I fjor ble Lise Joanni Johansson (18) norgesmester i håndball. I går tente vennene levende lys ved drapsstedet.

Sørgende ungdommer la i går ned blomster foran leiligheten der Lise Joanni Johansson (18) ble drept natt til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lise og hennes 21 år gamle kjæreste hadde leid videofilm og tent levende lys. Klokka 02.11 ble politiet varslet om at jenta var funnet drept. Kjæresten forklarer at en maskert mann tok seg inn gjennom vinduet og skjøt 18-åringen i hodet med en pistol.

-  Det er vanskelig å forholde seg til saken før man får vite mer. Vi vil ha et svar. Det som har skjedd er så utrolig tragisk, sier en av Lises venninner.

På Holmlia var Lise Joanni Johansson kjent som ei blid, engasjert og idrettsinteressert jente. Hun hevdet seg godt i alle idretter. Hennes tidligere håndballtrener Kai Frydenlund-Holm på Holmlia forteller om ei jente som hadde et talent utenom det vanlige.

-  Hun kunne blitt god i alle idretter. Hun var utrolig rask. Samtidig hadde hun en vilje og evne til å dra med seg andre. Hun hadde rett og slett en del egenskaper som var helt unike, sier han.

Håndballtalentet gjorde at hun som 15-åring valgte å melde overgang til Bækkelaget, som er en av toppklubbene i Oslo. Der markerte hun seg i aldersbestemte klasser. I april i fjor var hun med å vinne Petter Wessel Cup som av mange regnes som et uoffisielt norgesmesterskap.

-  Lise var ei fantastisk flott jente, sier treneren i Bækkelaget, Marius Ekeberg.

Han har spesielt et minne som illustrerer hvilke egenskaper Lise hadde både som jente og håndballspiller: -  Før finalen i Petter Wessel Cup fikk vi se at vinnerne fikk ei T-skjorte hvor det sto «Vinner» på brystet. Da snudde Lise seg mot de andre og sa: Jenter, ei slik T-skjorte skal vi også ha! Finalen vant vi, og Lise spilte knallbra, sier han.

Gledet seg til trening

Håndballtalentet fikk plass på Treider videregående skole gjennom Bækkelaget. Før dette skoleåret skiftet hun til Ulsrud skole i Oslo. Det siste halve året var hun plaget med ryggen, noe som gjorde det vanskelig for henne å være så aktiv som hun pleide. Den siste tida var hun imidlertid bedre, og hun planla å begynne med full trening igjen.

-  Jeg snakket med henne bare noen dager før helga. Hun var i godt humør og bedre i ryggen, og hun gledet seg til å begynne å trene igjen, sier hennes tidligere trener, Kai Frydenlund-Holm.

Lagvenninnene i Bækkelaget møttes i går. I stedet for å trene gikk de en tur sammen for å snakke om det uforklarlige som har skjedd.

-  Det var umulig å ikke like Lise. Hun var bare så positiv, sier håndballvenninna Karina Frydenlund-Holm (18).

Antirasistisk arbeid

Det var ikke bare på idrettsbanen at Lise la ned en innsats. Vennene beskriver henne som et midtpunkt som brydde seg om andre. Etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i januar 2001 ble hun med i Agenda X - et prosjekt som jobber med unge i bydelen.

-  Hun var med på en del aktiviteter i forbindelse med prosjektet, blant annet sommerleir og andre turer, sier leder i Antirasistisk senter Nadeem Butt.

-  Hun var kompis, ei skikkelig hyggelig og ålreit jente. Da Benjamin døde, tok hun vare på gutta. Jeg tror ikke det har gått opp for meg at hun er borte. Jeg tror liksom fremdeles at hun kan komme ut av butikken der borte, sier vennen Mad, som gikk en klasse over henne på skolen.

10- 12 av Lise Joanni Johanssons nærmeste venner møttes i går ettermiddag til en timelang minnestund utenfor hybelhuset der hun ble drept. De la ned roser til minne om venninna, og de tente lys.

«I love U» sto det risset inn i et rødt kubbelys som sto brennende igjen da vennegjengen forlot stedet.

IDRETTSTALENT: Som håndballspiller på Bækkelaget var Lise Joanni Johansson populær blant lagvenninnene og fryktet blant motstanderne. Dette bildet er tatt etter at laget til Lise vant Peter Wessel Cup i april i fjor. Lise er nummer to fra venstre på første rekke. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Bækkelaget.