis av dødsfall dersom man ikke slo ned viruset.

- Livet er ikke helt tilbake til normalen, men dette er noe som likner. Det er en veldig stor sjanse for at vi klarer å fjerne Covid-19 fra New Zealand, og det er få i verden som har samme muligheter som oss.

25. mars besluttet statsminister Jacinda Ardern å stenge New Zealand for å hindre smittespredning. Ifølge The Guardian er landet nå i ferd med å lette alle tiltak bortsett fra grensekontroll.

corona-dødsfall i verden

Island på vei

I Norden er Island det landet som er nærmest å oppnå noe liknende som New Zealand. I et intervju med Dagbladet, fortalte assisterende helsedirektør Kjartan Hreinn Njálsson, at også de håper å knekke viruset innen kort tid.

Siden 6. mai er det blitt påvist bare to nye tilfeller. Det siste tilfellet ble påvist 19. mai. Per 5. juni er det bare to aktive infeksjoner på øya.

- Denne trenden har pågått de siste ukene, og vi håper å nå null aktive infeksjoner veldig snart. Samtidig er vi fullstendig klar over at det er ekstremt sannsynlig at viruset fortsatt eksisterer i befolkningen vår. Vi tror ikke at vi har fjernet viruset, og vil selvfølgelig fortsette å lete etter det, sa Njálsson til Dagbladet og fortsetter:

- Når vi har nådd to uker uten registrerte aktive infeksjoner, så vil det være et stort gjennombrudd for oss. Det vil være et tegn på at viruset er nesten helt fjernet fra befolkningen vår. Dersom det går to uker uten aktive infeksjoner, vil vi være veldig tilfreds.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Spesielt tilfelle

Njálsson påpekte at Island er et veldig spesielt tilfelle siden de er en øy med en liten befolkning sammenliknet med andre land.

- Vi har alle ingrediensene som skal til for å kontrollere spredningen av et virus. Det er mye vanskeligere i større nasjoner med flere grenseoverganger. I den globale sammenhengen er Island et spesielt tilfelle, og det er grunnen til at det er vanskelig å sammenlikne vår situasjon med andre lands situasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!