STRENGT: Ungarn har Europas strengeste flyktningpolitikk, og har bygget sperringer mot Serbia og Kroatia. Her står soldater vakt ved den serbisk-ungarske grensa.
<div><br></div>
STRENGT: Ungarn har Europas strengeste flyktningpolitikk, og har bygget sperringer mot Serbia og Kroatia. Her står soldater vakt ved den serbisk-ungarske grensa.

Vis mer

I fjor bygget Ungarn piggtrådgjerder. Nå skriker de etter migranter

Ber om «kulturelt integrerbare» innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungarn ble under fjorårets flyktningstrøm til Europa kjent som landet med kontinentets strengeste flyktningpolitikk.

På seinsommeren i fjor begynte ungarske myndigheter å sette opp piggtrådgjerder på grensa til Serbia og Kroatia for å stoppe flykningene og migrantene som kom via den såkalte Balkan-ruta.

Statsminister for de høyrevridde nasjonalistene i partiet Fidesz, Viktor Orbán ville ikke ha flere asylsøkere og flyktninger i landet. Rundt 300 000 flyktninger og migranter passerte i fjor gjennom Ungarn før myndighetene satte en effektiv stopper med grensestenging og piggtrådgjerder.

NYE RUTINER: Da Idomeni-leiren i Hellas stengte i mai i år, opplevde Ungarn nok en gang at flyktningstrømmen tiltok. Da innførte de enda strengere tiltak ved grensa. Foto: Edvard Molnar/MTI via AP
NYE RUTINER: Da Idomeni-leiren i Hellas stengte i mai i år, opplevde Ungarn nok en gang at flyktningstrømmen tiltok. Da innførte de enda strengere tiltak ved grensa. Foto: Edvard Molnar/MTI via AP Vis mer

Gjerdene strekker seg over 175 kilometer. Dette - i tillegg til praksisen med å fengsle folk som har tatt seg ulovlig inn i landet - er blitt kraftig kritisert av en rekke menneskerettsorganisasjoner.

Nå innser imidlertid ungarerne at de trenger flere utlendinger.

Vil ha flere migranter

Statsminister Orbán har blant annet uttalt at muslimer vil undergrave Europas kristne natur - med henvisning til at flertallet av flyktningene kommer fra muslimske land, men nå er landet selv åpne for å ta inn innvandrere fra land utenfor EU.

Ungarn er nemlig desperate etter arbeidskraft, og ifølge den østerrikske avisa Die Presse har økonomiminster i landet, Mihály Varga, gått med på arbeidsgiverorganisasjonen krav om å ta inn «hundretusenvis av arbeidsinnvandrere fra tredjeland utenfor EU.»

Ifølge forslaget skal planen være å ta inn såkalte gjestearbeidere, som vanligvis vil få opphold- og arbeidstillatelse i et visst antall år, uten å få statsborgerskap.

«Kulturelt integrerbare»

I forslaget fra økonomiministeren heter det også at landet ønsker gjestearbeidere med kompetanse og som er «kulturelt integrerbare». Både Die Presse og Washington Post tolker det som at muslimer trolig ikke er velkomne.

KRITISERT: Ungarns statsminister Viktor Orbán.
KRITISERT: Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Vis mer

Flere eksperter Washington Post har snakket med tror regjeringen forsøker å ekskludere de som ikke er «kulturelt integrerbare» for å unngå protester blant befolkningen.

- Dette vil bli vanskelig å selge til ungarerne, ettersom regjeringen har bygd opp legitimitet ved å være nasjonalistiske og xenofobiske ved å foreslå at enhver innvandrer vil ta jobber fra ungarskfødte, sier professor ved Brown-universitetet Holly Case.

Hun og andre eksperter avisa har snakket med tror ikke planen vil bli en suksess, og at den kan føre til mer splittelse mellom ungarskfødte og innvandrere.

Die Presse nevner grupper som tyrkere, libanesere og koptiske kristne som mulige grupper som kan komme inn i Ungarn.

Fraflytting

Ungarn er medlem av EU, og mange i den yngre befolkningen har flyttet til Vest-Europa for å arbeide. Blant annet bor det anslagsvis 300 000 i Storbritannia.

Dette, kombinert med lav fødselsrate, gjør at økonomer frykter økonomiske nedgangstider.

STERKE SCENER: Dette bildet fra grensa ved Ungarn tatt av Dagblad-fotograf Hans Arne Vedlog i fjor sommer, gjorde inntrykk i Norge. Scenene fra grenseområdene førte til kritikk fra hele verden, Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STERKE SCENER: Dette bildet fra grensa ved Ungarn tatt av Dagblad-fotograf Hans Arne Vedlog i fjor sommer, gjorde inntrykk i Norge. Scenene fra grenseområdene førte til kritikk fra hele verden, Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er imidlertid stor motstand mot flyktninger og migranter i landet. 2. oktober skal landet ha folkeavstemning om EUs asylkvoter. Planen er at 160 000 asylsøkere skal hentes ut av Hellas og Italia og fordeles mellom andre EU-land. Ungarns kvote er på 2300 asylsøkere, men motstanden i Ungarn er svært stor.

En stor rapport fra forskningsinstituttet Pew fra denne uka viser også at ungarerne er folket som frykter flyktninger mest. Der sier 76 prosent av respondentene at flyktningene øker sannsynligheten for terrorangrep.