I fjor: Den katolske kirken bør varsle om overgrepssaker. I dag: Frp bør ikke varsle om overgrepssaker

Formann i justiskomiteen Per Sandberg (Frp) sa i fjor at Den katolske kirken bør føle et moralsk ansvar for å varsle i overgrepssaker. Han synes ikke det samme gjelder Frp.

IKKE NOE ANSVAR: Formann i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener ikke Frp hadde noe ansvar for selv å varsle politiet de de ble klar over overgrepsanklagene mot Trond Birkedal. Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE NOE ANSVAR: Formann i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener ikke Frp hadde noe ansvar for selv å varsle politiet de de ble klar over overgrepsanklagene mot Trond Birkedal. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter avsløringene om overgrep mot barn under den seksuelle lavalder i den katolske kirken i Trondheim i fjor, var lederen i stortingets justiskomité, Per Sandberg, klokkeklar:

Han sa til VG at han mener at biskop Bernt Eidsvig burde følt et moralsk ansvar for å varsle politiet - selv om norsk lov sier han ikke behøver.

- Jeg forstår dilemmaet med sjelesørging og skriftemål, men overgrep mot barn er noe av det verste vi kjenner til. Jeg stiller spørsmålstegn ved at kirken kan holde informasjon om slike alvorlige overgrep for seg selv, sa Sandberg.

Under pressekonferansen i Stortingets vandrehall i dag hadde pipa en annen låt: Sandberg var klar på at Frp ikke hadde noe varslingsansvar - selv om de i oktober 2009 ble kjent med påstandene om at Trond Birkedal hadde hatt sex med en mindreårig.

- Dere har dømt - Hva  ville du, som leder i Stortingets justiskomité ha gjort hvis du mottok påstander om et slikt overgrep, ble Sandberg spurt.

- Jeg ville gjort det samme som partiet her har gjort, svarte Sandberg.

Han brukte anledningen til å rette skytset mot media:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.