Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fjor ble det anmeldt 2235 voldtekter: - Mørketallene kommer fram i lyset

En økning i anmeldte seksuallovbrudd fra 2015. 

SEKSUALLOVBRUDD: I fjor ble 7100 seksuallovbrudd anmeldt, en økning på 24 prosent fra 2015. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
SEKSUALLOVBRUDD: I fjor ble 7100 seksuallovbrudd anmeldt, en økning på 24 prosent fra 2015. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble anmeldt nesten 7100 seksuallovbrudd her i landet i 2016. Det er 24 prosent flere enn året før og en økning på hele 48 prosent sammenlignet med 2014.

Til sammen ble 2235 voldtekter anmeldt i fjor, det er mer enn seks voldtekter hver eneste dag.

Noe av forklaringen på veksten i anmeldte voldtekter er at det som tidligere ble betegnet som seksuell omgang med barn under 14 år, nå regnes som voldtekt, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

I fjor ble det registrert 674 anmeldelser av voldtekter av barn under 14 år. Det ble også anmeldt 1561 voldtekter der ofrene var eldre enn 14 år eller der alder ikke var oppgitt. Dette inkluderer 68 anmeldelser av grov voldtekt. I tillegg ble det anmeldt 1300 tilfeller av seksuell handling og 1500 tilfeller av seksuelt krenkende atferd.

Samlet var det 1,4 anmeldte seksuallovbrudd per 1000 innbyggere i fjor, noe som er det klart høyeste nivået som noen gang er registrert med denne typen statistikk, ifølge SSB.

Riksadvokaten har gitt ordre om at etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd skal prioriteres i 2017.

- Den kraftige økningen tyder på at mørketallene nå kommer fram i lyset, og det er positivt. Seksuallovbrudd er dypt krenkende og påfører mange langvarige problemer. Riksadvokatens ordre er derfor helt nødvendig, sier Hårek Elvenes, som representerer Høyre i Stortingets justiskomité.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media