STOR FORSKJELL: Dette bildet er tatt på strandpromenaden ved Tollbodbrygga i Fredrikstad 12. mars i fjor. Dagen etter, den 13. mars, var det 15 grader her. I dag er det -3,1 grader. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STOR FORSKJELL: Dette bildet er tatt på strandpromenaden ved Tollbodbrygga i Fredrikstad 12. mars i fjor. Dagen etter, den 13. mars, var det 15 grader her. I dag er det -3,1 grader. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

I fjor: 16,8 grader I år: - 2,8 grader

Kald mars i Oslo og resten av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syns du at det har vært kaldt i mars måned så langt i år? Det er ikke bare innbilning, sammenligner man med fjoråret.

I år er det kaldere temperaturer enn vanlig for årstida i hele landet. I fjor var det imidlertid en spesielt varm mars måned på Østlandet, som gjør kontrasten til i år enda større.

- I forhold til i fjor er det veldig kaldt, men i fjor var det veldig varmt i mars, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

13. mars i fjor ble det målt 16,8 grader på Blindern i Oslo. I går var temperaturen minus 2,8 grader.

Kontrast i øst
Thyness har gått tilbake i arkivene hos Meteorologisk institutt og hentet fram temperaturen 13. mars i fjor, sammenlignet med 13. mars i år (se faktaboks).

Kontrastene er spesielt tydelige på Østlandet og Sørlandet: Mens Drammen hadde nesten sommerlige 16 grader og Kristiansand 13 grader i fjor, har begge steder minusgrader i år.

Også i Bergen og Trondheim hadde vårlige temperaturer meldt sin ankomst i større grad i fjor enn i år.

- De høyeste temperaturene i mars 2012 ble forøvrig registrert 27. mars, da Landvik ved Grimstad satte ny norgesrekord for mars med 23,1 grader. Måneden som helhet var da også den varmeste i landet noensinne, med 4,3 grader over normalen, sier Thyness.

Kaldt i Trøndelag
I flere steder i landet har kulda bitt seg fast. Ifølge yr.no ble det målt minus 35,3 grader i Lierne kommune i Nord-Trøndelag i går morges.

Det var Nils Olav Skjelbred som målte temperaturen hjemme på tunet.

— Minus 35,3 er veldig kaldt. Vi har nettopp lagt bak oss en lang kuldeperiode, og rakk bare et par dager med mildvær før vi er på?n igjen. Det er litt overraskende, sier Skjelbred til NRK.

12. MARS I FJOR: Sol og vårfølelse på Tjuvholmen i Oslo, skrev vår fotograf om dette bildet, tatt på omtrent denne tida i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
12. MARS I FJOR: Sol og vårfølelse på Tjuvholmen i Oslo, skrev vår fotograf om dette bildet, tatt på omtrent denne tida i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Natt til i går var Snåsa landets kaldeste sted med 31,2 minusgrader, viser Meteorologisk institutts målinger ifølge yr.no.

Fortsatt kaldt
Og lengter du etter våren, kommer den trolig ikke i løpet av den nærmeste uka.

- Det blir fortsatt kjølig for årstiden, med lave temperaturer særlig på nattestid, sier Thyness.

StormGeo melder også om fortsatt kaldt vær, men tror vi vil se at kvikksølvet i gradestokken kryper gradvis oppover den neste tida.

- Det blir mindre kaldt, men vi vil ikke få en virkelig vårtemperatur som flere sikkert begynner å lengte etter, sier meteorolog Ina Wollertsen i StormGeo.

Trøsten for de i Sør-Norge er at det i alle fall kan det bli en del sol.