Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- I ferd med å tape krigen

Italia er nå landet med flest dødsfall som følge av coronaviruset. I nord kjemper helsevesenet en desperat kamp.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Provinsen Bergamo har de siste ukene gått under kallenavnet «Italias Wuhan». Mens corona-situasjonen er i ferd med å bedre seg i den kinesiske provinsen, er bildet imidlertid et helt annen i den italienske.

Leger og sykepleiere haster fra seng til seng i regionen Lombardias hovedsykehus - Italias hardest rammede område. Fredag settes nye og ekstreme tiltak i kraft i form av lockdown for hele regionen. Militæret settes inn for å håndheve portforbudet.

- De kaller det apokalypsen. De kjemper en krig her inne, og de er i ferd med å tape, skriver Sky News' korrespondent, Stuart Ramsay om situasjonen som utspiller seg på Lombardias viktigste sykehus.

Han har selv vært på innsiden og vært vitne til de ansattes desperate kamp i byen med samme navn som provinsen. Det som i realiteten er et akuttmottak, framstår mer som en intensivavdeling.

MOTTAK: Pasientene som kommer inn på akuttmottaket ved sykehuset i Lombardy, havner nærmest på en intensivavdeling. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix
MOTTAK: Pasientene som kommer inn på akuttmottaket ved sykehuset i Lombardy, havner nærmest på en intensivavdeling. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ute av kontroll

Pasientene som kommer inn, ser så dårlige ut at de på ingen måte burde vært nylig ankommet sykehuset. Og de kommer på rekke og rad, skriver Ramsay i sin beskrivelse av forholdene.

- Pandemien er så og si ute av kontroll her, skriver Ramsay.

Han er så langt den eneste journalisten som har sluppet inn på sykehuset for å dokumentere og beskrive situasjonen de på innsiden står overfor. På sykehuset har han blant annet møtt doktor Lorenzo Grazioli. Han forteller om et ekstremt arbeidspress.

VERDEN: Se de utrolige bildene verden over. Video: NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg har aldri følt meg så stresset i hele mitt liv. Jeg er en intensivlege og vant med intense perioder hvor det må tas raske valg for kritisk skadde som vil dø dersom de ikke får hjelp. Men når du kommer til det punktet vi nå ser, hvor du innser at du ikke kan gjøre nok - vi er 100 anestesileger, men det er kanskje ikke nok, sier Grazioli til Sky News.

Militæret henter kister

Så langt har over 3400 personer dødd av coronaviruset i Italia, men Bergamo er den provinsen som er hardest rammet. Onsdag ble de første militære kjøretøyene satt inn for å hente ut døde fra private boliger. Begravelsesbyråene har ikke lenger kapasitet til å ta unna det store antallet omkomne.

KAPASITET: 100 anestesileger jobber på spreng, men selv det kan være for få. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB Scanpix
KAPASITET: 100 anestesileger jobber på spreng, men selv det kan være for få. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I kampen mot spredning av viruset, har samtlige av dem blitt gravlagt eller kremert uten noen form for seremoni, skriver The Guardian. Samtidig er provinsens krematorium-kapasitet sprengt.

Dermed må flere av de døde kjøres til andre områder. Ifølge The Independent ble 60 kister hentet av militæret og fraktet videre bare onsdag.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

Enorm pågang hos Nav

I Norge ble det torsdag meldt om det foreløpig siste dødsfallet som følge av virussmitte. Med det har sju personer mistet livet etter å ha blitt smittet av coronaviruset her til lands.

Parallelt rammes også næringslivet svært hardt av situasjonen som nå utspiller seg. Siden torsdag 12. mars er det kommet inn totalt 185 300 søknader om dagpenger, hvorav 171 600 gjelder dagpenger ved permittering, skriver Nav på sine nettsider.

Bare tirsdag mottok Nav nesten 60 000 søknader. Tallene for torsdag viser at det i løpet av dagen kom inn 31 100 nye søknader. Antallet søknader er det høyeste siden 1930-tallet.

Samtidig besluttet Norges Bank på et ekstraordinært møte torsdag, å sette ned renta ytterligere fra og med fredag. Styringsrenta er nå redusert med 0,75 prosentenheter til 0,25 prosent.

- Lavere lånekostnader på eksisterende og nye lån vil kunne gjøre det enklere for norske bedrifter å komme seg gjennom en krevende tid. Det vil også kunne hjelpe husholdninger som opplever at inntektene blir redusert, heter det i en pressemelding.

Hele Norges coronakart