Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fjor: Den katolske kirken bør varsle om overgrepssaker. I dag: Frp bør ikke varsle om overgrepssaker

Formann i justiskomiteen Per Sandberg (Frp) sa i fjor at Den katolske kirken bør føle et moralsk ansvar for å varsle i overgrepssaker. Han synes ikke det samme gjelder Frp.

IKKE NOE ANSVAR: Formann i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener ikke Frp hadde noe ansvar for selv å varsle politiet de de ble klar over overgrepsanklagene mot Trond Birkedal. Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE NOE ANSVAR: Formann i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener ikke Frp hadde noe ansvar for selv å varsle politiet de de ble klar over overgrepsanklagene mot Trond Birkedal. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter avsløringene om overgrep mot barn under den seksuelle lavalder i den katolske kirken i Trondheim i fjor, var lederen i stortingets justiskomité, Per Sandberg, klokkeklar:

Han sa til VG at han mener at biskop Bernt Eidsvig burde følt et moralsk ansvar for å varsle politiet - selv om norsk lov sier han ikke behøver.

- Jeg forstår dilemmaet med sjelesørging og skriftemål, men overgrep mot barn er noe av det verste vi kjenner til. Jeg stiller spørsmålstegn ved at kirken kan holde informasjon om slike alvorlige overgrep for seg selv, sa Sandberg.

Under pressekonferansen i Stortingets vandrehall i dag hadde pipa en annen låt: Sandberg var klar på at Frp ikke hadde noe varslingsansvar - selv om de i oktober 2009 ble kjent med påstandene om at Trond Birkedal hadde hatt sex med en mindreårig.

- Dere har dømt - Hva  ville du, som leder i Stortingets justiskomité ha gjort hvis du mottok påstander om et slikt overgrep, ble Sandberg spurt.

- Jeg ville gjort det samme som partiet her har gjort, svarte Sandberg.

Han brukte anledningen til å rette skytset mot media:

- La meg får uttale meg som leder for justiskomiteen, dere, alle sammen som står her nå, dere har allerede dømt. Dere mener at vi på det tidspunktet, når eventuell informasjon kom til partiet, burde ha dømt.

Frp skal ikke ha varslet politiet da de i oktober 2009 skal ha fått opplysninger om at Birkedal skal ha hatt sex med en mindreårig, men hevder at de oppfordret gutten til å politianmelde forholdet.

SIKTET: Trond Birkedal med 17-åringen som hevder seg utsatt for overgrep fra Frp-toppen sommeren 2008 - da han var 15 år gammel. Foto: Privat
SIKTET: Trond Birkedal med 17-åringen som hevder seg utsatt for overgrep fra Frp-toppen sommeren 2008 - da han var 15 år gammel. Foto: Privat Vis mer

Ifølge den nå 17 år gamle guttens bistandsadvokat Hege Salomon, fikk ikke gutten noe tilbud om hjelp eller støtte fra partiet etter at han hadde fortalt om anklagene.

- Ikke sammenlignbart Sandberg mener at sexskandalene i den katolske kirken og påstandene om Trond Brikedals overgrep, ikke er sammenlignbare.

- Det er ikke sammenlignbart i det hele tatt. I den katolske kirken handlet det om folk som hadde tilstått for en prest å ha forgrepet seg på barn. Her handler det om påstander, som partiet har tatt på alvor, og som vi har anbefalt den som hevder seg fornærmet om å anmelde, sier Sandberg.

- Så partiet har ikke selv noe ansvar for å gå til politiet med påstander om seksuelle overgrep?

- Vi anbefaler i alle sånne saker at fornærmede går til anmeldelse, sier Sandberg.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!