Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

107 mennesker er bekreftet omkommet etter flystyrt på Cuba:

I fjor ble flyet stoppet av sikkerhetsårsaker. I går styrtet det med 110 personer om bord

En havarikommisjon skal undersøke hva som gikk galt da det 39 år gamle flyet i går styrtet i Havanna.

MYE RØYK: Idet flyet styrtet skal det ha oppstått en stor eksplosjon, etterfulgt av massiv røykutvikling. På flyet var over 100 passasjerer om bord. Tre personer er fraktet til sykehus med kritiske skader. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyet som i går styrtet like etter avgang fra hovedflyplassen i Havanna på Cuba hadde 110 personer om bord. 107 av dem er nå bekreftet omkommet, skriver AFP.

SISTE: En av flyets to såkalte svarte bokser er funnet, og skal være inntakt, melder BBC.

Tre kvinner er hentet ut av vraket i live. Tilstanden deres beskrives som kritisk.

Om bord var det i alt 104 passasjerer - de fleste cubanere. Besetningen, som besto av seks personer, kom fra Mexico.

Flyet- et Boeing 737-200 - skulle til det populære turistområdet Holguín øst på Cuba da ulykka i går inntraff. Om bord var det flere barn.

Det skal også ha vært 20 prester i flyet som styrtet, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Svingte brått

Ifølge AP var det overskyet og regnet da flyet tok av, i 12.00-tida i går, lokal tid.

Foreløpig er det ikke kjent hva som forårsaket styrten.

Ifølge cubansk TV tok flyet en brå høyresving like etter at det hadde tatt av, skriver AP.

Jose Luis (49) var vitne til nettopp dette:

TRE OVERLEVDE STYRTEN: Tre kvinner skal ha overlevd styrten, og er fraktet til sykehus med det som beskrives som kritiske skader. Foto: Marcelino Vazques / AFP / Scanpix
TRE OVERLEVDE STYRTEN: Tre kvinner skal ha overlevd styrten, og er fraktet til sykehus med det som beskrives som kritiske skader. Foto: Marcelino Vazques / AFP / Scanpix Vis mer

- Jeg så flyet lette, og helt plutselig svingte det og styrtet. Vi var helt satt ut, sier han til AFP.

Et annet vitne, Yasniel Diaz (21), sier til AFP at piloten forsøkte å nødlande, men ikke lyktes med dette. Da flyet traff bakken eksploderte det.

- Eksplosjonen sjokkerte alle. Jeg begynte å løpe, for jeg var så redd, sier Diaz.

39 år gammelt

Flyet ble bygget i 1979, og er med det 39 år gammelt. Det tilhørte det meksikanske flyselskapet Aerolineas Damojh - et lite charterselskap, som også går under navnet Global Air.

Ifølge AP ble det samme flyet stoppet av luftfartsmyndighetene på Guyana før en chartertur i fjor, som følge av alvorlige bekymringer knytte til sikkerheten. Inkludert her var frykt for at flyet var lastet med for mye baggasje.

Flyselskapet Global Air har kommet med en uttalelse etter styrten i går, der de sier at det ble gjennomført en inspeksjon av flyet i november i fjor, og at flyet da ble godkjent for videre bruk, melder AFP.

Global Air ble dannet i 1990, og hadde en flåte bestående av tre fly; alle Boeing 737s.

- Brant i lufta

Den cubanske presidenten, Miguel Díaz-Canel, krever en granskning av ulykka, og en egen havarikommisjon vil bli satt ned til å gjennomføre jobben.

GRANSKNING: Den cubanske presidenten, Miguel Díaz-Canel, krever en granskning av ulykka, og en egen havarikommisjon vil bli satt ned til å gjennomføre jobben. Foto: Yamil Lage / AFP / Scanpix
GRANSKNING: Den cubanske presidenten, Miguel Díaz-Canel, krever en granskning av ulykka, og en egen havarikommisjon vil bli satt ned til å gjennomføre jobben. Foto: Yamil Lage / AFP / Scanpix Vis mer

- All fakta vil vi etterforsket og all informasjon vil bli offentliggjort, sier han.

Luftfartsmyndighetene på Cuba har siden i går inspisert flyvraket, i et forsøk på å finne svar på hva som førte til at flyet begynte å brenne i lufta, skriver The Wall Street Journal.

Noe av det første etterforskerne vil se etter er om begge motorene opererte som forventet, og om ulike deler på vingene sørget for at flyet tok av riktig under avgang.

Også meksikanske etterforskere vil bidra i granskningen, ettersom flyet altså tilhørte det meksikanske flyselskapet Global Air/Damojh, og kun var innleid av det cubanske flyselskapet Cubana.

Cubana har de siste månedene tatt mange aldrende fly ut av tjeneste på grunn av mekaniske problemer.

UNDERSØKES: Luftfartsmyndighetene på Cuba har siden i går inspisert flyvraket, i et forsøk på å finne svar på hva som førte til at flyet begynte å brenne i lufta, skriver The Wall Street Journal. Foto: Enrique de la Osa / AP / Scanpix
UNDERSØKES: Luftfartsmyndighetene på Cuba har siden i går inspisert flyvraket, i et forsøk på å finne svar på hva som førte til at flyet begynte å brenne i lufta, skriver The Wall Street Journal. Foto: Enrique de la Osa / AP / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media