I fin form

Bill Clinton hviler ut etter en fem timer lang og vellykket hjerteoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Inngrepet var en suksess og presidenten er i fin form, het det en offisiell uttalelse fra sykehuset, Columbia-Presbyterian Center i New York.

Før operasjonen rettet amerikanske medier søkelyset mot selve sykehuset der den 58 år gamle ekspresidenten skulle behandles. Det har de dårligste resultatene i hele staten. Ifølge tall fra det amerikanske helsedepartementet har sykehuset den høyeste dødsraten for bypassoperasjoner i New York. Antallet operasjoner med dødelig utfall er nesten dobbelt så høyt som gjennomsnittet. Det er likevel temmelig lavt og ligger under 4 prosent. Clintons familie ville ikke kommentere statistikken, som ble presentert av New York Times.

Skiftet blodårer

Den fem timer lange bypassoperasjonen på Presbyterian-sykehuset ble ledet av sjefen for hjerteavdelingen, doktor Craig Smith.

Clinton ble innlagt fredag, etter at han hadde vært plaget av brystsmerter og kortpustethet. Han fikk mandag kveld skiftet ut fire blodårer i det som beskrives som en relativt enkel operasjon.

Det er ventet at Bill Clinton vil bli helt frisk igjen i løpet av et par måneder, men på grunn av operasjonen vil han spille en mindre rolle enn planlagt i valgkampen til Demokratenes presidentkandidat, John Kerry.

Overtok medarbeidere

Samtidig som den tidligere presidentkandidatene lå på operasjonsbordet, trakk imidlertid Kerry flere av Clintons tidligere rådgivere inn i sin stab.

Fra sin sykeseng drøftet Bill Clinton også valgkampen i halvannen time med Kerry. Under telefonsamtalen lørdag kveld, som opprinnelig startet med at Kerry ringte Clinton for å ønske ham lykke til med operasjonen, skal den tidligere presidenten ha gitt råd om å være mer offensiv. Han skal ha oppfordret Kerry til å droppe mer snakk om sine bragder i Vietnam og heller konsentrere seg om å angripe Bush for manglende suksess med helse- og arbeidspolitikken.

Ønsker god bedring

Nesten 30.000 ønsker om god bedring kom før operasjonen inn til nettsiden til Bill Clintons humanitære stiftelse.

- Vi føler oss velsignet og er takknemlige for de mange tusen som er gått i forbønn og har sendt oss gode ønsker, uttalte Clintons kone Hillary og datteren Chelsea.

- Alle deres kort, brev, e-post og telefoner har rørt og oppmuntret oss endeløst. Selv om operasjonen ikke er noe vi ser fram til, er vi glade for at hjerteproblemene ble oppdaget før noe mer alvorlig skjedde, het det i erklæringen fra familien.

(NTB)

-Bildetekst(er):

Scanpix ID: sp5b0941Tidligere president Bill Clinton ble hjerteoperert mandag kveld. Han fikk skiftet ut flere blodårer etter at han før helgen var plaget av brystsmerter og kortpustethet. Foto: REUTERS/SCANPIX (Breddebilde)

Bill Clinton skal være i fin form etter operasjonen. Dette bildet er fra 12. juli, under signeringen av Clintons boka, «My Life».