Oslofjorden:

- I ferd med å kollapse

Statsråd Espen Barth Eide lovet gjødsel-innstramming, men Senterpartiet sinker for å få tilbake en frisk Oslofjord, mener to Oslo-Høyre-topper.

IKKE FORNØYD: Eirik Lae Solberg og Mathilde Tybring-Gjedde (begge Høyre) mener Espen Barth Eide og Støre-regjeringen gjør for lite for sakte når det gjelder Oslofjorden. Foto: Privat
IKKE FORNØYD: Eirik Lae Solberg og Mathilde Tybring-Gjedde (begge Høyre) mener Espen Barth Eide og Støre-regjeringen gjør for lite for sakte når det gjelder Oslofjorden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I juni 2022 lovet klima- og miljøminister Espen Barth Eide at en ny gjødselvareforskrift skulle legges fram for å få en renere Oslofjord. Seinest tidlig høst.

- Ikke noe er gjort. Jeg tror det skyldes en intern kamp mellom Ap og Sp i regjeringen. Det er Oslofjorden som taper når Ap lar Sp få bestemme i miljøpolitikken, sier Eirik Lae Solberg, Oslo Høyres byrådskandidat, til Dagbladet.

Fjord mot kollaps

I mars 2021 la daværende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) fram en tiltaksplan for å redde Oslofjorden. De to hovedtiltakene for en renere fjord var å redusere utslipp fra både jordbruk og avløp.

- Oslofjorden er i ferd med å kollapse. Ett av de største miljøproblemene er næringssalter fra jordbruk og organisk materiale fra oss mennesker. Det er bra at flere tiltak i planen er igangsatt, men jeg synes det er urovekkende at viktige grep lar vente på seg. Mye tyder på at dette skyldes intern drakamp i regjeringen, sier Mathilde Tybring-Gjedde, Høyre-representant på Stortinget.

I mai 2022 varslet Barth Eide tiltak for å unngå at «fjorden dør» i Aftenposten: Nitrogenrensing av avløp og forbud mot høstpløying var to av tiltakene. Fra Stortingets talerstol sa ministeren i juni i fjor at en «gjødselsvareforskrift skal bidra til å bedre vannkvaliteten bl.a. i Oslofjorden», og at den skal bli klar «i løpet av høsten».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer