Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I ferd med å løse et av universets største mysterier

CERN-forskere har fanget antimaterie for første gang.

ENDELIG FANGET: CERN-forskere har produsert antimaterie, og for første gang klart å holde på den slik at den kan studeres. Foto: AP Photo/CERN
ENDELIG FANGET: CERN-forskere har produsert antimaterie, og for første gang klart å holde på den slik at den kan studeres. Foto: AP Photo/CERN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Siden 1930-tallet har forskere hatt kjennskap til antipartikler, men ikke hatt noen håndfast antimaterie å studere.

Nå har en gruppe CERN-forskere i Geneve endelig klart å fremstille en liten mengde antimaterie.

Mer spesifikt har de klart å fange atomer av antihydrogen i et vakuum.

- Dette vil hjelpe oss å forstå universet bedre ved å studere forskjellen mellom materie og antimaterie, sier professer Alex Read ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Det er ingen som jobber med slike typer projekter i Norge, men fysikermiljøet følger godt med på de nye utviklingene.

Hydrogen er det enkleste av alle atomer, og antihydrogen er derfor den enkleste typen antimaterie å produsere.

Atomer består av positivt ladede kjerner og negativt ladede elektroner som går i bane. Antimaterie derimot har negativt ladede kjerner og positivt ladede antielektroner.

Farlig kollisjon Forskere mener at da big bang skapte universet for nesten 14 milliarder år siden, ble det skapt like mengder materie og antimaterie.

Allikevel er naturen slik vi kjenner den i dag er nesten utelukkende dominert av vanlig materie. Det finnes ingen enighet om noen forklaring på dette.

Det man vet er at jorda ville vært et farlig sted å leve hvis det hadde eksistert antimaterie her. I en kollisjon vil nemlig antimaterie og materie utligne hverandre i et enormt utbrudd av energi. Et aldri så lite big bang.

Det produseres regelmessig antipartikler, men antimaterie ble produsert i små mengder for første gang i 2002. Antimaterien forsvant da med det samme den kom i kontakt med vanlig materie.

DYREBAR LAST: Vakuummaskinen som ble brukt til å holde på antimaterien på flyplassen i Geneve i august i år. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
DYREBAR LAST: Vakuummaskinen som ble brukt til å holde på antimaterien på flyplassen i Geneve i august i år. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Nå har forskerene klart å fange antimaterien i en vakuumfelle med magnetiske og elektriske felter.

- Vi har vært i stand til å fange 38 atomer, som er en utrolig liten mengde. Det er absolutt ikke nok til å drive stjerneskipet i Star Trek eller til å varme en kopp kaffe, sier professor Rob Thompson, leder for fysikk og astronomi ved Universitetet i Calgary, som var en av de ledende forskerne bak prosjektet til The Daily Telegraph.

Ingen bomber helt ennå Til tross for mangelen på håndfast antimaterie å studere, har det ikke vært noen mangel på science fiction bøker og filmer om det mye omtalte stoffet.

I Star Trek drives stjerneskipet Enterprise av en antimateriereaktor, og i Dan Browns bestselger Engler og demoner stjeler terrorister antimaterie fra CERN og lager en bombe som plasseres under St. Peterskirken i Roma.

Vatikanet er midlertidig ikke i fare for å bli sprengt av en antimateriebombe helt ennå.

- Nei, det er det nok ingen fare for. I Engler og demoner løper de jo rundt med en beholder med antimaterie, og det nok foreløpig helt urealistisk, sier Alex Read.

Den fangede antimaterien skal nå forskes på.

- Man forventer nok at de har samme masse, men om det viser seg at de ikke har det vil det ha store konsekvenser for vår forståelse av universet, sier Read.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media