Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fire år måtte Lippestad svare på hvorfor han forsvarte Breivik. Dette er hans råd til Paris-terroristens forsvarer

- Det er veldig krevende å stå i et sånt søkelys.

- VELDIG KREVENDE:  Geir Lippestad var forsvarer for Anders Behring Breivik fra 2011 til i fjor. Han mener det viktigste, først, er at det franske folket forstår at også Paris-terroristen Salah Abdeslam skal ha en forsvarer, og hvorfor advokat Sven Mary har valgt å gjøre jobben. Foto: NTB Scanpix
- VELDIG KREVENDE: Geir Lippestad var forsvarer for Anders Behring Breivik fra 2011 til i fjor. Han mener det viktigste, først, er at det franske folket forstår at også Paris-terroristen Salah Abdeslam skal ha en forsvarer, og hvorfor advokat Sven Mary har valgt å gjøre jobben. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salah Abdeslam må møte i retten for sin rolle i Paris-terroren, angrepet hvor 130 personer ble brutalt massakrert. Mannen som skal forsvare ham, er den anerkjente belgiske advokaten Sven Mary (43).

Hvordan kan folket forstå personen som skal forsvare en terrorist? Geir Lippestad sier han kan ane hvordan Sven Mary nå har det.

For Lippestads liv ble også snudd på hodet.

- Det er veldig krevende å stå i et sånt søkelys, i en sak med så mye følelser hos mennesker som er berørt, og ikke bare hos de som er direkte berørt, men hele Europa, Frankrike og spesielt Paris. Man skal ikke si og gjøre mye feil før det er det siste man gjør som advokat, sier Lippestad til Dagbladet.

- Endrer livet mitt Mary har hatt en rekke høyprofilerte saker de siste åra og den belgiske avisa Le Capital listet ham i 2014 som en av landets ti beste forsvarsadvokater. Dette kan likevel bli hans karrieres største sak.

- Jeg vet veldig godt hva som kommer og hvor lett det er å kritisere. Denne bransjen endrer livet mitt, livet til mine venner, til mine barn, sa Mary på en pressekonferanse lørdag.

ABDESLAMS FORSVARER: Den belgiske forsvarsadvokaten Sven Mary sa fredag ja til å representere Salah Abdeslam, mannen som har innrømmet å ha tatt del i Paris-terroren. Abdeslam skal ha hatt som plan å angripe Stade de France, men ombestemte seg og rømte til Belgia. Foto: NTB Scanpix / Belgia Photo / Aurore Belot
ABDESLAMS FORSVARER: Den belgiske forsvarsadvokaten Sven Mary sa fredag ja til å representere Salah Abdeslam, mannen som har innrømmet å ha tatt del i Paris-terroren. Abdeslam skal ha hatt som plan å angripe Stade de France, men ombestemte seg og rømte til Belgia. Foto: NTB Scanpix / Belgia Photo / Aurore Belot Vis mer

- Jeg har valgt å være forsvarer og jeg har vært det i 20 år, understreket Mary.

For Abdeslam har innrømmet at han var en del av Paris-terroren: At han skulle sprenge seg selv i lufta utenfor Stade de France, men ombestemte seg. Sammen med broren Brahim Abdeslam hadde Salah vært med og planlagt angrepet. Forskjellen er at broren trykket på utløseren og sprengte seg i lufta, mens Salah rømte.

- En sak som dette endrer livet, og ikke bare mitt, men også livet til de rundt meg. Jeg må diskutere det med dem, sa Mary til avisa L'express, før han takket ja til jobben.

Lippestads råd I 2011 sto Geir Lippestad overfor den samme utfordringa. Anders Behring Breivik hadde drept 77 mennesker i et angrep som sjokkerte Norge.

- Jeg tror han vil oppleve mye av det samme som jeg gjorde. De første dagene så er det mye arbeid og mye sterke inntrykk, du er så fokusert på jobben at refleksjonene rundt det større bildet ikke kommer før noen dager seinere, sier Lippestad.

Han mener det viktigste akkurat nå, er at advokaten får folk til å forstå hvorfor Abdeslam skal ha et forsvar, og hvorfor Mary har valgt å være hans forsvarer.

- For selvfølgelig skal denne terroristen ha en forsvarer. Det som er mitt råd, hvis jeg skal gi et, er at det er veldig viktig at forsvareren er bevisst på samfunnsoppdraget sitt og hvorfor han har sagt ja. For det vil han få spørsmål om tusen ganger, av dem som synes det er rart, vanskelig og vondt. Da må han ha gode svar, sier Lippestad til Dagbladet.

Han sier å kommunisere det er viktigere enn jusen akkurat nå. 

- Etter hvert, når han har fått tillit og folk skjønner hvorfor han har sagt ja, må han begynne å snakke om jusen, bevisene og bevisvekt, sier Lippestad.

- Den dag i dag, er det folk som ikke forstår hvordan du bare kunne forsvare Anders Behring Breivik?

- Ikke så mye i Norge, men internasjonalt er det jo det. I Norge tror jeg de aller fleste gikk gjennom en erkjennelse av de grunnleggende rettighetene vi har i Norge og forsto rollen til domstolen, politiet, rettsvesenet og advokaten. Da fikk jeg arbeidsro. Det var ikke noe hat rettet mot meg, etter en stund, svarer Lippestad.

Dette er jobben Mary har tidligere hatt flere kontroversielle saker. I fjor forsvarte han Fouad Belkacem, lederen for jihadistgruppa «Sharia4Belgium». Den radikale islamistgruppa ville at Belgia skulle bli en islamsk stat med sharia og Belkacem var anklaget for å rekruttere IS-krigere, oppfordre til vold og lede en terrororganisasjon. Han ble i fjor dømt til 12 års fengsel.

En annen sak er den mot Michel Lelievre, som ble regnet som en hjelper til den belgiske seriemorderen Marc Dutroux. I tillegg kommer en rekke høyprofilerte kriminelle. Et sted imellom alle sakene, oppsto Marys uformelle kallenavn «l'avocat des crapules», «krapylenes advokat».

- En forsvarsadvokat som bare forsvarer sykkeltyver, er ikke en ordentlig forsvarsadvokat. Du forsvarer innimellom folk som har begått veldig grusomme handlinger. Det er jobben til en forsvarsadvokat, sier Lippestad.

Han sier han håper advokatkollegene i Belgia gir Mary arbeidsro. For som med Lippestad, vil alles øyne være rettet mot belgieren. Lippestad sier det er viktig med innspill, men at det er Mary som sitter på all informasjon om saken og best kan peile ut en forsvarsstrategi for Abdeslam.  

- Alle må finne sin form. Om han velger å være en advokat som legger et litt tøft uttrykk eller om han legger an et litt mer samfunnsbevisst uttrykk fram til han får tillit, det får vi se. Skal jeg gi ham et råd, er det det siste, sier Lippestad.

Hele Norges coronakart